To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

III

The Lumineers

 

It's better to feel pain, than nothing at all The opposite of love's indifference” 


Tο “Stubborn Love” (που είναι ένας ύμνος στην  πιο πεισματάρικη αγάπη-τη μόνη που αξίζει δηλαδή) και αυτός ο στίχος συγκεκριμένα ήταν ο λόγος που με έκανε, πίσω στο 2012, να ακούσω το debut album των The Lumineers, να τους αγαπήσω και να τους ακολουθώ ever since που λένε και στο χωριό. Ακολούθησε ένας ακόμα δίσκος το 2016 με τίτλο “Cleopatra” για να φτάσουμε στο  Σεπτέμβρη του 2019 και στον τρίτο τους δίσκο με τίτλο (το μάλλον προφανές) “ΙΙΙ”. Αμερικάνοι από το Ντένβερ του Κολοράντο, παίζουν όλα αυτά τα χρόνια τη δική τους, μοναδική folk rock μουσική επηρεασμένοι από τον Bruce Springsteen και τον Bob Dylan.  

Το “ΙΙΙ” είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση δίσκου. Είναι σαν να μπαίνεις σε μια χρονομηχανή που σε πηγαίνει μπρος-πίσω σε τρεις γενιές μιας οικογένειας, αυτή των Sparks , ξετυλίγοντας το κουβάρι που δένει τις ζωές τους μέσα στο χρόνο. Το άλμπουμ χωρίζεται σε τρία κεφάλαια.  

 

Κεφάλαιο πρώτο: Η Gloria 
Gloria, you crawled up on your cross Gloria, you made us sit and watch Gloria, no one said enough is enough” 

Είναι η πρώτη στάση που σε αφήνει η χρονομηχανή αυτή, για να ζήσεις  μαζί της τη δυσκολία της εξάρτησης από το αλκοόλ, την αυτοκαταστροφή , τη ματαίωση που παίρνουν τα παιδιά από τους δυσκολεμένους γονείς τους, που κι εκείνοι με τη σειρά τους την κληρονόμησαν από τους δικούς τους γονείς και ξέρουμε πάνω κάτω όλοι πως πάει αυτή η ιστορία ως την κατρακύλα.
  

Κεφάλαιο δεύτερο: Ο junior Sparks, εγγονός της Gloria
You blamed it all on your kids We were young, we were innocent You told me a lie, fuck you for that Fuck all your pride and fuck all your prayers And all this time I waited for a fool and for the first Finally I can see you as the leader of the landslide” 

Οι Lumineers, κάνουν μια μικρή παράκαμψη και τρέχουν το χρόνο μπροστά, στην τρίτη γενιά, για να μας συστήσουν τον μικρό, που ζεί στο σήμερα, βιώνει την πρώτη του ερωτική απογοήτευση όπως όλα τα παιδιά ( It wasnt easy to be happy for you) , και έρχεται αντιμέτωπος με την ανημπόρια του δικού του πατέρα (γιού της Gloria) και τη σκληρή απόφαση να τον αφήσει για να μπορέσει να ζήσει τη δική του ζωή. Ένα δύσκολο restart  προς την ανεξαρτησία που όλοι καλούμαστε να κάνουμε κάποια στιγμή. 
 

Κεφάλαιο τρίτο: O Jimmy Sparks, γιος της Gloria και πατέρας του Junior 
¨His old man waved his hands with tears in his eyes But Jimmy's son just sped up and remembered daddy's advice 
No you don't ever give a hitcher a ride 'Cause it's us or them 'Cause it's me or him It was three AM
¨ 

Μεγαλώνει μόνος του το γιό του (η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει), και στην προσπάθεια του να βρει χρήματα μπλέκει με τον τζόγο και αποξενώνεται από τον μικρό του. Ο Jimmy είναι γιος της διαλυμένης Gloria, γεννημένος σχεδόν χωρίς ελπίδα για κάτι καλό. Το “Salt and the sea” κλείνει αυτό το κεφάλαιο με μια ειρηνική αποδοχή της γνωστής πικρής αλήθειας πως αν κάποιος δεν θέλει να σωθεί, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις για αυτόν. 

 

Στην πραγματικότητα αυτός ο δίσκος είναι ένα κινηματογραφικό ηχητικό αριστούργημα. 

Φορτωμένοι τις κιθάρες και τα μελωδικά, χαρακτηριστικά τους φωνητικά οι Lumineers μας παίρνουν αυτή τη φορά από το χέρι και μας λένε μια ιστορία , για να την ακούσουμε, να τη νιώσουμε, να την αποκωδικοποιήσουμε, να την αγαπήσουμε, να κρατήσουμε τα καλά κομμάτια της, να της συγχωρήσουμε τα δύσκολά της, να αναγνωρίσουμε μέσα από αυτήν τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας, να πάμε παρακάτω, να αφήσουμε τα βάρη πίσω και ίσως , αν μάθουμε καλά το μάθημα μας, να μπορέσουμε να χαρούμε τη ζωή με ό,τι αυτή μας έχει δώσει και με ό,τι καταφέρουμε ακόμα να κερδίσουμε.  

Αν ήταν χρώμα η μουσική τους, δεν θα ήταν ένα αλλά όλα τα χρώματα του κόσμου μαζί σε ένα τρελό γαιτανάκι που γυρίζει γύρω γύρω ασταμάτητα, περίπου σαν την ζωή την ίδια δηλαδή.  

Ακούστε το δίσκο, θα τον αγαπήσετε σίγουρα, και διαλέξτε ποιό κομμάτι της ιστορίας είναι το αγαπημένο σας. Εγώ, που είμαι πάντα “εγώ”,  ακόμα δυσκολεύομαι να αποφασίσω, αν και κλίνω προς το δεύτερο.  
Είμαι η Αθηνά και είμαι καλούτσικα. Πατήστε play και κλείστε τα μάτια, ξεκινάει η ταινία.  
 

* extra hint: Ψάξτε στο  youtube για τα clips των “Donna” και  “It Wasn΄t Easy To Be Happy For You” , θα με θυμηθείτε. 

 
Release Date: 13/9/2019
Βαθμολογία 4,5/5 

 

Tracklist:

1.    "Donna"
2.    "Life in the City"    
3.    "Gloria"    
4.    "It Wasn't Easy to Be Happy for You"    
5.    "Leader of the Landslide"    
6.    "Left for Denver"    
7.    "My Cell"    
8.    "Jimmy Sparks"    
9.    "April"    
10.    "Salt and the Sea"

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ohms
Trees Speak
(23/11/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
A Hero's Death
Fontaines D.C.
(10/08/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
It's Only Us
Monophonics
(27/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ