To ypogeio.gr

OP3 - Lumina EP

A Track by Track Analysis

Από το Δημήτρη Μητρόπαπα


 

Μία από τις πιο σημαντικές και έντονες μουσικές αποκαλύψεις της περασμένης χρονιάς, του 2017, ήταν για μένα το project Op3 (Omega Project 3), ένα σχήμα που επιχειρεί με το έργο του να συνδυάσει ήχο, εικόνα, θέατρο και λογοτεχνία ταυτόχρονα - έτσι τουλάχιστον παρουσίαζαν στις παραστάσεις το ντεμπούτο τους "Hope", το οποίο μας έδωσαν το 2016 μέσω της γερμανο-αμερικανικής δισκογραφικής Fluttery Records. Ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα το EP "AWSS" (check Top-20 Εγχώρια Albums + 10 EPs) και αυτό το αληθινά εκθαμβωτικό extended play ήταν και η αφορμή, η πόρτα, που με οδήγησε στον συγκλονιστικό και περιπετειώδη κόσμο των OP3. Το project κατοικοεδρεύει στην Ελληνική επαρχία, σε ένα χωριό της Πελοποννήσου ανάμεσα στο Ναύπλιο και στο Άργος. Εκεί, σε ένα απομονωμένο υπόγειο (τελικά στα υπόγεια συμβαίνουν τα πιο όμορφα πράγματα :) ), ο ιθύνων νους και βασικός πυρήνας του σχήματος, ο Δημήτρης Μητρόπαπας, σμιλεύει τα κλασικόμορφα διαμάντια του, με τη συμβολή του πιανίστα Ανδρέα Μπoγά, αλλά και άλλων συνεργατών που συχνά-πυκνά αλλάζουν με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε κυκλοφορίας και "κύκλου εργασιών"... 

Σε λίγες μέρες, στις 7 Απριλίου, οι OP3 θα μας δώσουν το νέο τους δισκογράφημα "Lumina". Ένα 3 track EP, η προακρόαση του οποίου έδειξε ένα ακόμα πανέμορφο και συγκινητικό έργο, ένα εμπνευσμένο και συγκλονιστικό ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από τη μοναξιά στο χάος, από τη σιωπή στη βοή και στον κρότο και από εκεί πάλι πίσω απ'την ανάποδη... Επιστρέφοντας στις ορχηστρικές συνθέσεις -όπως και στο debut "Hope", στο "AWSS" που μεσολάβησε είχαμε στίχους, τραγουδισμένους από την εξαιρετική φωνή του Βρετανού RUNES- ο Μητρόπαπας και η παρέα του κατορθώνουν για μία ακόμα μία φορά να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό μουσικό κόσμο, μέσα στον οποίο ο πρωταγωνιστής Άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει και να επιπλεύσει αβαρής στις εναλλαγές των ηχοτοπίων...  

Στο παρακάτω άρθρο, ο Δημήτρης Μητρόπαπας μας εισάγει στον κόσμο του "Lumina", δίνοντάς μας τρία back stories για καθένα από τα 3 κομμάτια του EP. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πέρα από το ομώνυμο track του δίσκου που οι OP3 έχουν ήδη μοιραστεί μαζί μας εδώ και 20 μέρες, μπορείτε να ακούσετε αποκλειστικά από το Υπόγειο και το opening track "Out Of Darkness". Πολλά πολλά ευχαριστώ από εμάς, ακολουθούν τα κείμενα του Δημήτρη και οι μαγικές μουσικές των OP3. 
 

 

Track 1. 
Out Of Darkness

Στο opening track του EP, ο στόχος είναι να τονιστεί η επαναληπτικότητα του κυρίου θέματος που πραγματεύεται ο δίσκος. Το σκοτάδι, το φως και ο αέναος κύκλος που γίνεται καθώς απομακρυνόμαστε απ΄την κάθε πλευρά και πλησιάζουμε την άλλη αντίστοιχα. Ένα μικρό ηχητικό ταξίδι που πάλλεται μεταξύ των δύο εννοιών. Όπως και στα υπόλοιπα κομμάτια, παρατηρεί κανείς αυτή την επαναληπτικότητα που δίνεται μέσα απ΄την ενορχήστρωση καθώς και τα τρία αρχίζουν και τελειώνουν με κάποιο μουσικό θέμα που παίζεται στο πιάνο. Ο μουντός τόνος αρχίζει να πλαισιώνεται αρμονικά και προοδευτικά απο το κουαρτέτο εγχόρδων, όπου ενισχύονται από τα τύμπανα και τα ηλεκτρονικά patterns στην κορύφωση του κομματιού. Κοντά στο φως, ένα απότομο τέλος που δίνει και πάλι τα ηνία στο πιάνο, μας επαναφέρει πίσω στην αρχική αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας του σκοταδιού. 
 

 


Track 2.
Into The Light

Η χρήση περισσότερο ρυθμικού pattern στο πιάνο και τα electronics ήταν η πρώτη σκέψη στη δημιουργία αυτού του κομματιού. Χρειαζόταν να ξεφύγει από το σκοτάδι και να δώσει μια καθαρότερη αίσθηση της πορείας μακριά από αυτό. Το Una Corda (βλ. Nils Frahm) μας βοήθησε πολύ στο να δώσει κατεύθυνση προς τα εκεί καθώς μπορούσαμε να ενισχύσουμε το ρυθμικό και περισσότερο upbeat σημείο που θέλαμε δίχως να χάσουμε σε αισθητική και ηχόχρωμα, χωρίς να ξενίζει ως προς τον ήχο, παρόλη την πιο δυναμική προσέγγιση. Είναι περισσότερο φανερό στο σολιστικό outro του κομματιού που προετοιμάζει το έδαφος για το τελευταίο track του δίσκου.

 


Track 3.
Lumina

Το φως. Το τέρμα του ταξιδιού από το σκοτάδι για να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος. Περισσότερη μελωδία και ρυθμός με αρκετά μεγαλύτερη ενορχήστρωση ήταν το ζητούμενο για να κλείσει έτσι -προοδευτικά- ό,τι ξεκίνησε με το "Out Of Darkness" . Το "Lumina" εξυπηρετεί και δεύτερο σκοπό εκτός από το ιδανικό outro του EP. Ο κύριος στόχος ήταν να εισάγει μερικά νέα μουσικά ηχοχρώματα στην μουσική των Op3 για να κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση στο νέο full length album "SmyrnAe" που θα ακολουθήσει. Πλησιάζοντας το τέλος του κομματιού το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς χαράζουν πορεία για την επόμενη εποχή του project, σε μια προσπάθεια να συνδυάσουν μοντέρνα κλασσική σύνθεση, electronics καθώς επίσης παραδοσιακά στοιχεία με ρυθμούς και ηχοχρώματα.
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
You'll Never Walk Alone...
(27/06/2020)
ypogeio.gr
Του Αγίου Παύλου
του Παυλίδη
(22/06/2020)
ypogeio.gr
Σαν Σήμερα - 10 Σεπτέμβριου
Κυκλοφορεί Σαν Single Το
Smells Like Teen Spirit
(10/09/2017)
ypogeio.gr
Πόσο άλλαξες,
πόσο (δεν) άλλαξα...
(24/01/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ