To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Deceiver

DIIV

 

Από τότε που ξεκίνησαν ως μπάντα, το 2011, τα παιδιά από το Brooklyn κέρδιζαν όλο και περισσότερο τις καρδιές των ακροατών τους με τον ήχο τους και τα πολύ δυναμικά τους live shows. Δεν ήταν το είδος της μπάντας που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καινοτόμοι του ύφους. Θα μπορούσαν όμως άνετα να μπουν σε ενα σημείο κάπου μεταξύ των Beach Fossils, των Τwin Peaks και των Βeach House  άνετα. Μετά από το ντεμπούτο τους, "Oshin", η μπάντα βρισκόταν σε μια κατάσταση αναδιοργάνωσης, καθώς τα μέλη ερχονταν και έφευγαν πολύ γρήγορα, κάτι που τους πήρε 4 χρόνια μέχρι να δώσουν στην κυκλοφορία το δεύτερο τους αλμπουμ, "Is the Is Are", με τον frontman  της μπάντας Zachary Cole Smith  να έχει γράψει έως τότε πάνω απο 150(!) κομμάτια, από τα οποία τα 17 μπήκαν στην δεύτερη τους κυκλοφορία. Το τρίτο άλμπουμ, "Deceiver",  είναι μια λίστα από 10 κομμάτια με το καθένα περίπου στα 3-4 λεπτά διάρκεια. Αν το "Is the Is Are" δέχτηκε πολύ καλές κριτικές, τότε Deceiver έρχεται να δώσει ένα διαφορετικό ήχο σε αυτή την μπάντα ανεβάζοντάς τους επίπεδο και ωριμάζοντάς τους μουσικά.

Ο Smith, όλο αυτό τον καιρό προσπάθησε - και κατάφερε εν τέλει - να μέινει μακριά απο τα ναρκωτικά με την βοήθεια των κέντρων αποτοξίνωσης αλλά και προσωπικής θέλησης, πράγμα που βγαίνει ξεκάθαρα στο "Deceiver", καθώς είναι το πρώτο τους νηφάλιο άλμπουμ . Εκτός από αυτό, το  τελευταίο tour μαζί με τους γίγαντες της blackgaze, Deafheaven, τον ωρίμασε μουσικά διαμορφώνοντας μια άλλη άποψη για τo shoegaze και το psych-rock, κάνοντάς τον να προσλάβει για την παραγωγή του άλμπουμ τον Sonny DiPerri (Μy Bloody Valentine, Protomartyr, The Drums ). Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα το "Deceiver" να ακούγεται πολύ πιο καθαρό, πιο συγκεντρωμένο και πιο διακριτικό, μέσα από μια συνεχόμενη ηχητική παλέτα που δεν τελειώνει ποτέ.

Το άλμπουμ ανοίγει  με το “Horsehead” το οποιο ξεκινάει με ένα strumming ηλεκτρικής κιθάρας, μέχρι που το drum beat κάνει και αυτό την εμφανισή του, φτάνοντας σε ένα σημείο που τo wall of sound δεν αργεί να έρθει με πολλή παραμόρφωση. Το “Skin Game “ έγινε το πρώτο single που κυκλοφόρησε για το άλμπουμ, με τα catchy riffs του και ένα πολύ εύηχο ρεφραίν, γι΄ αυτό και προφανέστατα δώθηκε σε αυτό αυτή η ιδιότητα. Έχοντας όντως συλληφθει απο τις αρχές το 2013 για κατοχή ηρωίνης αξίας 20.000 δολλαρίων και στην συνέχεια ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, ο Smith φαίνεται να χτυπάει σε ευαίσθητο σημείο τους προσωπικούς τους δαιμονες. Και αυτό είναι πολύ φανερό στο “Skin Game”, καθώς τραγουδάει τους κάτωθι στίχους :


I can see you’ve had some struggles lately
Hey man, I’ve had mine too
They gave us wings to fly
But then they took away the sky

 

Το “Blankenship” από την άλλη, φέρνει μια άισθηση post-punk, με επαναλαμβανόμενο ρυθμό στα drums, και ελαφρώς παραμορφωμένα guitar riffs, καταφέρνοντας με μεγάλη ευκολία τον ακροατή να κουνήσει το κεφάλι του σε αυτόν τον ρυθμό, καθώς μπορεί να είναι το πιο χορευτικό κομμάτι του δίσκου. Χρησιμοπιώντας στο έπακρο τον  παραγωγό Sonny DiPerri, τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου ωθουν το παχύ ήχο των κιθάρων και το αμείλικτο, δυνατό ήχο των τυμπάνων σε ένα πολύ γευστικό feedback με πολύ βάθος. Το “Acheron” (καθώς και τα προαναφερθέντα Horsehead, Skin Game και Blankenship) ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε έντονα indie rock grooves, πιασαρικες κιθάρες, ενδιαφέρουσες γέφυρες, και εντυπωσιακές αλλαγές τονικότητας μέσα στα κομμάτια, με τον αέρα ενός συγκροτήματος που συνειδητά δημιουργεί εξαιρετικό σύγχρονο shoegaze ήχο.

Αλλά, ενώ μια αλλαγή φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτη στους DIIV, δεν είναι κατ' ανάγκη η ανανέωση που χρειάζονται τόσο πολύ. Οι προηγούμενες δύο δουλειές των DIIV ("Oshin", "Is the Is Are") δέν έχουν μια διαφορετικότητα, καθώς κάθε κομμάτι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου το ίδιο, και ,δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι και πολύ διαφορετικό αυτό και στο "Deceiver". Ο καινουριος, νεοσύστατος αυτός θόρυβος των DIIV είναι ευπρόσδεκτος,  αλλα μετά από ένα σημείο ίσως θεωρηθεί κορεσμένος. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε τρία τραγούδια τους, το “Between Tides”, “Taker” και “For the Guilty” τα οποία μοιάζουν σαν να μιμείται το ένα  το άλλο με την αναγκαστική βαρύτητά τους, όλα προβλέψιμα  σε μια υπερβολικά επεξεργασμένη, υπερπαραγωγή, σε ένα παρόμοιο τελικό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες  κυκλοφορίες τους όμως, οι DIIV επικεντρώνονται λιγότερο στην πολυπλοκότητα των up-tempo κομματιών, και καταφέρνουν να συγχωνεύσουν υπνωτικά τo grunge με τo shoegaze. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι το 'Deceiver" θυμίζει – μεταξύ άλλων – ένα σύμπλεγμα μεταξύ Soundgarden, Doves, Tamaryn, Dinosaur Jr, My bloody Valentine και Cocteau Twins. Θεματικά, η κυκλοφορία αυτή είναι τόσο ενδοσκοπική που ασχολείται εξίσου με - ίσως και με την εξίσωση- τον αυτοκαταστροφικό κύκλο του εθισμού και την αντιληπτή προθυμία της ανθρωπότητας να παρατηρεί απαθέστατη την εξόντωση του περιβάλλοντος. Μουσικά, ο Ζachary Cole Smith και η παρέα του δημιουργούν μια ατμοσφαιρα περισυλλογής  κατεχόμενοι από μια θλίψη 45 λεπτών. Αλλά κάτω από αυτήν  την θλίψη, κατηγορόυν τον θυμό, και την κραυγαλέα μάχη ενάντια στους προσωπικούς τους δαίμονες που είναι υπεύθυνοι για την κακουχία της κατάχρισης ουσιών. Παρά το σύντομο “χαρούμενο φως” - αν μου επιτραπεί η έκφραση – στο κομμάτι “The Spark”, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι DIIV ξεφεύγουν απο το σκοτάδι που τους περιβάλλει. Ευχάριστα όμως, καθώς μέσα από τον θόρυβο του "Deceiver" αναδύεται ένα έργο απαράμιλλης ιδιοφυίας.

 

Released: October 4, 2019
Βαθμολογία : 3.5 / 5

 

Track Listing:

1. "Horsehead"
2. "Like Before You Were Born"
3. "Skin Game"
4. "Between Tides"
5. "Taker"
6. "For the Guilty"
7. "The Spark"
8. "Lorelei"
9. "Blankenship"
10. "Acheron"

 


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
CARNAGE
Nick Cave & Warren Ellis
(09/03/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
For The First Time
Black Country, New Road
(06/03/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ