To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Στοιχειωμένα Ποιήματα (Haunted Poems)

Γιώργος Κοντραφούρης

Γενικά, jazz δεν ακούω. Δεν μου βγήκε, ακόμα κι όταν το ψιλοπροσπάθησα στα early 20's μου για να το παίζω "ψαγμένος"... :)  Ξέρεις, ανέκαθεν το να ακούς jazz εθεωρείτο από έναν άγραφο μεταξύ των μουσικόφιλων νόμο αρκετά cool και "εναλλακτικότερο του εναλλακτικού". Με έμαθε, όμως, εκείνη η προσπάθειά μου προ 20ετίας πως το συγκεκριμένο είδος μουσικής κρύβει μέσα του λαμπερά διαμάντια σμιλεμένα από μοναδικούς υπερταλαντούχους δεξιοτέχνες μουσικούς. Ένας τέτοιος προφανώς είναι και ο Έλληνας καταξιωμένος τζαζίστας Γιώργος Κοντραφούρης, ο οποίος λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 μας έδωσε τον δίσκο του Στοιχειωμένα Ποιήματα, με συμμετοχή στην απαγγελία (τούτων των στοιχειωμένων ποιημάτων) του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ο δίσκος έφτασε στα χέρια μου και στα αυτιά μου τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου και έπειτα από δύο μήνες αρκετών ακροάσεων μπορώ με ασφάλεια να σας πω πως είναι μεγαλειώδης. Υπάρχουν φορές που μπορώ να γράψω ένα τύπου review για μία νέα κυκλοφορία την ίδια μέρα κιόλας της πρώτης ακρόασης, αυτό όμως δεν συνέβη επ'ουδενί και με το νέο πόνημα του Κοντραφούρη. Κι αυτό γιατί αφενός όπως σας είπα εξαρχής δεν είμαι και ο βαθύτερος γνώστης της jazz μουσικής (οπότε μία βιαστική κρίση ενδεχομένως θα ήταν και άτοπη) και αφετέρου διότι συνειδητοποιούσα κάθε φορά που άκουγα το άλμπουμ πως όλο και κάτι καινούριο είχε να μου δώσει, όλο και κάτι μου είχε διαφύγει και το ανακάλυπτα στην πορεία. Αυτοσχεδιασμοί, εκρήξεις και εκκωφαντικές σιωπές, δαιδαλώδη μουσικά μονοπάτια, ατέρμονοι λαβύρινθοι στους οποίος χανόμουν αβοήθητος και αβαρής, μέχρι που η φωνή του Αλκίνοου που ηχούσε αραιά και που (σε 6 από τα 13 τραγούδια του δίσκου) και με έναν μυσταγωγικό τρόπο μου έδειχνε το δρόμο με την επιβλητικότητά της, μα και με τις μαγικές λέξεις που ξεστόμιζε. Μου έδινε το νήμα για να συνεχίσω μέχρι να ολοκληρωθούν τα 52 λεπτά του δίσκου και να φτάσω στο τέρμα του ταξιδιού. Το δεύτερο μισό του Χειμώνα με βρήκε σε μία σχετικά δύσκολη προσωπική καμπή, κατά την οποία μπήκα θέλοντας και μη σε μία φάση επαναδιαπραγμάτευσης του εαυτού μου και αναδιάρθρωσης των εσωτερικών μου μηχανισμών, τα Στοιχειωμένα Ποιήματα αποτέλεσαν ένα πρώτης τάξεως soundtrack και μία δύσκολη, αλλά πέρα για πέρα τίμια και δημιουργικότατη, συντροφιά. 

Γενικά, jazz δεν ακούω. Τα Στοιχειωμένα Ποιήματα του Κοντραφούρη όμως μάλλον θα με "αναγκάσουν" να ακούσω... Και πολύ μάλιστα. Ίσως, τότε στα early 20's που το πρωτοπροσπάθησα δεν ήμουν ακόμα έτοιμος. Ναι, ο νέος δίσκος του Γιώργου Κοντραφούρη σου ανοίγει νέους δρόμους και σε ωθεί, άλλοτε απαλά και άλλοτε σχεδόν βιαία, να ανοίξεις κι άλλο τους μουσικούς σου ορίζοντες προς νέους ανεξερέυνητους και μυστηριώδεις κόσμους.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την PuzzleMusik. Στα πλήκτρα και στο πιάνο ο Γιώργος Κοντραφούρης, στο κοντραμπάσο ο Πέτρος Κλαμπάνης, στα τύμπανα ο Αλέξανδρος - Δράκος Κτιστάκης και ο Άγγελος Πολυχρονίου στα κρουστά. Όπως ήδη αναφέρθηκε, στα φωνητικά-απαγγελίες, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Σαν Τον Ήλιο
Λευκή Συμφωνία
(30/08/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Garden Breathes EP
Serafim Tsotsonis
(26/08/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ενθύμιον Νεανικών Συντροφιών
Τα Παιδιά της Παλαιότητας
(16/07/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
A Hero's Death
Fontaines D.C.
(10/08/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ