To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

A Moon Shaped Pool

Radiohead

Οι Radiohead δεν χρειάζονται πια καμιά σύσταση. Η Bρετανική μπάντα είναι πια ενεργή είκοσι και βάλε χρόνια, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει 8 δίσκους. Είναι ίσως η πιο σημαντική μπάντα της εποχής μας, έχει επηρεάσει όσο καμία άλλη τη σύγχρονη μουσική. Άλμπουμ όπως το Οk Computer, το Kid A και το In Rainbows θεωρούνται αριστουργήματα από fans και κριτικούς. 

Πριν από 5 χρόνια κυκλοφόρησαν το The Κing Οf Limbs, που ενώ εγώ προσωπικά τον βρήκα πολύ καλό δίσκο, είχε χλιαρή αντίδραση. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία και τα beats ξένισαν πολλούς. Όπως όμως με κάθε δίσκο τους, έτσι και με αυτόν, όσο πέρναγε ο καιρός με περισσότερες και πιο ενδελεχείς ακροάσεις, άρχιζε να κερδίζει πόντους.

2016 και οι Radiohead, αφού "πέφτουν" και εξαφανίζονται απ'το internet, μας δίνουν δύο singles (Burn The Witch & Daydreaming) μέσα σε 5 ημέρες και -παρόλο που μας είχαν προετοιμάσει για το LP9 προς το Καλοκαίρι- ανακοινώνουν ότι ο νέος τους δίσκος θα κυκλοφορήσει 8 Μαΐου. Μας δίνουν και όνομα και το πολυαναμενόμενο  'A Μoon Shaped Pool' γίνεται διαθέσιμο για κατέβασμα και pre-order σε φυσική μορφή (βινύλιο και cd κυκλοφορούν 17 Ιουνίου). 

Με το πρώτο άκουσμα, είναι φανερό ότι ο πειραματισμός του TKOL έχει τελειώσει.  Γίνεται χρήση "αληθινών" drums, εγχόρδων και βλέπουμε ότι ο δίσκος έχει μια πιο ακουστική προσέγγιση. 8 στα 11 κομμάτια έχουν ξανακουστεί σε κάποια live, οπότε στην ουσία έχουμε 3 καινούργια κομμάτια.  Τα δύο προαναφερθέντα singles, καθώς και το Decks Dark. Ο δίσκος είναι ξεκάθαρα κατά κύριο λόγω fun service.  Επιστροφή σε γνώριμα μονοπάτια, με τον Jonny Greenwood να επιστρέφει αναλαμβάνοντας και πάλι ενεργό ρόλο στη σύνθεση. Με πιο σημαντικό και αξιοσημείωτο κομμάτι των "καθηκόντων" του, τη διεύθυνση της London Contemporary Orchestra και την ενορχήστρωση των κομματιών στα οποία συμμετέχει η Ορχήστρα του Λονδίνου.

Μετά από πολλές ακροάσεις πια μπορώ να πω ότι το έπαιξαν εκ του ασφαλούς. Γνώριμοι ήχοι και γνώριμο στυλ για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους διψασμένους φανς τους. Το μόνο ρίσκο που μπορώ να δώσω σε αυτόν το δίσκο, είναι η επιλογή του True Love Waits, που έχει γραφτεί το 94, για το κλείσιμο του δίσκου.  Ένα κομμάτι ήδη χαραγμένο στον κόσμο - ίσως να ξένισε πολλούς. Τέλος, ενώ βρίσκουμε κάποια πανέμορφα κομμάτια, που θα μπορούσαν να σταθούν πλάι σε άλλα αριστουργήματα που μας έχουν ως τώρα δώσει στην εικοσάχρονη ιστορία τους, φαίνεται ότι λείπει ένα ξέσπασμα. Ξεκάθαρο γίνεται αυτό σε κομμάτια όπως το Identikit, που ενώ είχε μια live version πολύ πιο δυναμική, στο στούντιο ξεγυμνώθηκε και έπεσε 2 επίπεδα σε δυναμικότητα, φτάνοντας τελικά στ' αυτιά μου ως η μεγαλύτερη απογοήτευση. Οποιαδήποτε μπάντα κι αν έβγαζε αυτόν τον δίσκο, θα μπορούσες να τον πεις αριστούργημα. Όμως οι Radiohead έχουν ανεβάσει τα στάνταρ τους πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια, τόσο που να κάνουν το A Moon Shaped Pool να μοιάζει σαν ένας δίσκος που στόχευσε μεν στην τελειότητα, μα εντέλει να αστόχησε κατά αρκετά μέτρα...

Αγαπημένα κομμάτια: Decks Dark, Ful Stop, The Numbers. Λιγότερο αγαπημένα: Identikit.

Βαθμολογία: 4/5
Release Date: 8/5/2016

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
It's Only Us
Monophonics
(27/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Making A Door Less Open
Car Seat Headrest
(15/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Fetch the Bolt Cutters
Fiona Apple
(14/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ενθύμιον Νεανικών Συντροφιών
Τα Παιδιά της Παλαιότητας
(16/07/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ