To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Afterlife

Byron Katritsis


Όταν ήμουν μικρός, 9-10 χρόνων, κάποια βραδια έκλαιγα στο κρεβάτι του δωματίου μου. Είχε πεθάνει ο παππούς μου και τότε είχα καταλαβει -καθαρα και ξάστερα πια- πως δεν ζούμε για πάντα. Ο εαυτός μας, αλλά και οι άνθρωποι που αγαπάμε κάποια στιγμή φεύγουν. Τούτη η σκέψη μου ήταν δυσβάσταχτη και καθόλου μα καθόλου διαχειρίσιμη κι έτσι πλημμυριζα πόνο και δάκρυα. Στο παιδικό μου κρεβάτι, ανάμεσα σε σχολικά βιβλία, playmobil και ομάδες Subbuteo (βλ. επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι), η καρδιά μου έσφιγγε και γινόταν κόμπος, ωσπου ένα παραθυρο ελπίδας και ένα στήριγμα παρηγοριάς εμφανίστηκε ως δια μαγείας: Afterlife, η ζωή μετά το θάνατο. Αρχισα να σκέφτομαι πως κάτι θα υπάρχει μετά, κάτι θα συμβαίνει μετά, κάπου θα ξαναβρισκόμαστε, ο εαυτός μας και οι άνθρωποι μας. 

Με αυτό το δεκανίκι πορεύτηκα ως την εφηβεία και εκεί σιγά-σιγά συνειδητοποίησα πως όλη μου η διαδρομή, από τη ματαιότητα και την οδύνη της θνητότητας ως την ελπίδα και το μυστήριο της επόμενης ζωής, είναι μια διαδρομή που ακολούθησε όλη η ανθρωπότητα από τα γεννοφάσκια της για να αντέξει τον πόνο του μοιραίου τέλους. Θρησκείες και θεότητες, μύθοι και θρύλοι, φιλοσοφικές θεωρίες και πραγματείες, γεννήθηκαν για να εξερευνήσουν και να εξιχνιασουν το αιώνιο ζήτημα. Η ζωή μετά τον θάνατο εξαρχης ντύθηκε με πέπλα μυστικιστικα και φαντασματικά, και κάποιες φορές σκοτεινά - το περίφημο «μετά» απέκτησε την υφή ενός μυστήριου και αγνώστου φόβου.

Και κάπως έτσι περίεργα και λοξά, καταλήγω σε αυτό που εξαρχής ήθελα να γράψω σε αυτό το άρθρο: Ένα review για το track-album του εξαιρετικού και ξεχωριστού Βύρωνα Κατρίτση, "Afterlife", στο οποίο ο Αθηναίος μουσικός, μέσα από ένα μαγικό και μαγεμένο 23λεπτο ambient κομψοτέχνημα, κατορθώνει να περικλείσει κάποια από όλα όσα τούτη η λέξη -afterlife- εμπεριέχει μέσα της.

Εμένα η ακρόαση μού γέννησε όλα τα προαναφερθέντα στο παρόν κείμενο, ίσως και αρκετά ακόμα που αν τα μοιραζόμουν και αυτά εδώ, ενδεχομένως θα καταντούσα κουραστικός. Το σίγουρο είναι πως από το "εγώ" έφτασα να αιωρούμαι σαν ένας κόκκος σκόνης στο σύμπαν... Είναι τέτοια η δυναμική της σύνθεσης, που είμαι σίγουρος πως αν αφεθείς στο νήμα της, θα φτάσεις κάπου κι εσύ. Εκεί που τα δικά σου βιώματα και οι δικές σου ασταθείς σταθερές θα σε οδηγήσουν. 

Hats off to Byron...

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το “Afterlife” είναι ένα μυστηριώδες 23άλεπτο sci-fi ambient μουσικό έργο το οποίο σκιαγραφεί τα πρώτα αγωνιώδη μεταθανάτια λεπτά σε μια δυνητική νέα κατάσταση ύπαρξης όπου κυριαρχεί η σύγχυση και η αγωνία.

Τα αποσαρθρωμένα πιάνα και συνθεσάιζερ, θόρυβοι και field recordings επιστρατεύονται για μία έντονη μουσική περιπέτεια που κινητοποιεί καρδιά και νου.

«Ξεκινάμε από το σημείο μηδέν, εκεί που δεν έχουμε γνώση, μόνο συσσωρεύουμε εμπειρίες. Τα χρόνια περνάνε, τα βήματα είναι πολλά και οι σκηνές που καταγράφουν τα μάτια μας ατελείωτες. Είμαστε ένα σύνολο εμπειριών. Τα κεφάλαια χωρίζονται σε μουσική, λογοτεχνία και ποίηση, ζωγραφική κι άλλα λιγότερα ενδιαφέροντα. Έτσι γεμίζουμε αυτό το σάκο με ότι βρήκαμε ενδιαφέρον. Τι κρίμα να μην μπορούμε να μεταδώσουμε αυτές τις γνώσεις... Σε μια άλλη ζωή, στην επόμενη από εμάς...»

Το ”Afterlife” θα κυκλοφορήσει σύντομα σε συλλεκτικό CD (50 αντίτυπα).

  

Release Date: 13/1/2021

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Femmeland
VASSIŁINA
(23/06/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Altered State
Α Monkey Shine
(16/05/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
ΜΠΡΑΝΚΑΛΕΟΝΕ
Παύλος Παυλίδης
(20/04/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Lives Outgrown
Beth Gibbons
(18/05/2024)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ