To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Αριστείδης Χατζησταύρου

Ινώ


Το κείμενο είναι αφιερωμένο στην Ελευθερία και τον Βαγγέλη, ξέρουν αυτοί.


Η πρώτη μου επαφή με την μουσική του Αριστείδη Χατζησταύρου ήταν το μακρινό 2005. Τότε οι Θέρος είχαν κυκλοφορήσει τον πρώτο τους δίσκο και εγώ ακόμη διασκέδαζα να πηγαίνω σε δισκάδικα και να αγοράζω νέα μουσική, δίσκους, τσάντες ολόκληρες, με νέες κυκλοφορίες.

Ο δίσκος εκείνος ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Είχε μια ησυχία, μια απλότητα και το κυριότερο από όλα, υψηλής αισθητικής συνθέσεις.

Τότε ήταν που άνοιξα τα αυτιά μου στο θερινό τύμπανο, στο καβάλ, στο αγγλικό κόρνο, το μπεντίρ, την εβραική άρπα, τις καστανιέτες και τόσα άλλα.

Τότε ήταν που πρωτοάκουσα και το μαγικό τσέλο της Ράνιας Λιαρμακοπούλου. Η Ράνια είναι πολλά παραπάνω από μόνο αυτό, αλλά αν χρειάζεται να ξέρετε κάτι για αρχή, αυτό είναι το τσέλο της. Τα υπόλοιπα σε ένα επόμενο άρθρο - υπόσχεση. (Η Ράνια έχει γράψει στίχους σε ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια των Θέρος. Το “Γαιδούρι” από τον δεύτερο δίσκο τους, “Στον Ορίζοντα Καπνός” του 2010).

Ο Αριστείδης είχε παίξει ακουστική κιθάρα σε κάμποσα τραγούδια στο “Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα”, του Παύλου, το 2004. Τότε, είχα προσπεράσει το όνομα, μετά συνέδεσα καλύτερα τα κομμάτια του παζλ. Με το "Θέρος". Μετά ήρθε η "Σύρος" και πόσα άλλα μουσικά ταξίδια.

Ο Αριστείδης Χατζησταύρου γεννήθηκε στον Πειραιά, ενώ έχει καταγωγή από την Μικρά Ασία. Η μουσική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με μια πλούσια δισκογραφική παρουσία στο ενεργητικό του, έχει ιδρύσει και υπάρξει μέλος μουσικών συγκροτημάτων όπως «Ομαδική απόδραση», «Θέρος», «Tangarto», «Duo Arioso». 

Επίσης, λένε αυτοί που ξέρουν, είναι καταπληκτικός δάσκαλος κιθάρας. Το ότι είναι καταπληκτικός κιθαρίστας, μάλλον ήδη το ξέρετε.
 

Πάμε στην "Ινώ" τώρα.

11 Παραδοσιακά τραγούδια, διασκευασμένα, αναμορφωμένα, αναδομημένα, με την ματιά του Αριστείδη Χατζησταύρου. Τα παραδοσιακά τραγούδια είναι ουσιαστικά για μένα, λαικά ποιήματα, χωρίς ιδιοκτήτες και πνευματικά δικαιώματα. Ελεύθερα! Πηγάζουν από και καταλήγουν στους ανθρώπους. Μια αφήγηση από τις παρέες, για τις παρέες. Αυτό πάντα θα κάνει τη γη να γυρίζει. Οι παρέες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε έναν δίσκο που ο καλλιτέχνης επισκέπτεται τα δωμάτια της παράδοσης, στο μεγάλο σπίτι της μουσικής, για να πειράξει τα εκεί πεπραγμένα. Φαντάζομαι δεν θα είναι και η τελευταία.Το ενδιαφέρον πάντα εστιάζεται στον τρόπο που αυτή η ανασύνθεση συμβαίνει.

Και όπως είπα και στην εισαγωγή μου, ο Άρης το κάνει με την ίδια αισθητική, η οποία τον χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, σε όλες τις περιπέτειες του, εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πραγματικά αεικίνητος.

Από την άλλη, θεωρώ έναν τέτοιο δίσκο πάρα πολύ δύσκολο σαν εγχείρημα. Αφενός μεν, γιατί πρέπει να δείξει κανείς τον απαιτούμενο σεβασμό στις ρίζες του κομματιού, αφετέρου δε, θα χρειαστεί να μπει και η προσωπική πινελιά του καλλιτέχνη. Υπέθετα πριν ακούσω τον δίσκο, ότι ένας κιθαρίστας σαν τον Άρη, θα δυσκολευόταν ίσως να χαλιναγωγήσει τον μουσικό αυθορμητισμό που έχει και την ροπή προς τον πειραματισμό. Όμως, από την πρώτη ακρόαση κιόλας, γίνεται σαφές ότι έχει και ένα τρομερά ανεπτυγμένο ένστικτο, μια τρομερη αντίληψη του βάθους των κομματιών που επέλεξε να μας συστήσει εκ νέου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνει! Το κάνει προφανώς, αλλά με έναν εξαιρετικά ευγενικό τρόπο.

Όταν τελειώνει η ακρόαση, αυτό που μένει τελικά, είναι το προσωπικό ύφος του Χατζησταύρου, όταν κοιτάει προς τα πίσω, εκεί που καταγόμαστε μουσικά.

Η προσπάθεια είναι πετυχημένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Να την ακούσετε.
 


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άρης Χατζησταύρου «Ινώ»

Το άλμπουμ Ινώ αποτελεί μία ενότητα διασκευών ή σωστότερα, ανασύνθεσης θαλασσινών τραγουδιών της παράδοσής μας. 

Ένας κιθαριστικός δίσκος που κινείται από γνώριμα σε άγνωστα μέρη, ανθρώπους, μυρωδιές, ήχους. Στην πορεία του ανοίγει, όπως ανοίγει σταδιακά η ματιά, κοιτώντας τη θάλασσα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Έχοντας την Ελλάδα ως ορμητήριο του μουσικού του βίου, ο κιθαρίστας και συνθέτης Αριστείδης Χατζησταύρου, έβαλε μικρούς κόσμους να υποκλιθούν ως ανταπόδοση στον ένα, που προ-υπάρχει, πατώντας στα κείμενα της δημοτικής μας ποίησης με τις αντίστοιχες μελωδικές γραμμές και τις παραλλαγές τους στο χρόνο, αλλά και τον ιδιαίτερο πολιτισμό του Αιγαίου. 

Η κλασική και ακουστική κιθάρα, ως φυσικός ηχητικός κόσμος, η ηλεκτρική κιθάρα ως ο τωρινός κόσμος του ρεύματος και η ανθρώπινη φωνή είναι τα μοναδικά δομικά υλικά αυτού του συνεχούς εγχειρήματος.

Ο γενικός τίτλος Ινώ προέρχεται από την ομηρική «Οδύσσεια» όπου η μεταξύ θάλασσας και ουρανού αμφιλεγόμενη θεότητα Ινώ ή Λευκοθέα, παρεμβαίνει στη σύγκρουση του Ποσειδώνα με τον Οδυσσέα, διασώζοντας τον τελευταίο έξω απ’ τη χώρα των Φαιάκων.
 

Tracklist

1    ΜΠΡΑΤΣΕΡΑ (Παραδοσιακό Λέρου)
2    ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ (Χορέψετε – Παραδοσιακό αποκριάτικο)
3    ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΣ (Παραδοσιακό Απεράθου – Νάξος)
4    ΜΑΡΟΥΛΙ (Παραδοσιακό Καλύμνου)
5    ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ (Παραδοσιακό Χαλκιδικής)
6    ΣΗΚΩ ΜΑΝΑ (Παραδοσιακό γάμου)
7    ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Παραδοσιακό Λέρου)
8    ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΙΟ (Παραδοσιακό Λέσβου)
9    ΓΙΩΡΓΙΤΣΑ (Παραδοσιακό Μικράς Ασίας)
10    ΔΙΣΤΙΧΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)
11    ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΘΕΛΩ (Παραδοσιακό Χίου)
 

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 28/01/2019 από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Ηχοβρύχιο και την παραγωγή επιμελήθηκε ο Νίκος Ζούδιαρης.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Σαν Τον Ήλιο
Λευκή Συμφωνία
(30/08/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Garden Breathes EP
Serafim Tsotsonis
(26/08/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ενθύμιον Νεανικών Συντροφιών
Τα Παιδιά της Παλαιότητας
(16/07/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
A Hero's Death
Fontaines D.C.
(10/08/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ