To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Femmeland

VASSIŁINA


Τρία χρόνια ύστερα από το αρκούντως ξεχωριστό και πολλά υποσχόμενο debut της, "Fragments", η VASSIŁINA επιστρέφει δυναμικά στα δισκογραφικά δρώμενα, δίνοντάς μας το "Femmeland", και αυτήν τη φορά μέσω της Inner Ear Records

Ο δίσκος, παλλόμενος με έμπνευση και περισσή ψυχή σε έναν φλεγόμενο πυρήνα σκοτεινής pop, κατορθώνει μέσα από τα 13 τραγούδια του, να σταθεί αντάξιος των προσδοκιών που γέννησε ο πρόγονός του - το "Femmeland" είναι ένα άρτιο και πολύ δυνατό δισκογράφημα. Ο πολυσήμαντος και στοιχειωμένος μύθος της Κίρκης σκεπάζει πολλά σημεία του άλμπουμ, δίνοντάς του έτσι μια concept υπόσταση, πάνω στην οποία η VASSIŁINA πλέκει τις σκέψεις της και τις λέξεις της, μιλώντας -με τρόπο βαθιά αληθινό και συγκινητικό- για θέματα δύσκολα και ζόρικα. Κι όμως, κάθε ενδοσκοπική βύθιση ακολουθείται από μια αποκαλυπτική ανάδυση - και είναι τούτη η εναλλαγή ένα μεγάλο κομμάτι της γοητείας του δίσκου - κάθε σκοτάδι βρίσκει φως και κάθε τραγωδία μια κάθαρση. Κι αν μιλάμε για γοητεία, θα πρέπει σίγουρα να αναφερθoύμε και στο τραγούδισμα και στη φωνή της VASSIŁINA - άλλοτε με τρυφεράδα και σαγήνη και άλλοτε με σκληράδα και υποδόρια ένταση, μαγνητίζουν και αιχμαλωτίζουν ακαριαία τον εκάστοτε ακροατή.

Τραγούδια που ξεχωρίζω σίγουρα υπάρχουν, όμως -πριν τα αναφέρω- να τονίσω πως ο δίσκος αποκαλύπτει μεγαλύτερη δυναμική και την πηχτή του συνεκτικότητα όταν τον ακούς ολόκληρο και στη σειρά. Να πω, λοιπόν, πως το ομώνυμο "Femmeland" είναι ένα μικρό pop διαμάντι, catchy και "καταδικασμένο" για απέραντα repeats. Να πω και πως το "Vivid", που προηγείται στο tracklist, είναι και αυτό μέγα σκάλωμα, διαολεμένο κομμάτι, με κάνει να απορώ τι θα γινόταν αν το κυκλοφορούσε για παράδειγμα η μεγάλη και τρανή Billie (η Eilish ντε). Στο debut "Fragments" ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, αν όχι το πιο αγαπημένο μου, ήταν το ελληνόστιχο "Ατυχήσαμε". Έχουμε κι εδώ, στο "Femmeland", μια έκπληξη με ελληνικό στίχο: ακούει στο όνομα "2 Φιλιά" και είναι και πάλι εκ των κορυφαίων του δίσκου. Μην ξεχάσω να αναφέρω και το επικό, αποκαλυπτικό και καταιγιστικό, "Hypochondria", που με έκανε να σηκώσω με δέος το φρύδι, τόσο σαν ακροατή όσο και σαν ψυχολόγο.

Hats off στην VASSIŁINA - κατέθεσε έναν μεστό και σχεδόν αλάνθαστο δίσκο, επιβεβαιώνοντας και εδώ το μεγάλο και σπάνιο ταλέντο της. Από Σεπτέμβριο περιμένουμε την επίσημη συναυλιακή παρουσίαση του album - προφανώς θέλω να είμαι εκεί. 
 


Femmeland - VASSIŁINA (out 26/4/24 via Inner Ear)


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η VASSIŁINA παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο δεύτερο album της, “Femmeland”, μετά το ντεμπούτο της “Fragments” που κυκλοφόρησε το 2021. Πρόκειται για μία ηχητική εξερεύνηση που ξεπερνά τα όρια της ποπ και της ηλεκτρονικής μουσικής, εμβαθύνοντας στην ενδοσκόπηση, την αναζήτησή του πραγματικού εαυτού και την μεταμορφωτική δύναμη της θεραπείας.

Το “Femmeland” αποτελείται από 13 κομμάτια ηλεκτρονικής dark pop, που λειτουργούν ως σταθμοί σε ένα ταξίδι εξέλιξης της VASSIŁINA, αποχαιρετώντας μια προηγούμενη ζωή στο Λονδίνο και αγκαλιάζοντας τον πραγματικό της εαυτό. Το άλμπουμ είναι ένα συναισθηματικό rollercoaster, που εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα της ψυχικής υγείας, των χρόνιων ασθενειών, της απώλειας και των τραυμάτων του παρελθόντος, και το πως αρχίζει κάποιος να αγαπά τον εαυτό του μέσα από την αγάπη και την εμπιστοσύνη άλλων.

Στην καρδιά του “Femmeland” βρίσκεται η μυθική φιγούρα της μάγισσας Κίρκης. Στο πρώτο single “Crooked”, που συνοδεύεται και από video clip του Γιώργου Αθανασίου, την βλέπουμε να αποκηρύσσει τον πατέρα της, Ήλιο, επιλέγοντας την θνητότητα, υπερβαίνοντας τα δεσμά των πατριαρχικών κανόνων και του «ιδανικού» εαυτού της. Ενώ το δεύτερο single “2 Kisses” εμβαθύνει στο παρελθόν της Κίρκης, εξερευνώντας το σκοτεινό κενό και τις κοινωνικές πεποιθήσεις που αντιπαρατίθενται στην τρυφερή της φύση. Στην κορύφωση του album η Κίρκη βρίσκεται στο μυθικό της νησί Femmeland, όπου ζει ως θνητή, απόλυτα συμφιλιωμένη με την φύση της. Το ομώνυμο τραγούδι γράφτηκε ως απάντηση στις πολυάριθμες γυναικοκτονίες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Η VASSIŁINA ήθελε να δημιουργήσει ένα τραγούδι ως φόρο τιμής στις φίλες της και σε όλες τις θηλυκότητες, νιώθοντας ότι όλες/α τους μοιράζονται κοινό τραύμα και φόβο. Στο φανταστικό νησί Femmeland, κατοικούν νύμφες και θηλυκότητες και κάθε άνδρας που αποτελεί απειλή μεταμορφώνεται με μαγικό τρόπο σε ζώο, με αποτέλεσμα μια αρμονική συνύπαρξη πλασμάτων.

Σε αυτό το μουσικό ταξίδι η VASSIŁINA συνεργάστηκε με τον TOTALWERK στην σύνθεση και στην συμπαραγωγή των κομματιών “Thunder”, “Love Me”, “Crooked” και “R U Ready” και με τον Bhukhurah στην σύνθεση του “2 Kisses” και στην συμπαραγωγή των “Vivid” και “Hypochondria”, ενώ είναι σημαντική η συμμετοχή της Saber Rider στα synths. Το art direction στο εικαστικό και οπτικό μέρος, που συνοδεύουν την αισθητική του album, συνυπογράφουν η VASSIŁINA με το Vinyl Face με την πολύτιμη συνεργασία της Εριφύλης Δουκέλη (3D design), του Contino (γραφιστικά) και του Κώστα Σίμου (φωτογραφίες).

Το “Femmeland” κυκλοφορεί σε βινύλιο και digital album τον Απρίλιο του 2024 από την Inner Ear.

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Altered State
Α Monkey Shine
(16/05/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
ΜΠΡΑΝΚΑΛΕΟΝΕ
Παύλος Παυλίδης
(20/04/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
September
The BitterSweet
(21/03/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Lives Outgrown
Beth Gibbons
(18/05/2024)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ