To ypogeio.gr

The Song Diaries (151)

Man In The Box

Alice In Chains


Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

τόλμησα να ξεφυλλίσω ξανά κάποιες παλιές σελίδες σου. Ίσως να φταίνε και οι Alice In Chains γι’ αυτό! Αυτό το Cruzer Blade των 32 GB που έχω στο αυτοκίνητο με τα 4000 τραγούδια και βάλε. Ίσως και το ότι όλοι θυμούνται κάθε 6η του Δεκέμβρη τον θάνατο του «πρίγκηπα». Ίσως, ίσως και ίσως…

Ακούς το “Man In The Box” και μεταφέρεσαι αυτομάτως καμιά τριανταριά χρόνια πριν. Μπαίνεις ξανά στο θολωμένο μυαλό του μακαρίτη Layne Thomas Staley και στην -τότε- δική σου θολούρα. Είσαι εδώ και, πλέον, χαμογελάς. Διαβάζεις μια τελευταία, ίσως, φορά τη σελίδα:

"Μην βιάζεσαι να σηκώσεις το βλέμμα σου, αργείς ακόμη να φτάσεις. Θέλεις να αργήσεις! Κράτα το χαμηλά, φτιάξε σχήματα με ό, τι ρυπαρό βλέπει το μάτι σου στο πάτωμα και με ό, τι ρυπαρό βλέπεις μέσα σου με τα κλειστά σου μάτια. Έχεις μήνες και μίλια μπροστά σου για να νιώσεις καθαρός. Μην σκαλίζεις τίποτα τώρα!

Αν σηκώσεις το βλέμμα σου, κοίτα μονάχα μπροστά. Η ελπίδα δεν έχει αρχή και τέλος. Μην κοιτάξεις δεξιά και αριστερά, μην πάρεις βαθιές αναπνοές και μην τολμήσεις να σχολιάσεις. Δεν υπάρχει ομορφιά και ασχήμια. Πέτρες στην άκρη του γκρεμού, έτοιμες να θυσιαστούν πηδώντας όχι στο κενό, αλλά σε μια βρώμικη θάλασσα που σε λίγο ετοιμάζεσαι να ταξιδέψεις. Δεν θα ακούσεις από τα στόματά τους ένα «έχετε γεια», αλλά ούτε και στεναγμούς. Οι πέτρες δεν μιλούν! Λερωμένες και νωπές είναι, με αυτό φαιό χρώμα που σαπίζει κι εσένα με τη σειρά του, αλλά και που ταυτόχρονα αποτελεί την τεχνική της απόκρυψής σου. Δεν θέλεις να διακρίνεσαι από το τοπίο.  Ψάχνεις για χρώματα… ζοφερά απογεύματα. 

Αν μπορείς, κλείσε τα αυτιά σου, αλλά και ανοιχτά να τα αφήσεις δεν θα ακούσεις γέλια, τραγούδια κι ανάσες. Μάτια που δακρύζουν τη στιγμή που η αναπνοή γίνεται κλιμακωτά γρήγορη και ο ήχος που κάνει το δάκρυ πέφτοντας. Δεν θα τον ακούσεις αυτόν τον ήχο. Δεν θα ακούσεις το σιωπηλό χαμόγελο που φωνάζει τόσο δυνατά. Ακούς μονάχα βλασφημίες και προσευχές μετανοίας. Δεν ξέρεις καμία προσευχή, δεν πιστεύεις σε κανέναν Θεό…
Προσπαθείς να κρατηθείς ξύπνιος και το υπόλοιπο της διαδρομής φαντάζει τόσο δύσκολο. Φώτα θολά που τρεμοπαίζουν στο βάθος και φώτα θολά που παίζουν με το νου σου, φώτα που σε παραλύουν τη στιγμή που αναρωτιέσαι αν είσαι ξύπνιος ή αν κοιμήθηκες στιγμιαία, και φώτα του δρόμου που εύχεσαι να κρατήσουν για λίγα χιλιόμετρα ακόμη. Δεν βιάζεσαι να φτάσεις! Δεν πρέπει να κοιμηθείς! Τα όμορφα όνειρα δεν έχουν θέση εδώ και ξέρεις… γεμάτα ειρωνεία και θράσος έρχονται ακριβώς τότε, όταν δεν θέλεις να έρθουν! Δεν πρέπει να κοιμηθείς!

Μην βιάζεσαι να φτάσεις και μάθε επιτέλους να διαχειρίζεσαι αυτό το κοντράστ συναισθημάτων. Οι στιγμές που ψάχνεις για κάποια προσευχή και ο θυμός που δεν έμαθες ποτέ σου καμία. Θυμός για τις στιγμές που αισθάνεσαι τόσο ευάλωτος και ψάχνεις να καταφύγεις κάπου. Καταφύγιο είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και ο εαυτός σου, όσο μεγάλες κι αν είναι οι διαστάσεις του εγωισμού σου. Κάπου θα στριμωχτείς, είσαι καλοδεχούμενος εκεί…».
 

Για τα παιδιά που δέχτηκαν αγάπη, είχαν συμπαράσταση από πρόσωπα αγαπημένα, έκαναν υπομονή και είχαν τα @ρχίδια να ορθώσουν το ανάστημά τους και να νικήσουν τους δικούς τους δαίμονες.

 

 

To "Man In The Box" το βρίσκεις στη θέση Νο2 του debut album των Alice In Chains, "Facelift", που κυκλοφόρησε στις 28 Αυγούστου του 1990.


Lyrics

I'm the man in the box
Buried in my shit

Won't you come and save me?
Save me

Feed my eyes
(Can you sew them shut?)
Jesus Christ
(Deny your maker)
He who tries
(Will be wasted)
Oh, feed my eyes
(Now you've sewn them) shut

I'm the dog who gets beat
Shove my nose in shit

Won't you come and save me?
Save me

Feed my eyes
(Can you sew them shut?)
Jesus Christ
(Deny your maker)
He who tries
(Will be wasted)
Oh, feed my eyes
(Now you've sewn them) shut

Feed my eyes
(Can you sew them shut?)
Jesus Christ
(Deny your maker)
He who tries
(Will be wasted)
Oh, feed my eyes
(Now you've sewn them) shut

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (152)
Κι Αν Χαθείς
Monsieur Minimal
(29/04/2024)
ypogeio.gr
The Song Diaries (150)
Μαμά
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
(08/04/2023)
ypogeio.gr
The Song Diaries (6)
Wonderwall - 20 Χρόνια Μετά
Oasis
(05/11/2015)
ypogeio.gr
Album Stories (62):
What Did You Expect From The Vaccines?
The Vaccines
(18/04/2022)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ