To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

κάρμαν

αστρογόνο


Τα αστέρια γεννούν ζωή.
Η ζωή γεννά τραγούδια.
Τα τραγούδια είναι παιδιά
που αναπνέουν μες στα πευκόφυτα δάση.
Περνούν γεφύρια
βάζοντας φωτιά στο κάρμα τους
και εκτοξεύονται κάπου μακριά,
πέρα από τη γραμμή Κάρμαν,
αστροναύτες που αιωρούνται,
εκρήγνυνται και σβήνουν ανάμεσα στα αστέρια.


Με το αξιολογότατο s/t debut τους, οι Αθηναίοι αστρογόνο παρέδωσαν εξαρχής τρανά και στέρεα διαπιστευτήρια της συνθετικής δυναμικής τους και της ξεχωριστής πρότασής τους. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφουν με την sophomore κυκλοφορία τους, "κάρμαν". Το σχήμα καταθέτει 9 νέα τραγούδια, που βασισμένα στον γνωστό post-folk άξονα του πρώτου δίσκου, κατορθώνουν να συνθέσουν ένα αξιολογότατο και πάρα πολύ ενδιαφέρον LP.

Αρχής γενομένης από την ήδη γνωστή μας "Ευχή" (την πρωτομοιράστηκαν μαζί μας το περασμένο Καλοκαίρι), ως και το φινάλε της γλυκόπικρης "Λάβας", οι ιστορίες των αστρογόνο (εξ)απλώνονται στην ψυχή και στο μυαλό του ακροατή κλιμακωτά και βραδυφλεγώς. Με βυθιστικούς στίχους και πολυστρωματικούς ήχους, με τρυφερά, συγχρόνως όμως κοφτερά, φωνητικά. Με κιθάρες, μπουζούκια, πλήκτρα και πνευστά. Χτίζεται εντέλει και συνολικώς από την μπάντα ένα στιβαρό μουσικό σύμπαν, που καθιστά το "κάρμαν" έξτρα σημαντικό, συμπαγές και πλήρες και με περίσσια αποθέματα έμπνευσης καταφθάνει στα ηχεία μας και, χωρίς αμφιβολία, συνεχίζει με ιδανικό τρόπο τη δισκογραφική πορεία των αστρογόνο.

Στη μέση του δίσκου και με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, σχεδόν 7 λεπτά, βρίσκεται το αγαπημένο μου τραγούδι, το δικό μου αποκορύφωμα του άλμπουμ. Πρόκειται για το κομμάτι "Παπαγάλοι", στο οποίο οι αστρογόνο αφήνουν ελεύθερη και "επικίνδυνη" ολάκερη την ψυχεδελίζουσα υπόστασή τους, που... από γεννησιμιού μέσα τους κουβαλούν, δημιουργώντας ένα κομμάτι με καθηλωτική ροή και αξέχαστο φινάλε. 

Το "κάρμαν" ηχογραφήθηκε στο Πευκόφυτο Καρδίτσας και κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου. Αν και ήρθε στις τελευταίες μέρες του 2020, πρόλαβε να μπει στις λίστες με τους αγαπημένους μου δίσκους της χρονιάς (check here). 
 

* Ο Θωμάς Μελετέας και ο Γιάννης Μαυριτσάκης συμμετείχαν στην πρώτη φάση της διαμόρφωσης του υλικού ως μέλη της μπάντας. Η Μαρία Σαχπασίδη (Sophie Lies) έπαιξε πιάνο στη "Νιφάδα". Οι Λάμδα υποστήριξαν τις ηχογραφήσεις με την παραχώρηση του εξοπλισμού και του studio τους. Η Μαρίζα Καψαμπέλη τράβηξε τη φωτογραφία του εξωφύλλου. Ο Κώστας Ζάμπος συνέβαλε στα πρώτα βήματα του δίσκου. Οι μικροί αστροναύτες είναι ο Μανώλης και ο Αντώνης. H παραγωγή, η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από τον Παντελή Νικηφόρο, ενώ το mastering ανέλαβε ο Νίκος Λάβδας (Kiwi studio).

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Martyr
Babel Trio
(21/12/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ