The Song Diaries (39)

Muscle Museum

Muse


 

Κάτι Μουσικά Καλοκαίρια στο Νησί...

Το περασμένο καλοκαίρι στη Σύρο κράτησε λίγο. Λόγω πρακτικής, λόγω μισοτελειωμένων υποχρεώσεων που έπρεπε να ολοκληρωθούν. Το περασμένο καλοκαίρι στη Σύρο, δεν σε ήξερα. Ήμασταν στο ίδιο νησί, περπατούσαμε στους ίδιους δρόμους, ίσως να πηγαίναμε και στα ίδια μαγαζιά. Σε ήξερα, αλλά πάλι δεν σε ήξερα. Ίσως να περνούσες από δίπλα μου και να σε αγνοούσα.

Ένα από εκείνα τα βράδια τα αξημέρωτα, προς το τέλος του καλοκαιριού, κοντοστάθηκα στην πλατεία και είδα ένα κορίτσι μόνο του με μπύρα και τσιγάρο στα χέρια. Η πλατεία ήταν άδεια κι εκείνη ήταν εκεί, μόνη της. Έμοιαζε με την Zoe Meyer στο Alice των Underground Youth. Έμοιαζε με σένα, πριν καν σε γνωρίσω. Έμεινα με την απορία εκείνο το βράδυ, αλλά λίγο καιρό αργότερα, σε γνώρισα και παρότι δεν έμαθα ποτέ ποιο ήταν εκείνο το κορίτσι, εσύ ήσουν καλύτερη.
Στη συνέχεια της βραδιάς, πήγα να χαιρετήσω τον Αντρέα, έναν φίλο που δουλεύει σε μπαρ κάτω από το πανεπιστήμιο. Μπήκα μέσα, άρχισε να βαράει το υπερ-λατρεμένο μου "Love Burns" των Black Rebel Motorcycle Club και δύο παλικαράκια σ’ ένα τραπέζι να τραγουδούν με μια φωνή ‘now she’s gone, love burns inside me’. «Α ρε, γιατί φεύγω; Εδώ μέσα ανήκω», αναρωτήθηκα και κάθισα για μια μπύρα.

Μετά από διάφορες συζητήσεις περί γενικών με τον Αντρέα, μπήκε το "Map of the Problematique" στη λίστα, και η καρδιά μου άρχισε να φτερουγίζει.

- Ρε θες να μη φύγω ποτέ ρε; Τι κομματάρα έβαλες…
- Ρε θυμάμαι πόσα μου έλεγες για τους Muse πριν κάτι χρόνια. Δεν μου πολυαρέσουν οι τελευταίες τους δουλειές αλλά επειδή ξέρ…
- Δεν θες να μιλήσουμε τώρα για τους Muse. Είναι αργά, κλείνεις σε λίγο. Πέτυχες τραγούδι από το Black Holes & Revelations. Το αγαπημένο μου άλμπουμ τους ρε φίλε. Βάλε μετά City Of Delusion να σβήσουμε όπως πρέπει.
- Δεν θα βάλω αυτό, θα αλλάξω άλμπουμ μετά. Αυτό ήθελα να σου πω. Έχω κάτι που εσύ θα το εκτιμήσεις κάπως περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Και τι έβαλε; Το Muscle Museum έβαλε. Το Muscle Museum που τόσα χρόνια δεν το έχω ακούσει ποτέ σε μαγαζί στη Σύρο. Το Muscle Museum, αυτή την ξεχασμένη κομματάρα του 1999. Δεν είπα κάτι εκείνη τη στιγμή. Απλά το απόλαυσα, αλλά εκείνο το βράδυ έδωσα την υπόσχεση στον εαυτό μου ότι μια μέρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για αυτό το λησμονημένο έπος. Όχι ότι χρειάζομαι αφορμές, αλλά φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από την κυκλοφορία του. Ε, λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
 22 Νοεμβρίου του 1999, οι Muse κυκλοφορούν το τρίτο single από το πρώτο τους άλμπουμ, Showbiz. Μετά το Uno και το Cave, έρχεται το Muscle Museum το οποίο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία – και έχει να κάνει με την Ελλάδα.
Το 1996, ο Matt Bellamy, στα 18 του, είχε μάθει να παίζει μόνος του κιθάρα και πιάνο, άκουγε Robert Johnson και Ray Charles, αλλά δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική ή αν θέλει να ακολουθήσει το μονοπάτι του πανεπιστημίου. Αυτό που έκανε λοιπόν ο Matt, ήταν να παρατήσει γονείς, φίλους και την μπάντα του (η οποία λεγόταν ακόμα Rocket Baby Dolls – το 1997 άλλαξαν το όνομα σε Muse), και να φύγει λίγο από την Αγγλία, πηγαίνοντας ταξίδια ανά την Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του, τονίζει δύο χώρες από εκείνο το ταξίδι του που τον σημάδεψαν: η μία είναι η Ισπανία και η άλλη η Ελλάδα. Έμαθε πράγματα για την ισπανική και την παραδοσιακή ελληνική μουσική και γοητεύτηκε αρκετά από αυτές τις μελωδίες. Κατά την περίοδο που βρισκόταν στην Ελλάδα (αλλά και στην Ισπανία), συνέβησαν μεγάλες αλλαγές στη ζωή του. Ερωτεύτηκε, ας πούμε. Ήρθε στη χώρα μας και ερωτεύτηκε.

Ο λόγος, βέβαια, που επέλεξε την Ελλάδα για τη… διαφυγή του, είναι άγνωστος ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει κάποια σχετική πληροφορία – η Kate Hudson θα γνώριζε και θα ερωτευόταν τον Matt αρκετά χρόνια αργότερα, οπότε αποκλείουμε αυτή την περίπτωση. Κατά την παραμονή του λοιπόν στην Ελλάδα, σε ένα νησί του Αιγαίου πιο συγκεκριμένα, έγραψε το Muscle Museum, το οποίο, όπως ο ίδιος αναφέρει, θυμίζει αρκετά στοιχεία παραδοσιακού ελληνικού γάμου. Τώρα αυτό σημαίνει ότι είτε ήρθε στην Ελλάδα για έναν γάμο ή ότι έτυχε να βιώσει το έθιμο και να επηρεάστηκε από τις ιδιαίτερες παραλλαγές των παραδοσιακών (και εν γένει Μεσογειακών) μουσικών στοιχείων.

Μαζί με την παραδοσιακή ελληνική μουσική, κι ίσως επειδή πήγε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το Muscle Museum μοιάζει να συγκεντρώνει στοιχεία Πόλκα (προέρχεται από την τσεχική λέξη pulka που σημαίνει «μισό/μικρό», αναφέρεται στα μικρά βήματα του χορού και συνοδεύεται από παραδοσιακές μουσικές) και φλαμένκο, γνωστό για τη μουσική και πολιτισμική παράδοση της Ανδαλουσίας.

Εκείνη την περίοδο, ο Matt διάβαζε ένα βιβλίο για την ανθρωπολογία και την ρητορική του κυβερνοπολιτισμού και το πώς μετασχηματίζει τις νεωτερικές διευθετήσεις της ζωής (σώμα, φύση),γλώσσας (λόγος, επικοινωνία) και εργασίας (παραγωγή, οικονομία). Παράδοξο ή μη για έναν 18χρονο, όσο βρισκόταν στην Ελλάδα, ενδιαφερόταν να μάθει για την τεχνολογία ενός πλανητικού ελέγχου και την εξισορρόπηση των δυνατοτήτων ανάμεσα στον άνθρωπο, τη φύση και τη μηχανή. Κάπως έτσι, λοιπόν, συλλαμβάνεται η ιδέα του Muscle Museum, και περιγράφεται από τον Matt ως μια διαμάχη, μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στο συναίσθημα και την κοινή λογική.

Στιχουργικά τώρα, ενώ το περιεχόμενο μπορεί να ερμηνευτεί ως ερωτικό, ταυτόχρονα δεν αποκλείει την πιθανότητα οι στίχοι να αναφέρονται και στην ίδια την μπάντα. Ας εξηγηθώ.

‘She had something to confess to but you don't have the time, so look the other way’, τραγουδάει ξεκινώντας ο Matt. Η μία εκδοχή έχει να κάνει με μια κοπέλα που φαίνεται καλοσυνάτη και θέλει να ανοιχτεί σε κάποιον, ενώ η άλλη, με τη χρήση του she αντί του ονόματος της μπάντας, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το τραγούδι μιλάει για τους ίδιους τους Muse. Κανείς δεν γίνεται μεγάλο όνομα ξαφνικά, αλλά οι Muse είχαν αυτό το κάτι στα πρώτα τους τραγούδια. Ο κόσμος όμως τους γύρισε την πλάτη και τους αγνόησε επιδεικτικά, με την δικαιολογία ότι έχουν με καλύτερα πράγματα να ασχοληθούν.

Ο κόσμος περιμένει να δει αν γίνουν διάσημοι οι Muse. Τότε θα τους προσέξουν. Αλλά τότε θα είναι αργά γιατί η μπάντα δεν θα είναι εκεί για πάντα. Κάτι παρόμοιο ίσως συμβαίνει και με την άλλη εκδοχή, αυτή της κοπέλας, η οποία ουσιαστικά έχει να πει κάτι αλλά δεν έχει το κατάλληλο πάτημα ώστε να διεκπεραιώσει τα λόγια της και να ακουστεί η άποψή της (‘You will wait until it's over to reveal what you'd never shown her, too little much too late’).
‘Too long trying to resist it, you've just gone and missed it, it's escaped your world’
, λέει πριν το ρεφρέν ο Matt, και μοιάζει να πετάει το μπαλάκι σε όλους εκείνους που δεν στήριζαν την μπάντα από την αρχή και πλέον είναι αργά γιατί οι Muse έφυγαν από εκείνο το μέρος (πιθανώς το Devon).

Ο Matt δεν θέλει πλέον εκείνον τον κόσμο στο πλευρό του. Δεν τον ενδιαφέρει αν τον αγνοούν ή όχι. Κάποια στιγμή θα απολαύσουν το τραγούδι από μόνοι τους, χωρίς την δική του παρακίνηση (‘And I don't want you to adore me, don't want you to ignore me when it pleases you, and I'll do it on my own’)

‘I have played in every toilet’ λέει σαρκαστικά ο Matt, πετώντας άλλη μία σπόντα, αναφερόμενος ίσως στους μικρούς χώρους συναυλιών του Devon, και συνεχίζει το… χώσιμο λέγοντας ότι ακόμα και τώρα που η μπάντα έχει αποκτήσει ένα όνομα στον χώρο, υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να την καταστρέψουν και να τη λοιδορήσουν (‘But you still want to spoil it to prove I've made a big mistake’).

Το Muscle Museum (που by the way πήρε το όνομά του λόγω του ότι στο λεξικό που χρησιμοποιούσαν, η λέξη ‘muse’ βρίσκεται ανάμεσα στο ‘muscle’ και το ‘museum’), κλείνει με ένα αρκετά παραμορφωμένο σόλο αλλά επειδή ο Matt έχασε σε ένα σημείο τις χορδές, αποφάσισε να αντικαταστήσει ένα μέρος της κιθάρας με τις κραυγές του. Το αποτέλεσμα; Εξωτικό, δραματικό, επικό.


Lyrics
She had something to confess to
But you don't have the time
So look the other way
You will wait until it's over
To reveal what you'd never shown her
Too little much too late

Too long trying to resist it
You've just gone and missed it
It's escaped your world

Can you see that I am needing
And begging for so much more
Than you could ever give
And I don't want you to adore me
Don't want you to ignore me
When it pleases you
Yeah, and I'll do it on my own

I have played in every toilet
But you still want to spoil it
To prove I've made a big mistake
Too long trying to resist it
You've just gone and missed it
It's escaped your world

Can you see that I am needing
And begging for so much more
Than you could ever give
And I don't want you to adore me
Don't want you to ignore me
When it pleases you
Yeah, and I'll do it on my own
And I'll do it all by myself
You will never make it


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (68)
Summer
Current Joys
(23/06/2019)
ypogeio.gr
The Song Diaries (67)
How Soon Is Now?
The Smiths
(19/06/2019)
ypogeio.gr
The Song Diaries (9)
Σύνεργα
Νίκος Παπάζογλου
(13/03/2016)
ypogeio.gr
Albums Stories (25)
Favourite Worst Nightmare
Arctic Monkeys
(23/04/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ