To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Μπάσσο Βεστιάριο

Φίλος Φίλου


Σε μια μικρή πόλη λίγο έξω από τη Βαρκελώνη ζει ένας forty something Έλληνας. Μετακόμισε εκεί με το ξέσπασμα της πανδημίας, μαζί με τη σύντροφό του, από το Βερολίνο, όπου έζησε για σχεδόν μια 15ετία. Πριν το Βερολίνο, έμενε στο Λονδίνο για 6 χρόνια. Στην Ισπανία τώρα διδάσκει Αγγλικά σε ένα σχολείο. Παράλληλα, όμως, ασχολείται φουλ με τη μουσική. Πάντα ασχολιόταν με τη μουσική. Από τότε που ήταν παιδάκι και η οικογένειά του μετακόμισε από την Καλαμάτα στην Αθήνα. Τότε του πήραν και το πρώτο αρμόνιο, ένα δίσκαλο Yamaha, τον έγραψαν και στο Εθνικό Ωδείο. Μάθαινε πιάνο, αλλά και "τρωγόταν" με πειραματισμούς σε κρουστά, σε τύμπανα και τουμπερλέκια, αλλά και σε κιθάρες και πετάλια και παραμορφώσεις και όλα. Μετά τη στρατιωτική του θητεία ξεκίνησε να φτιάχνει μουσική μέσω υπολογιστών. Στο Λονδίνο πήγε το 2001 για να σπουδάσει μουσική τεχνολογία. Και από τα μέσα της δεκαετίας ξεκίνησε να βγάζει δίσκους ως παραγωγός και να δουλεύει και ως guest DJ σε μεγάλα events, παράλληλα με τη δουλειά του σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης, στην Tate Gallery, πλάι στον Τάμεση... Ο άνθρωπός μας είναι ο Κωνσταντίνος Τασσόπουλος, ή αλλιώς ο Φίλος Φίλου, που λίγο πριν φύγει από το Βερολίνο, εν μέσω καραντίνας και lockdown, έφτιαξε έναν εξαιρετικό δίσκο: Το "Μπάσσο Βεστιάριο".

Το album κυκλοφόρησε προς το τέλος της περασμένης χρονιάς, στις 18 Νοεμβρίου, από την Veego Records. Είναι ένας ηλεκτρονικός δίσκος που για έναν συνομήλικο του δημιουργού, όπως λόγου χάρη εγώ, ακούγεται απολαυστικά νοσταλγικός και ρετρό, μιας και βρίθει 80's και 90's αναφορών - τόσο στις μουσικές του όσο και στις λέξεις του. Από την άλλη, μπορεί και να ακούγεται και απολαυστικά πρωτότυπος και απόλυτα σύγχρονος, έτσι όπως μυστήρια το σπιράλ του χρόνου ενώνει το χρόνο και τις εποχές, μαζί με τις εκάστοτε τάσεις και τεχνοτροπίες που κουβαλούν μαζί τους. Και κάπου εκεί, στο δίπλωμα του χρόνου, μπορούν και γεννιούνται πολύ δυνατά συναισθήματα, συναισθήματα καινούρια και αυθεντικά, άσχετα με το τι γράφει η ταυτότητά σου στη θέση της Ημερομηνίας Γέννησης. Και είναι τούτο κάτι που ξεκάθαρα καταφέρνει το "Μπάσσο Βεστιάριο" - (σου) γεννάει συναισθήματα και σκέψεις, βάζει τον εκάστοτε ακροατή σε μία ψυχική και εγκεφαλική εγρήγορση.

Το αναφερθέν στον τίτλο του δίσκου "μπάσσο" είναι παρόν και επιβλητικό, πρωταγωνιστεί, μαζί φυσικά με τα synths, μέσω των οποίων ο Φίλος Φίλου χτίζει συμπαγείς και επιβλητικές ηχητικές ατμόσφαιρες, χοροπηδώντας σε διάφορα genres και subgenres του ηλεκτρονικού (και όχι μόνο) ήχου, άλλοτε ρέοντας υπνωτιστικά και υπόκωφα και άλλοτε κάνοντάς σε να κουνήσεις ρυθμικά το κεφάλι και το ένα σου πόδι. Κάποια κομμάτια είναι ορχηστρικά (η "Βιντεοκασέτα" είναι κομψοτέχνημα), ενώ σε κάποια άλλα απαγγελίες πάνω από τη μουσική -είτε στίχοι του ίδιου του Τασσόπουλου είτε αποσπάσματα από παλιές τηλεοπτικές εκπομπές. Όσον αφορά στους στίχους του ίδιου, είναι εμφανής η οξεία και διεισδυτική ματιά του, με τους στίχους -ενδεικτικά- "τα σκυλιά βγάζουν βόλτα τα αφεντικά τους, τα μεγάφωνα χάσκουν πάνω από τα κεφάλια μας" στον "Υπερσυντέλικο", περιγράφοντας ενδεχομένως την εποχή των lockdowns, να μου τρυπάει το μυαλό από την πρώτη στιγμή που το άκουσα.  

Εξαιρετική και μεστή κυκλοφορία το "Μπάσσο Βεστιάριο" εν γένει, άκρως ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης. Ο Φίλος Φίλου είναι ήδη φίλος μου...


* τα βιογραφικά στοιχεία του δημιουργού που παρουσιάζονται στην αρχή του άρθρου, αντλήθηκαν από τη συνέντευξή του στη lifo (check here). 
 Μπάσσο Βεστιάριο (out 18/11 via Veego Records)

Το αλμπουμ ηχογραφήθηκε κατα τη διάρκεια της “σουρεαλιστικής” άνοιξης του 2020, σε ένα σπιτικό στούντιο στο Βερολίνο.
 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Syd Sessions EP
Echo Train
(23/11/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Melodyssey
Sundayman
(22/09/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
ATHENS BLUES
Hume Assine
(20/09/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Ballad of Darren
Blur
(25/08/2023)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ