To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Μυστικές Χορευτικές Κινήσεις

Παιδί ΤραύμαΔεν υπάρχει τίποτα, ο κόσμος είναι μέσα στο κεφάλι σου 
Δεν υπάρχει τίποτα, ο ήλιος ανατέλλει στο κεφάλι σου 
Δεν υπάρχει τίποτα κι αν ρίξεις στο κεφάλι σου μια σφαίρα 
Τα πάντα θα’ ναι τίποτα και τίποτα δε θα ναι παραπέρα 
Και αυτή η μουσική, δεν υπάρχει ούτε αυτή


Σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, ένα παιδί -ένα Παιδί Τραύμα- γράφει μουσική και λέξεις. Έφτιαξε τραγούδια και τα έκανε δίσκο, ένα χειροποίητο γεμάτο μεράκι μουσικό διαμάντι, καλοσμιλεμένο και λαμπερό, κι όμως συγχρόνως σκοτεινό και βρώμικο, λασπωμένο από την εσωτερική δυστοπία που ενίοτε καταδιώκει και στοιχειώνει το είναι μας. Το άλμπουμ ονομάζεται "Μυστικές  Χορευτικές Κινήσεις" και κυκλοφόρησε ψηφιακά και σε CD στις 5 του Νοεμβρίου. 

Πρόκειται για μία self-released κυκλοφορία, η οποία στην physical έκδοσή της συνοδεύεται από εντυπωσιακό ένθετο, το οποίο εκτός από τους στίχους εμπεριέχει και τις χορευτικές κινήσεις που συνίσταται να ακολουθήσει ο ακροατής κατά τη διάρκεια της ακρόασης του εκάστοτε τραγουδιού. Αν τα καταφέρει καλά, ο χορευτής ενδέχεται να αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις, όπως "να τρώει καρπούζι μαζί με τα κουκούτσια, να παίζει τάβλι χωρίς ζάρια, να λέει ψέματα χωρίς να πληγωθεί κανείς, να καταλάβει τι σκέφτονταν οι άνθρωποι στις παιδικές φωτογραφίες"...

Και είναι και αυτό ένα κομμάτι του "μύθου", ένα κομμάτι του παραμυθένιου κόσμου, που το Παιδί Τραύμα χτίζει εξαρχής, από το χαρτί κιόλας, πριν καν τοποθετήσεις το CD στον player, πριν καν πατήσεις το play στο bandcamp ή στο YouTube. Κι ύστερα έρχονται τα 9 τραγούδια αυτά καθαυτά, η εκφορά των οποίων ρέει ως επί το πλείστον μέσα από ρίμες, ποτάμια λέξεων - κοφτερών και γεμάτων δύναμη λέξεων. Τα spoken word θέματα συχνά-πυκνά διακόπτονται από εξιλεωτικές μελωδικές γραμμές, σε κάποιες από τις οποίες συνεισφέρει και η... σεσημασμένη Κίκα (φωνητικά στους τελευταίους δίσκους του The Boy). Και είναι βέβαια και η μουσική. Το Παιδί κόβει και ο Κτίρια Τη Νύχτα, υπεύθυνος για την παραγωγή-μίξη και "παίχτης" όλων των μουσικών οργάνων, ράβει... Παρακολουθούμε αποσβολωμένοι να περνάν απ'τα αυτιά μας ηχητικά τοπία δύο και βάλε δεκαετιών, τόσο αρμονικά δεμένα και στιβαρά δομημένα, ώστε να συνθέτουν τελικά ένα αποτέλεσμα σύγχρονο και σε κάποια σημεία πρωτοποριακό.

Μου άρεσαν όλα τα τραγούδια, θα μπορούσα να ξεχωρίσω τα "Στη Βεράντα", "Σαν Ιχθύς", "Στις Οχθές του Ατλαντικού" και την συγκινητικά μηδενιστική σπουδή του "Δεν Υπάρχει Τίποτα". Ο δίσκος όμως στο σύνολό του είναι πανέμορφος, ένα σημαντικότατο ντεμπούτο και ένα ακόμα τρανό διαπιστευτήριο στη... θεωρία μου πως η νέα ελληνική ανεξάρτητη -και δη η ελληνόστιχη- μουσική διάγει μέρες δόξας και υπερέμπνευσης. 


Υ.Γ. Ομολογώ πως περιορίστηκα σε μια σειρά από εγκεφαλικές, προσεκτικές, μα στατικές ακροάσεις, δεν δοκίμασα (ακόμα) τις χορευτικές κινήσεις, οπότε προς το παρόν δεν έχω αποκτήσει κάποια υπερφυσική δύναμη. Από την άλλη, έχω αποκτήσει μία πολύτιμη μουσική εμπειρία, την οποία θα φυλάξω στο μυαλό μου (και στη δισκοθήκη μου) σαν κόρη οφθαλμού.

 


 

Μουσική, Στίχοι, Αντρική φωνή: Παιδί Τραύμα 
Παραγωγή, Μίξη, Όργανα: Κτίρια Τη Νύχτα 
Γυναικεία φωνή: Κίκα 
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος 
Η ηχογράφηση έγινε στα Tenant Studios το καλοκαίρι του 2018.

 

Παιδί Τραύμα - official website: http://paiditrauma.gr/
Το Παιδί Τραύμα στο facebook: https://www.facebook.com/paiditrauma/


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Melodyssey
Sundayman
(22/09/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
ATHENS BLUES
Hume Assine
(20/09/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ripples In A Linear World
Amnesia Pills
(13/09/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Ballad of Darren
Blur
(25/08/2023)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ