To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια

Γιάννης Αγγελάκας

Η επιστροφή του Γιάννη Αγγελάκα είναι γεγονός, τρία χρόνια μετά τη Γελαστή Ανηφόρα του 2013. Το νέο του πόνημα, το οποίο συνοδεύεται και αυτή τη φορά από ομώνυμο βιβλίο-συλλογή ποιημάτων, ονομάζεται Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια και στο πλάι του Γιάνναρου βρίσκουμε για πρώτη φορά τους 100°C, την μπάντα που συνοδεύει τον έλληνα μουσικό στις live εμφανίσεις του τον τελευταίο 1 χρόνο. Και είναι μεγάλη η συμβολή, ενδεχομένως και η επιρροή, του εν λόγω σχήματος στη νέα κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να έχουμε ίσως τον πιο... "Τρύπες" δίσκο του Αγγελάκα από τότε που ξεκίνησε την -ας την πούμε- solo πορεία του. Υψηλός ηλεκτρισμός, παραμορφωμένες επιβλητικές κιθάρες ολούθε, άπλετη ροκ ψυχεδέλεια, στηριγμένα όλα αυτά πάνω σε στιβαρές και ευρηματικές ενορχηστρώσεις. Έντονη (σε κάποια κομμάτια) και άκρως καλοδεχούμενη η παρουσία πνευστών.  Και σε αυτό το άλμπουμ, δεν λείπουν οι πάντα δημιουργικές ματιές του Γιάννη στην ελληνική παράδοση, ρεμπέτικες και ηπειρώτικες αναφορές είναι κι εδώ παρούσες, ενορχηστρωμένες και διαβασμένες όμως πάνω στην μουσική ατμόσφαιρα που προανάφερα. Μέσα σε αυτό το μουσικό πλέγμα, ο Γιάννης Αγγελάκας βρίσκει το πρόσφορο έδαφος να εκφράσει με το δικό του μοναδικό τρόπο τις σκέψεις του, βγαλμένες από φαρμακερούς κι ενίοτε βαθιά συγκινητικούς στίχους, τραγουδισμένους από την ξεχωριστή θεατρική φωνή του. 

Υπάρχουν κομμάτια εδώ που μπορεί να μείνουν στην ιστορία, αυτή που γράφεται εδώ και 30 (!) χρόνια από το ανεξίτηλο μελάνι του Θεσσαλονικιού δημιουργού: Το εναρκτήριο Μόνο Από Τη Λύπη Σου, είναι χιτάρα, αλλά συγχρόνως είναι και ένα υπέροχο επικό τραγούδι, το οποίο στα 4 λεπτά της διάρκειάς του χτίζει σταδιακά ένα κολασμένο... Αγγελάκειο αριστούργημα. Το Παίρνε Με Μαζί σου είναι με μία λέξη καταπληκτικό, σημαντικότατη και καταλυτική η παρουσία της Λαμπρινής Γρηγοριάδου στα φωνητικά. Το κομμάτι που χάρισε στο δίσκο το όνομά του, το ending track Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια, είναι μία υπερεμπνευσμένη και αληθινά πανέμορφη σπουδή στην ανθρώπινη ύπαρξη, ένα ξόρκι στο κακό που μας περιτριγυρίζει, δωσμένο με 2 στροφές συγκινητικούς στίχους που ο Αγγελάκας ψιθυρίζει στο μικρόφωνο... Αυτά τα τρία ξεχώρισα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα πάνε πίσω.

Αυτό είναι το νέο άλμπουμ του Γιάννη Αγγελάκα και των 100°C, όπως το άκουσα τις τελευταίες 2 μέρες. Αν θες να βρεις "προβλήματα", θα βρεις. Όπως το ότι πολλά κομμάτια του δίσκου θυμίζουν άλλα παλιότερα, ότι υπάρχει μία αίσθηση επανάληψης κλπ. Όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο δεν θα με βρει απέναντί του, απ'την άλλη ακολουθώ τις περιπέτειες του Γιάννη σχεδόν 25 χρόνια κι έχω να πω πως αυτός είναι, αυτή είναι η φωνή του, αυτοί είναι οι στίχοι του και οι λέξεις του, αυτό είναι το...στιλ του και γι'αυτα τον αγαπήσαμε, όσοι τον αγαπήσαμε. Δεν γίνεται σε κάθε δίσκο να μεταμορφώνεται και να μας μοιράζει παρθενογενέσεις, δεν είναι και πολλοί οι Έλληνες μουσικοί που γράφουν και δισκογραφούν επί 30 συναπτά έτη και καταφέρνουν να στέκουν νεωτεριστές και εφευρέτες. Ο Αγγελάκας τουλάχιστον αν μη τι άλλο την ψάχνει συνέχεια, δείχνει να μην επαναπαύεται σε συνταγές και φόρμες που του χάρισαν ευρεία αποδοχή και...μεγαλεία και πάντα προσπαθεί - έντιμα και αληθινά. Μας έδωσε λοιπόν έναν ακόμα πολύ καλό δίσκο, ένα κομμάτι του τωρινού εαυτού του, το οποίο για εμένα προσωπικά είναι Μια Χαρά... :) 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ενθύμιον Νεανικών Συντροφιών
Τα Παιδιά της Παλαιότητας
(16/07/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Restart
Underhill West
(05/06/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Konserva
Μινέρβα
(05/06/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
A Hero's Death
Fontaines D.C.
(10/08/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ