To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Ants From Up There

Black Country, New Road


Το δεύτερο άλμπουμ των Βρετανών (Cambridgeshire) Black Country, New Road ήρθε ακριβώς 12 μήνες ύστερα από την κυκλοφορία του εξαιρετικού πρώτου LP τους, "For The First Time". Ο διάδοχος ακούει στο όνομα "Ants From Up There" και έφτασε στα ηχεία μας στις 5 Φεβρουαρίου. Υπήρξε στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση επείγοντος τους προηγούμενους μήνες, μια αίσθηση που από τους περισσότερους, και εμού φυσικά συμπεριλαμβανομένου, αναγνώστηκε ως ανάγκη από την πλευρά της μπάντας μοιράσματος καινούριας μουσικής. Και, ναι, το εφταμελές σχήμα από το Νησί που δημιουργήθηκε το 2018 έχει πολλά να πει και πολλά να δώσει, αλλά δυστυχώς ο λόγος που όλα όσον αφορά στη δεύτερη κυκλοφορία τους έγιναν "σφαίρα", ήταν η αποχώρηση από την μπάντα του τραγουδιστή και κιθαρίστα, Isaac Wood, λόγω ψυχικής νόσου. Ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο λίγες μέρες πριν το release του δίσκου, την 1η του Φλεβάρη.   Με αυτό το σκυθρωπό δεδομένο λοιπόν, και με την μελαγχολική αίσθηση πως οι Black Country, New Road δεν θα ακούγονται ποτέ ξανά το ίδιο -το επιβεβάιωσε και η μπασίστρια, υποψήφια διάδοχος του Wood στη φωνή, Tyler Hyde, "τώρα δεν θα βγάλουμε έναν 'κανονικό' δίσκο, θα ήταν πολύ cool να δουλέψουμε με μία συμφωνική ορχήστρα ή να γράψουμε ένα soundtrack για κάποια ταινία"- ξεκινάει η ακρόαση του "Ants From Up There". Κι όλα μοιάζουν υπέροχα από τα πρώτα 54 δευτερόλεπτα και το απογειωτικό "Intro". Κι ύστερα το καταπληκτικό "Chaos Space Marine", το οποίο o Isaac Wood το θεωρεί ως το "καλύτερο κομμάτι που έχει γράψει ποτέ η μπάντα". Και δεν διαφωνήσω διόλου με τούτο τον ισχυρισμό. Στα υπερπεριπετειώδη και αγωνιώδη τρεισήμισι λεπτά του στέκω καθηλωμένος και εκστασιασμένος, ενώ την ίδια στιγμή βλέπω τις αχνές μορφές του Bowie και του Jarvis Cocker να περιφέρονται στο χώρο. Α, και των Arcade Fire βεβαίως-βεβαίως - να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του δίσκου η μπάντα είχε λιώσει το "Funeral". To album προχωράει εξίσου εντυπωσιακά με το κομψό και παντοδύναμο "Concorde", που ξεκινάει ήπια και απαλά, για να καταλήξει σε ένα επικό -εξίσου ArcadeFire-ικό φινάλε. ArcadeFire-ικό ή και WolfParade-ικό θα μπορούσες να πεις - όπως και να χει, καταιγιστικό και σπαρακτικό. 

Οι τόνοι πέφτουν στο συγκινητικό "Bread Song" και παραμένουν σε σχετικά χαλαρές εντάσεις στο ευφυές, μα όχι ιδιαίτερα συγκλονιστικό, "Good Will Hunting". Ένας μικρός πνευστός και πιανιστικός βυθός παραμονεύει στο "Haldern", για να έρθει το διακριτικό, σε βαθμό που περνάει και κάπως απαρατήρητο, ορχηστρικό "Mark's Theme".        

To album ξεδιπλώνει για τα καλά τον φλεγόμενο και αγωνιωδώς παλλόμενο πυρήνα του με την καταληκτική τριάδα των αριστουργηματικών "The Place Where He Inserted The Blade", "Snow Globes" και "Basketball Shoes" με διάρκειες 7'13", 9'13" και 12'37" αντίστοιχα. Αν το προαναφερθέν "Chaos Space Marine" είναι η κορφή, εδώ έχουμε τα σύννεφα... Το γκρουπ μας πετάει ψηλά και μας αφήνει να αιωρούμαστε εκεί για 29 λεπτά, με ήχους μαγικούς και λέξεις κοφτερές και βουρλισμένες. Και είναι πια ξεκάθαρο εδώ το αποτύπωμα των Black Country, New Road στη μουσική των 20's, είναι ένα αποτύπωμα ξεχωριστό και μόνο δικό τους, ένα αποτύπωμα που ο χρόνος θα το σκεπάσει πολύ πολύ δύσκολα.

Εξαιρετικός δίσκος το "Ants From Up There", ένας από τους πιο αγαπημένους μου στη δεκαετία που τρέχει. Εύχομαι η μπάντα να συνεχίσει το ίδιο δυνατά στη νέα μετά-Wood εποχή, αλλά πάνω απ'όλα εύχομαι αυτός o γλυκύτατος και έξτρα ταλαντούχος τύπος να βρει την άκρη και να επιστρέψει...


Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5/2/2022
Βαθμολογία: 4/5


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Lives Outgrown
Beth Gibbons
(18/05/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Collective
Kim Gordon
(02/04/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Audio Vertigo
Elbow
(22/03/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Altered State
Α Monkey Shine
(16/05/2024)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ