To ypogeio.gr

Release Athens 2023 | Day 10

Στέρεο Νόβα, Leftfield, Marva Von Theo

@ Πλατεία Νερού, 15/7/2023


photo from official Release page/photo-story Day 10


Σάββατο νύχτα και στον δρόμο της επιστροφής από την Πλατεία Νερού το μυαλό δεν σταματά να επεξεργάζεται αυτό που μόλις είχα βιώσει. Δεν σταματά να αναλογίζεται πόσο τρομερά επίκαιροι και απαραίτητοι είναι οι Στέρεο Νόβα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο (μεγάλωσα και εξακολουθώ να ζω σε ένα προάστιο, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο,  που ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα ησυχάσει αν δεν το κάνει να χάσει πλήρως τη μοναδικότητα και την ομορφιά που είχε μέχρι πριν 15-20 χρόνια), όσο και σε γενικότερο πλαίσιο, με όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και στον πλανήτη συνολικά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, για να καταλάβει πόσο μακριά είμαστε από το ταξίδι της φάλαινας, ότι έχουμε πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε καθημερινά, δίπλα μας γίνεται ένας πόλεμος που κανείς δεν τον σταματά, χιλιάδες βλάκες διαστρεβλώνουν την αλήθεια και γενικά μας διαφεύγει η αγάπη…

Αρκετά με τις σκέψεις μου, όμως, κατά την επιστροφή μου και ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Σάββατο απόγευμα και αφήνω τη δροσιά της Αναβύσσου (φευ! δεν κράτησε για πολύ, δυστυχώς…) για να βρεθώ στην Πλατεία Νερού. Τα κακά νέα ήταν η ακύρωση των Boy Harsher λόγω απεργίας ελεγκτών στη γείτονα Ιταλία, από όπου θα μας έρχονταν, που μας στέρησε τη δυνατότητα να τους απολαύσουμε (ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει να γίνει αυτό). Τα καλά νέα ήταν ότι, δεδομένων των συνθηκών καύσωνα, η εμφάνιση του κάθε act μετατέθηκε σε ποιο «ανθρώπινες» ώρες. 
 photo from official Release page/photo-story Day 10


20:15 και στη σκηνή ανεβαίνουν οι Marva Von Theo. Ομολογώ ότι δεν τους ήξερα και άκουσα πρώτη φορά τραγούδια τους μόλις την Πέμπτη πριν την εμφάνισή τους στο Release. Στιγμιαία, I got hooked, πιάστηκα στη δίνη τους, αυτό τον τρομερό συνδυασμό σκοτεινού αλλά και ταυτόχρονα αιθέριου ηλεκτρονικού ήχου που πλαισιώνει ιδανικά τη φωνή της Μάρβας Βούλγαρη, που, πλέον σήμαινε ότι το Σάββατο, δεν είχα άλλη επιλογή από το να βρεθώ νωρίς νωρίς στην Πλατεία Νερού για να τους δω ζωντανά (αρκεί να δείτε αυτό και αυτό και θα καταλάβετε)!

Το σετ τους κυριαρχείται από το δεύτερο άλμπουμ τους, "Afterglow" (self-released 2021). Ξεκινούν με το δυναμικό και ρυθμικό "Dissolve" και αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι θα περάσουμε καλά μαζί τους! Ο κόσμος που έχει έρθει από νωρίς συμμετέχει και σταδιακά η μπάντα ανεβαίνει για να μας «βουτήξει» αμέσως μετά στη μυσταγωγία του "Love" και το trip του "Older". Δεν λείπει, ωστόσο, και το πέρασμα από τον πρώτο τους δίσκο, "Dream Within a Dream" (self-released 2018) με το πανέμορφο "Reaching The Stars". Το τραγούδι, όμως, που πραγματικά μας καθηλώνει είναι το εκπληκτικό "Ruins", με τα αλλόκοσμα πλήκτρα του Θοδωρή Φοινίδη και τα μοναδικά φωνητικά της Μάρβας να δίνουν μια εντελώς chillwave αίσθηση που είχα να νιώσω (χωρίς να θέλω να κάνω συγκρίσεις) από τους Keep Shelly in Athens. Κι αφού έπαιξαν ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι ("The Woman I Left Behind"), μας αποχαιρέτησαν με το δαιμονιώδες  "Perfect Sync" από το ντεμπούτο τους και αποχώρησαν από τη σκηνή εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, μετά από μια μεστή εμφάνιση 40-45 λεπτών.
 

 Setlist:

1. Dissolve
2. Love
3. Older
4. Reaching the Stars
5. Forever
6. Ruins
7. The Woman I Left Behind (unreleased)
8. Perfect Sync
 photo from official Release page/photo-story Day 10


Η ώρα έχει πάει 21:30 και τη σκηνή καταλαμβάνει ένα πραγματικά σπουδαίο όνομα, που μεγαλούργησε, κατά κύριο λόγο, στα ‘90s, διαλύθηκε στα early ‘00s, ανασυστάθηκε στα ‘10s και μας ήρθε με φόρα μετά από μια καταιγιστική εμφάνιση στο Glastonbury. Ladies and gents, Leftfield!

Δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες. Από την ώρα που ξεκίνησαν, μέχρι την ώρα που κατέβηκαν από τη σκηνή, μας σφυροκόπησαν ανελέητα με beats και μελωδίες, μετατρέποντας την Πλατεία Νερού σε venue της underground club scene του Λονδίνου! Αρκεί να περπατούσες μέσα από το χορεύον πλήθος υπό τον ήχο του "Release the Pressure" και του "Accumulator" για να το αισθανθείς αυτό ανατριχιαστικά στο κορμί σου, στο είναι σου! Επί 75 λεπτά δεν σταματήσαμε να χορεύουμε και να παραδινόμαστε στις ορέξεις του Neil Barnes και της παρέας του, οι οποίοι το απολάμβαναν και με το παραπάνω και ευχαριστούσαν το ελληνικό κοινό. 


Setlist:

1. Making A Difference 
2. Rapture 16
3. Release the Pressure
4. Afrika Shox
5. Accumulator
6. Song of Life
7. Phat Planet
 photo from official Release page/photo-story Day 10

 

Σάββατο βράδυ, η ώρα είναι πλέον 23:00 και όλα είναι έτοιμα για μια μεγάλη επιστροφή. Η εμφάνιση στο πρώην εργοστάσιο Ίρις, τον Φεβρουάριο στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, παρότι την καταχαρήκαμε, ήταν, εν τέλει, αμφιλεγόμενη και όλοι διψούσαμε για ένα πραγματικά μεγάλο live. Tα drums που είδαμε στη σκηνή μας προϊδέασαν θετικά για το πώς θα εξελισσόταν η βραδιά.

23:15 και οι Στέρεο Νόβα είναι στη σκηνή! Mε κράνη εργοταξίου, όπως προ πενταετίας στο Σταύρος Νιάρχος και όχι τσιμεντόλιθους αυτή τη φορά. "Νέα Ζωή 705" και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ιδανικότερο ξεκίνημα για το πάρτι όλων ημών των 40 something από τούτον τον ανθεμικό αστικό ύμνο της Αθήνας των ‘90s. Μόνο που στο πάρτι αυτό δεν υπάρχουν ηλικίες. Βλέπεις όλους όσοι ήταν έφηβοι, προέφηβοι ή στη μετεφηβική ηλικία στα ‘90s, αλλά συγχρόνως βλέπεις και εφήβους και μετεφήβους τωρινούς, ακόμα και μικρά παιδιά με τους γονείς τους. Όλοι ένας χορός, και όχι μόνο με την έννοια του χορού ως τέχνης και έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων, αλλά και με την αρχαία ελληνική, θεατρική έννοια. Οι Στέρεο Νόβα είναι οι πρωταγωνιστές και εμείς όλοι ο χορός που στέκεται απέναντί τους (αλλά φυσικά όχι κόντρα σε αυτούς). Γιατί ναι μεν δεν πρόκειται περί τραγωδίας, ωστόσο η κάθαρση όλων, η δική μας και η δική τους, είναι δεδομένη και την οσμίζεσαι παντού στον αέρα. Είναι η δικαίωση μιας μεγάλης μπάντας, της πρώτης που τόλμησε να πάει κόντρα στα τετριμμένα της εποχής της και να δείξει τον δρόμο για ήχους και μονοπάτια, για τα οποία κάλλιστα τότε γινόσουν δακτυλοδεικτούμενος ή αντικείμενο χλεύης. 

Και τι δεν είχαν οι Στέρεο Νόβα για εμάς: "3000 Μέρες", "Ένα Κλεμμένο Ποδήλατο", "Το Παιχνίδι της Εξουσίας", "Το Ταξίδι της Φάλαινας", "Μάθημα"! Όλα σε αναδημιουργηθείσες, πειραγμένες εκτελέσεις που μας παρέσυραν μεθυστικά σε έναν χορό χωρίς τέλος. Από τις πολύ όμορφες στιγμές της βραδιάς η σύμπραξη επί σκηνής με την Iota Phi για να ερμηνεύσουν το υπέροχο "Ταξίδι στη Γη" και το ολόφρεσκο "Ίριδα"

Επί μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά οι Στέρεο Νόβα μας πέταξαν σε μια σκουληκότρυπα και μας προσγείωσαν στα ‘90s, κρατώντας μας, όμως – και εδώ είναι το παράδοξο - ταυτόχρονα στο σήμερα, με την αναδημιουργία της μουσικής τους, σαν να επανεφηύραν τον ήχο τους. Το σετ ήταν εμπλουτισμένο με περάσματα και από το πρόσφατο ΕΡ με τίτλο "Ίριδα" και τον προ πενταετίας "Ουρανό", ενώ η κορύφωση ήρθε με τα "Παζλ στον Αέρα", "Μικρό Αγόρι", "Προάστια", με τον Κωνσταντίνο Βήτα να περνάει, ενίοτε, στο εμπρός μέρος της σκηνής, να μας προσφέρει για μια ακόμα φορά απλόχερα την ποίησή του και να παραμένει, ταυτόχρονα, ο πάντοτε συνεσταλμένος Κωνσταντίνος Βήτα που αγαπάμε, με φόντο τα υπέροχα, εξαίσια visuals του Νίκου Πατρελάκη

Και μετά; Μετά, το encore με τα "Ηλίθια Αστεία", με τους τσιμεντόλιθους να κάνουν την επανεμφάνισή τους, ο Κάππα Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα να αγκαλιάζονται, εν μέσω αποθέωσης – και δικαίωσης – στο μέσον της σκηνής, σε ένα ιδιότυπο «τσιμεντολιθικό φιλί», σε μια πανέμορφη και γλυκιά εικόνα. Μετά από αυτό κινηθήκαμε προς την έξοδο γεμάτοι, υποσχόμενοι στους εαυτούς μας να μη μας διαφεύγει η αγάπη. Φύγαμε μαζί τους γιατί ξημέρωνε Κυριακή πρωί, Κυριακή πρωί…


Setlist:

1. Νέα Ζωή 705
2. 3000 Μέρες
3. Ένα Κλεμμένο Ποδήλατο
4. Τα Δέντρα
5. Το Παιχνίδι Της Εξουσίας
6. Χαλαζίας
7. Ισορροπία
8. Ντούνα
9. Το Ταξίδι Της Φάλαινας
10. Μάθημα
11. Ταξίδι Στη Γη
12. Ίριδα
13. Νέα Μόδα
14. Βίντεο Κλαμπ
15. Το Παζλ Στον Αέρα
16. Μικρό Αγόρι
17. Τι Βι Ο
18. Προάστια 


Encore:

19. Ηλίθια Αστεία

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Φοίβος Δεληβοριάς
@ Κύτταρο
10/2/2024
(16/02/2024)
ypogeio.gr
Hotel Lux
@ Death Disco
6/10/23
(12/10/2023)
ypogeio.gr
The Humdrum Hippies Event
8Ball
27/10/2016
(04/11/2016)
ypogeio.gr
Active Member
Θέατρο Πέτρας
20/6/2017
(04/07/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ