To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Οι Μελλοντικές Ημερομηνίες

Κτίρια Τη Νύχτα


Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη κυκλοφορία του Κτίρια τη Νύχτα, "Συγκεκριμένα Διαμερίσματα". Κι είναι τούτος ο δίσκος ένας από τους πιο αγαπημένους της δεκαετίας που πέρασε, ένα πολύπλοκο και πολυδαίδαλο μουσικό δημιούργημα, που μέσα από τα 30 του τραγούδια και τα 75 λεπτά της διάρκειάς του, ύφανε τον σκληρό και ανθεκτικό ιστό του σε αμέτρητες στιγμές και μέρες της σύγχρονης ζωής μου. Ένας σημαδιακός δίσκος για μένα, όπως και να χει και απ'όπου κι αν το δεις (check album review here).   

Φτάνοντας στο... στοιχειωμένο 2020 και στο σήμερα, ο Αθηναίος μουσικός επιστρέφει με τον 8ο δίσκο του, ο οποίος ονομάζεται "Οι Μελλοντικές Ημερομηνίες" και κυκλοφορεί από τις 11 Νοεμβρίου σε χειροποίητο self-released cd format. Αυτή τη φορά ο Κτίρια παραδίδει μια δουλειά πιο "μαζεμένη", πιο κοντινή στην παραδοσιακή album μορφή, μιας και το άλμπουμ περιέχει συνολικά 10 τραγούδια, με διάρκειες "κανονικές" - κυμαίνονται ως επί το πλείστον στα δύο-τρία λεπτά, με κάποιες πολύ λίγες εξαιρέσεις- δίνοντας ένα σύνολο 33 λεπτών. 

Και νιώθεις πως η τραγουδοποίια αυτή τη φορά -ίσως ηθελημένα και συνειδητά ή ίσως αυθόρμητα και φυσικά- εμφανίζεται πιο απλή και πιο άμεση, καταφθάνει σε φόρμες πιο απτές και απαλές, ενδεχομένως πιο εύκολα προσβάσιμες και κατανοητές. Είναι, όμως, τέτοια η μουσική ευφυία του Κτίρια τη Νύχτα, που ακόμα κι εδώ τα τεκταινόμενα στο βάθος τους ορθώνονται απείρως περιπετειώδη και πολυεπίπεδα, τόσο ενορχηστρωτικά όσο -κυρίως- στιχουργικά. Και είναι τέτοια η προσοχή και η έμφαση στη λεπτομέρεια, των ήχων και των λέξεων, που συνθέτουν εντέλει μια ακόμα σχεδόν αψεγάδιαστη δισκογραφική κατάθεση. Σκαρφαλώνοντας με διακριτική ευλάβεια πάνω σε μουσικές επιρροές των προηγούμενων τριών δεκαετιών, ο Κτίρια φτάνει στην κορφή του δέντρου του και ατενίζει με ευτυχία τον δικό του μουσικό κόσμο, έναν κόσμο ολότελα δικό του, φτιαγμένο με γνώση και υψηλότατη συναισθηματική νοημοσύνη, έναν κόσμο φτιαγμένο με εμπειρίες και προσωπική ξεχωριστή άποψη/προσέγγιση.

Όλα τα τραγούδια των "Μελλοντικών Ημερομηνιών" έχουν εξαιρετική και αυτόφωτη υπόσταση, μα αν χρειαστεί να αναφερθώ σε κάποια ειδικά, αυτά θα είναι η φαρμακερή τριάδα της μέσης, η τριάδα "Πρεσβυωπία" - "Μασίνκοδ" - "Μετά". Ένας καταιγισμός εικόνων, παντοδύναμων λέξεων και δαιμονισμένων ηχητικών ακολουθιών, που σχεδόν ακαριαία μου προκάλεσαν ρίγη και κύματα ματωμένης συγκίνησης. Και δεν θα μπορούσα να παραλείψω το ending track "Οπουδήποτε Αλλού", στο οποίο οι στίχοι θυμίζουν κοφτερούς βράχους σε κατολίσθηση και η μουσική θραύσματα από τζαμαρία που σπάει.

Δίσκαρος. Ακούγεται δυνατά, μέσα σε κτίρια, τη νύχτα...

 

released November 11, 2020

Κείμενα - Μουσική: Κτίρια τη νύχτα
Φωνές - Όργανα: Κτίρια τη νύχτα
Γυναικεία φωνή στο "Μασίνκοδ": Κίκα

Παραγωγή - Ηχογράφηση - Μίξη: Κτίρια τη νύχτα
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος @ Sweetspot Studios

Artwork: Κτίρια τη νύχτα
Φωτογραφίες εξωφύλλων: Κίκα + Κτίρια τη νύχτα
Δημιουργία βιβλίου: Κίκα + Κτίρια τη νύχτα

      


 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
κάρμαν
αστρογόνο
(22/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ