Νέες Κυκλοφορίες
Παραλογές του Άχρηστου
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Οι solo δίσκοι του Μπάμπη Παπαδόπουλου είναι ορχηστρικοί. Έτσι και ο 5ος του, το “Παραλογές του Άχρηστου”, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο από την Puzzlemusik. Όμως, στις μουσικές του, μπορούμε να διαβάσουμε νοερά χιλιάδες λέξεις, λέξεις δικές μας, λέξεις της φαντασίας μας. Ο τίτλος των τραγουδιών είναι η αφορμή και το εφαλτήριο, αλλά κάποιες φορές μπορούμε (κι εμείς, όπως ενδεχομένως και ο Μπάμπης) να αυτοσχεδιάζουμε και να τραβάμε με το μυαλό μας για όπου μας στέλνει η μουσική και να γεννάμε λέξεις εντελώς δικές μας, λέξεις προσαρμόζουσες στα δικά μας βιώματα και στις δικές μας προσωπικές περιπέτειες και περιστάσεις. Είναι μια μαγική διαδικασία τούτη και το αναγκαίο μαγικό φίλτρο βρίσκεται φυσικά στις νότες και στις μελωδίες που χορεύουν στο μεγαλοφυές ραβδί του μαέστρου, του Μπάμπη Παπαδόπουλου.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στον μέγιστο βαθμό στις “Παραλογές του Άχρηστου”, ο οποίος μάλλον είναι ο πιο μεστός και ολοκληρωμένος solo δίσκος από τους 5 που μας έχει δώσει ως τώρα ο Θεσσαλονικιός μουσικός/κιθαρίστας. Με την έννοια πως περικλείει μέσα του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλες του τις (ως τώρα ορατές) αναζητήσεις και ιδέες, όλη του τη συνθετική, ενορχηστρωτική και παικτική μεγαλοφυία. Στα τρία τέταρτα που διαρκεί το LP, γινόμαστε μάρτυρες μιας σπάνιας και ολοζώντανης μουσικής πανδαισίας, μέσα από τα 10 κομμάτια που απαρτίζουν το tracklist πάμε κι ερχόμαστε σε άλλοτε φωτεινούς και άλλοτε σκοτεινούς κόσμους, ανεβαίνουμε, κατεβαίνουμε, στριφογυρίζουμε, ώσπου εντέλει... πετάμε, με φτερά τη μουσική.
Το leading single "Grecania Όπως Άνοια Και Όχι Όπως Βαλκάνια. Κι Οι Φίλοι Αναχωρούν Σιγά Σιγά", που ήρθε στ’αυτιά μου ξάφνου μια πρωία μέσα στην post-summer vacation αμηχανία μου, απεδείχθη ο πολιορκητικός κριός τούτου του διαμαντένιου δισκογραφήματος. Κι ευτυχώς, απεδείχθη ως ένας ισότιμος αριστουργηματικός κρίκος πλάι σε άλλες 9 εξίσου εκθαμβωτικές συνθέσεις και όχι σαν ένας κράχτης-λαμπρό, μα παραπλανητικό, περιτύλιγμα που μέσα του έκρυβε δυσανάλογα όμορφο περιεχόμενο. Οι “Παραλογές του Άχρηστου” είναι ολοκληρωτικά και σαρωτικά υπέροχες.
Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, κιθαρίστας των Τρύπες, ιθύνων νους των 00's αριστουργημάτων του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Βραχνός Προφήτης” και “Αγρύπνια”, πρωτεργάτης των θρυλικών Λαϊκεδέλικα και συνεργάτης του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου, του Μάλαμα και των Χειμερινών Κολυμβητών, είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς αυτής της χώρας και το νέο του άλμπουμ είναι το πιο τρανό διαπιστευτήριο για έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Release Date: 4/10/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αυτή τη νέα του δουλειά που περιλαμβάνει 10 οργανικές συνθέσεις ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ανανεώνει τα εκφραστικά του μέσα – όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε δισκογραφική του κατάθεση. Παρατηρώντας την ως τώρα διαδρομή του διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε ένα δημιουργικό μονοπάτι μέσα στο οποίο εξελίσσεται διαρκώς εξερευνώντας τον ήχο του, τα μουσικά υλικά του αλλά και τη φιλοσοφία του. Το Παραλογές του Άχρηστου συνεχίζει αυτήν την συναρπαστική πορεία με τον καλύτερο τρόπο.
Από τον αμιγώς ηλεκτρικό ήχο του Σκηνές από ένα ταξίδι, στις ακουστικές οργανικές διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών της δεκαετίας του 1930 στο Απ’τη σπηλιά του Δράκου και από εκεί στον μεσογειακό ήχο και τις πλούσιες ενορχηστρώσεις του Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος, οι Παραλογές του Άχρηστου ρίχνουν νέο φως στην μέχρι τώρα πορεία του Μπάμπη καθώς είναι ένα άλμπουμ γεμάτο εκπλήξεις.
Πότε αφοπλιστικά μελωδικό και ταξιδιάρικο («Πέρασε πάλι από μπροστά μου…»), πότε άγρια ξεσηκωτικό -παρά την λυρική αντίθεση του φινάλε του – («Grecania…» – το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο), πότε αναμνηστικό των ηχοτοπίων και των κατευθύνσεων που ακολουθεί στις εξαιρετικές δουλειές του για το θέατρο και τον κινηματογράφο («Κι άλλοι σφυρίζουν κλέφτικα»), πότε κλείνοντας με νόημα το μάτι σε ρυθμούς της ελληνικής παράδοσης («Χασάπικο 100519051801191523101925») το Παραλογές του Άχρηστου είναι ένα άλμπουμ που η κάθε του ακρόαση ανταμείβει τον ακροατή.
Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι μουσικοί του «Ακούστικ Σετ», του σχήματος δηλαδή που τον συνοδεύει στα live του εδώ και χρόνια (όταν δεν εμφανίζεται σόλο) :
Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Μιχάλης Βρέτας (βιολί), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Αναστάσης Μισυρλής (τσέλο) και Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα)
Την ορχήστρα πνευστών στο καταληκτικό «Αναστοχασμός» αποτελούν οι:
Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αντριάνα Αλφιεράκη – Σους (κόρνο) Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Βαγγέλης Βραχνός (κόρνο), Νίκος Δημηνάκης (βαρύτονο & τενόρο σαξόφωνο), Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι), Δημήτρης Λεοτζάκος (κλαρινέτο), Δημήτρης Πανέλας (τρομπέτα), Θάνος Σιδέρης (μπάσο κλαρινέτο).
Από τις Τρύπες, το συγκρότημα με το οποίο ξεκίνησε, στις συνεργασίες του που ακολούθησαν με καλλιτέχνες όπως ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας, στην ενεργή συμμετοχή του στις μέρες μας στα σχήματα των Χειμερινών Κολυμβητών, του Γιώργου Μανωλάκη και των Βazenesmen (ντουέτο με τον Χρήστο Γερμένογλου), στην παράλληλη πορεία του με μουσική για θέατρο/ παραστάσεις χορού («Βορέαδες» – κυκλοφορεί σε cd από την Puzzlemusik – , «Ορέστης», «Στέλλα Κοιμήσου» κ.α.) και κινηματογράφο («Το μικρό ψάρι» κυκλοφορεί σε βινύλιο από την Feelgood) ο Μπάμπης Παπαδόπουλος αποτελεί στις μέρες μας τον ορισμό του συνθέτη / ενορχηστρωτή / εκτελεστή που παραδίδει έργο ουσίας. Με αφοπλιστική φυσικότητα, σταθερά, εισπράττοντας από το κοινό και τους συνεργάτες του τον σεβασμό και την αγάπη που δείχνει και ο ίδιος απέναντι τους.
Ο τίτλος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο του Nuccio Ordine, "Η Χρησιμότητα του Άχρηστου". Η εικόνα του εξωφύλλου βασίζεται στη θεωρία του μαθηματικού August Ferdinand Möbius, γνωστή ως Möbius strip. Σχεδιασμός εξωφύλλου: Σίμος Σαλτιέλ (Red Creative).
Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Royal Alzheimer Hall με μηχανικούς ήχου τους Τίτο Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα οι οποίοι υπογράφουν επίσης τόσο τις μίξεις όσο και το mastering.
Παραγωγή: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας.