To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Euphoria

Sofia Sarri

Το δισκογραφικό ντεμαράζ της αστείρευτης και αιεκίνητης Inner Ear (Baby Guru, The Man From Managra, Σtella, Sofia Sarri) με την έναρξη του νέου έτους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα μας απασχολήσει αρκετά στο προσεχές διάστημα. Ήδη με τη συνέντευξη των Baby Guru σας βάλαμε για καλά στον κόσμο του νέου τους εξαιρετικού δίσκου...

Σήμερα όμως θα γράψω μερικές σκέψεις και εντυπώσεις για το ντεμπούτο της Σοφίας Σαρρή. Αν και ντεμπούτο, το όνομά της μου ήταν ήδη οικείο από τις συνεργασίες της με το Φοίβο Δεληβοριά και το Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αλλά φυσικά και από την μπάντα της, τους εξαιρετικούς Night On Earth, με τους οποίους κυκλοφόρησε 2 δίσκους (self-titled/2006, Second Hand/2008). Φτάνοντας πια στο 2017, η εκ Χανίων ορμώμενη μουσικός αποφασίζει να μας δώσει τον πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, το οποίο ονόμασε Euphoria και κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας, “κάθε κομμάτι του δίσκου έχει την ιστορία του, ένας ιερός δεσμός με τη φύση, σαν να υπάρχει ένα τοτέμ στο πνεύμα του κάθε τραγουδιού”.

Euphoria όπως ευφορία λοιπόν, αλλά καμία σχέση ο δίσκος αυτός καθαυτός... Τριπχοπίσιες στοιχειωμένες μελωδίες, σκεπασμένες από βαθύ σκοτάδι, τραγουδισμένες από την τρομακτικά εκφραστική και ενίοτε...φοβιστική φωνή της Σαρρή. Πλήκτρα και beats, έγχορδα ως και Κρητική λύρα, συνθέτουν ένα στιβαρό και εξαιρετικά πρωτότυπο κράμα παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών τοπίων. Από το εναρκτήριο 'Kira Kitana' κιόλας, νιώθεις ένα απαλό χέρι φαντασμαγορίας να σε τραβάει απαλά στον μυστικιστικό κόσμο του Euphoria. Ύστερα έρχεται το μάλλον κατά τη γνώμη μου καλύτερο κομμάτι του δίσκου, το 'Stil Universe', το οποίο μ'ενα βασανιστικό υπόκωφο build up και περνώντας στο ενδιάμεσο από μία σχεδόν εφιαλτική μουσική γέφυρα, καταλήγει σε μία λυτρωτική κάθαρση, εκφραζόμενη με καταπληκτικά φωνητικά και υπερεμπνευσμένες ενορχηστρώσεις... Κι αν το συγκεκριμένο το θεωρώ την κορυφαία στιγμή του δίσκου, πολύ κοντά του θα τοποθετούσα την φαρμακερή τριάδα που απαρτίζεται απ'τα The Moon (Massive Attack are around!), το καθηλωτικό 'Fire' και το ασύλληπτο εξαγνιστικό DeadCanDance-ίζον 'Ingen Vinner Frem Til Den Evige Ro'. Το ρίσκο με το ending track 'Ο Λύκος' νομίζω δεν πέτυχε. Το χαρακτηρίζω 'ρίσκο', διότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δίσκο, η Σοφία επιστρατεύει εδώ τον ελληνικό στίχο, κάτι που όμως τελικά στοιχίζει στο κομμάτι και το κάνει να μοιάζει κάπως ξεκομμένο και εκτός κλίματος σε σχέση με τον υπόλοιπο δίσκο. Δεν είναι ικανό όμως αυτό το... μπερδεματάκι να χαλάσει τη γενική εικόνα του Euphoria, το οποίο στέκεται σαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα εγχώρια debuts των τελευταίων χρόνων.         

Το ‘Euphoria' κυκλοφορεί σε LP, CD και digital album από την Inner Ear.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Restart
Underhill West
(05/06/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Konserva
Μινέρβα
(05/06/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Virus Positions
Various Artists
(04/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
It's Only Us
Monophonics
(27/05/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ