To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Windflowers

Efterklang


Η πρώτη μου επαφή με τους Δανούς Efterklang έγινε μέσα στα Fnac. Tα θυμάστε; Αιόλου και Ερμού, εκεί που τώρα πουλάνε καφέδες. Τότε, λίγο πριν τα μνημόνια χτυπήσουν την πόρτα μας, πήγαινα στις αρχές του μήνα και αγόραζα τους δίσκους του μήνα. Εκείνη την εποχή οι Efterklang μόλις είχαν κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ τους, το εξαιρετικό «Parades», και ο πωλητής το είχε βάλει να παίξει ολόκληρο. Έμεινα ώρα και το άκουσα σχεδόν ολόκληρο, κλασικά πήγα και ρώτησα ποιοι είναι και μου έδωσε το cd. Tο πήρα, πήγα στο ταμείο, γύρισα σπίτι και το έβαλα για μέρες στο repeat. Δύο χρόνια αργότερα, ήρθε το εμβληματικό «Magic Chairs» και ο έρωτας για την μπάντα μετουσιώθηκε σε βαθιά αγάπη. Ακολούθησαν άλλα δύο άλμπουμ και ένα ηχογραφημένο live και τον περασμένο Οκτώβρη ήρθε το έκτο στούντιο άλμπουμ τους, το «Windflowers». Οι Δανοί ποτέ δε σταμάτησαν να πειραματίζονται με τον ήχο τους, μένοντας όμως πάντα σταθεροί στο βασικό πυρήνα τους, δηλαδή σε electronica, indie rock και dream pop μονοπάτια. Στο «Windflowers», οι synth-pop επιρροές του group έρχονται και αυτές στην επιφάνεια και αναλάμβανουν κάπως πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ο δίσκος ξεκινά κάπως μελαγχολικά και γαλήνια, έχοντας στο επίκεντρό του το πιάνο και την εξαίσια φωνή του Casper Clausen. Tα τρία πρώτα τραγούδια, «Alien Arms», «Beautiful Eclipse» και «Hold Me Close When You Can», σου δίνουν ένα αίσθημα χαράς, αλλά εμένα περισσότερο μου βγάζουν μια μελαγχολία. Οι εναρκτήριοι στίχοι του άλμπουμ «Lookin to future mountains / Everything else is astray / Chewing on the past, an ocean / Everything else is a phase» δίνει ξεκάθαρα τον τόνο για την ψυχική διάθεση της μπάντας. Πληθώρα ήχων, δεύτερες φωνές και γενικότερα ένας μουσικός πλουραλισμός σου ανεβάζει σιγά-σιγά τη διάθεση.

Το τέταρτο κομμάτι του δίσκου «Lady Of The Rocks», διάρκειας μόλις 1:16 λεπτών, κάνει την δουλειά,  κάτι σαν ιντερλούδιο -  κάτι σαν προπομπός του υπόλοιπου δίσκου. Καθαρίζει τα μέσα σου και σε προετοιμάζει για την συνέχεια. To tempo ανεβαίνει, τα synths έχουν τη τιμητική τους και ο δίσκος μεταμορφώνεται σε ένα electro-pop διαμάντι, σηματοδοτώντας ξεκάθαρα την αλλαγή στον ήχο της μπάντας. Οι Efterklang αφήνουν πίσω την κατήφεια της πανδημίας και βγαίνουν στο φως, μαζί τους και εμείς. Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω το «Living Other Lives» ως τη κορύφωση του άλμπουμ, ένα κομμάτι που προσπαθεί να χωθεί ανάμεσα στα καλύτερα τραγούδια της μπάντας ever. Μιλάμε για ένα ονειρεμένο κομμάτι - δεν ξέρω καν αν τα ακουστικά μου μπορούν να αποδώσουν όλους τους ήχους που παράγει εδώ το γκρουπ. 

Ο δίσκος κλείνει μελαγχολικά όπως ξεκίνησε με το «Abent Sar», που σημαίνει ανοιχτή πληγή. Το κομμάτι είναι γραμμένο στα δανέζικα και σε κερδίζει με την απλότητα των ήχων του. Αν και σε ρίχνει από τα ψηλά στα χαμηλά απότομα στην αρχή, το δεύτερο μισό του τραγουδιού γεμίζει με την ηχώ της φωνής του Clausen και τα beat δίνουν την ένταση που χρειάζεται το κομμάτι. 

Έχοντας ακούσει όλη την δισκογραφία της μπάντας ξανά πρόσφατα, τολμώ να πω ότι το «Windflowers είναι η καλύτερη δουλεία των Δανών μετά το «Magic Chairs». 
 

Οι Efterklang θα εμφανιστούν στη χώρα μας στις 30/4 στο Temple, παρέα με τους δικούς μας No Clear Mind και Plasi. Πριν από αυτό το άλμπουμ, θα έλεγα πως αυτή η συναυλία θα ήταν μια μυσταγωγία, μια ιεροτελεστία διαφορετική για το κάθε παρευρισκόμενο. Μετά το «Windflowers» λέω πως μπορεί να είναι και τα παραπάνω, αλλά μπορεί και να ιδρώσουμε από το χορό. Όπως και να έχει, η συναυλία είναι άχαστη και επιτέλους θα σβήσω από τη λίστα μου με τα συναυλιακά απωθημένα το όνομα των Efterklang. 

* Περισσότερες πληροφορίες για το event και προπώληση εισιτηρίων εδώ.
 


Efterklang - Windflowers
Release Date: 8/10/21
Βαθμολογία: 4/5
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Lives Outgrown
Beth Gibbons
(18/05/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Collective
Kim Gordon
(02/04/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Audio Vertigo
Elbow
(22/03/2024)
ypogeio.gr
Α Monkey Shine
(16/05/2024)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ