To ypogeio.gr

The Song Diaries (11)

Today

The Smashing Pumpkins

Happiness?
Έχοντας συσσωρεύσει υπέρογκες δόσεις κακής και δυσοίωνης πληροφορίας, ψυχοσωματικής κόπωσης, κλειστοφοβικής κλεισούρας, ατέλειωτες ώρες εργασίας που ένας συνάδελφος ψυχολόγος θα ερμήνευε και θα σημείωνε κρυφά στο μπλοκάκι του σαν εργασιομανία (λάθος θα έπραττες, συνάδελφε, δεν ισχύει και μην μου το παίζεις έξυπνος...), ανησυχητικές αλυσίδες αρνητικών σκέψεων και σκοτεινών συνειρμών, έλλειψης και αδυναμίας κοινωνικοποίησης που ίσως θα εξελιχθεί σε αγοραφοβία και με τα αποθέματα (ελεύθερου δικού μου) χρόνου να έχουν τελειώσει προ πολλού, επιστρατεύω ένα πρόσωπο (ναι, αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτό) και ένα τραγούδι δια να θεραπεύσω την περιρρέουσα θλιμμένη ατμόσφαιρα που τυλίγει τα σπλάχνα μου και κάνει τα μηνίγγια μου να χτυπούν σπαστικά τα απογεύματα.

Για τον άνθρωπο στη φωτό, δεν έχω και δεν είναι δεοντολογικό να πω πάρα πολλά, άλλωστε στην προκειμένη ισχύει το "μια εικόνα χίλιες λέξεις"... Να σημειώσω μόνο πως τον περνάω καμιά δεκαπενταριά και βάλε χρόνια και τον έχω δει maximum 4 φορές, αλλά μου ήταν αρκετές για να συμπεράνω πως πρόκειται για μια αστείρευτη πηγή ζωής και ξεγνοιασιάς, ένα δίποδο υποχθόνιο αντίδοτο στη μιζέρια και στη φθορά. Χορεύει πάντα με κλειστά μάτια κάνοντας μηχανικές ρομποτικές ημικυκλικές κινήσεις μπρος-πίσω. Όταν κάποιες φορές ανοίγει τα μάτια, γελάει ελαφρά και συνομωτικά κι ύστερα συνεχίζει. Για πολλές ώρες.

Today
Κι όσο για το τραγούδι, είναι το Today των Smashing Pumpkins. Πάντα συμβόλιζε για μένα τη νιότη και τη χαρά (ναι αυτήν την απλή λέξη που μόνο πια παιδιά μπορούνε να ορίσουν), αν κάποιος μου ζήταγε ποτέ να του εξηγήσω τι σημαίνει η λέξη ευτυχία για μένα, μάλλον θα του έβαζα να ακούσει αυτό το κομμάτι. Στις 8 Νοεμβρίου 1994, στη γιορτή μου, ο φίλος μου Γιάννης μου έφερε δώρο τη συλλογή Rock 90's - Modern Rock. Εγώ ως τότε άκουγα μόνο "κλασικό" ροκ, ξέρεις Pink Floyd, Doors, Stones, Beatles, Zeppelin... Από "καινούρια" μόνο Nirvana, Cave και... Guns 'n' Roses. Με είχε αλλάξει πίστα εκείνο το διπλό βινύλιο που μου είχε κάνει δώρο ο Γιάννης, με είχε βάλει βίαια και κυριολεκτικά εν μία νυκτί στη θέση μου, στην εποχή μου και στη γενιά μου. Μου άλλαξε τη ζωή εν ολίγοις, μου φανέρωσε έναν ολοκαίνουριο μουσικό κόσμο, που μέσα του είχε τις λέξεις Radiohead και Creep, Blur και To The End, Beastie Boys και Sabotage, Mazzy Star και Fade Into You, Charlatans και χίλια δυο άλλα.

To Today άνοιγε τη δεύτερη πλευρά και ειλικρινά όταν το άκουγα με έκανε να νιώθω σαν να πετάω. Εννοείται πως έκτοτε οι Smashing Pumpkins έγιναν ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα ever. Μπορείς να το βρεις στο δεύτερο στούντιο άλμπουμ της Αμερικάνικης (Chicago) μπάντας, το εμβληματικό Siamese Dream, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1993. Παρόλο που η μελωδία του, όπως προανάφερα, είναι για μένα η μελωδία της...ευτυχίας οι στίχοι του είναι κατά βάθος σκοτεινοί και γράφτηκαν -από τον frontman Billy Corgan- σε μια περίοδο που ο δημιουργός βασανιζόταν από σκέψεις αυτοκτονίας. Βλέπεις, λοπόν, ξεκάθαρα πως δεν μπορώ ν'αγιάσω. Πάλι στα χάλια και στα χαλιά κετέληξα και το πείραμα αυτοθεραπείας απέτυχε. Ας όψεται ο άνθρωπος στη φώτο που ακόμα το σώζει...

Lyrics
Today is the greatest
Day I've ever known
Can't live for tomorrow,
Tomorrow's much too long
I'll burn my eyes out
Before I get out 

I wanted more
Than life could ever grant me
Bored by the chore
Of saving face

Today is the greatest
Day I've never known
Can't wait for tomorrow
I might not have that long
I'll tear my heart out
Before I get out

Pink ribbon scars
That never forget
I tried so hard
To cleanse these regrets
My angel wings
Were bruised and restrained
My belly stings

Today is
Today is
Today is
The greatest day

I want to turn you on
I want to turn you on
I want to turn you on
I want to turn you

Today is the greatest
Today is the greatest day
Today is the greatest day
That I have ever really known

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (123)
Pioneer To The Falls
Interpol
(17/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (122)
D'you know what I mean?
Oasis
(13/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (29)
PDA (Outro)
Interpol
(20/04/2017)
ypogeio.gr
Album Stories (12)
OK Computer
Radiohead
(25/05/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ