To ypogeio.gr

Αντώνης Δημητρίου

(and The Sugar)


Ο Αντώνης Δημητρίου υπήρξε βασικότατο μέλος των θρυλικών Ενδελέχεια, ένα από τα συγκροτήματα που μας είχαν απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ένδοξη για το ελληνικό ροκ δεκαετία του ‘90. Για 10 χρόνια περίπου και μετά την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ της μπάντας, το “Σ' ένα Μεγάλο Αύριο” (2008), ο Αντώνης απείχε από την ενεργή δισκογραφία, καλύπτοντας τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες κυρίως μέσα από την δουλειά του ως μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο Kosmos της ΕΡΑ, κάτι που διεύρυνε τους μουσικούς του ορίζοντες.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως για να επιστρέψει ενεργά στη μουσική έφτασε πρόσφατα, μέσα από το όχημα των Sugar και με τον ντεμπούτο δίσκο “Πεζόδρομος¨ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, στον οποίο συναντάμε μεταξύ άλλων συνεργασίες με σημαντικά ονόματα όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο αείμνηστος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Η συνέχεια δικιά του… 


 

Το Υπόγειο: Αντώνη καλώς ήρθες στο Υπόγειο! ¨Πεζόδρομος” ονομάζεται αυτή η πρώτη σου δισκογραφική απόπειρα με τους Sugar. Λίγα λόγια για τη δημιουργία του θα θέλαμε και το κίνητρο πίσω από αυτήν.

Αυτή η πρώτη δισκογραφική δουλειά ξεκίνησε με μια ιδέα για ένα τραγούδι, με μια φίλη και συνεργάτιδα, την Μικαέλα Δαρμάνη και με αφορμή αυτό προχώρησε σιγά – σιγά με μια διαδικτυακή απόπειρα 3 τραγουδιών αρχικά και σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Μετρονόμος”, (έναν εξαιρετικό εκδοτικό οίκο και δισκογραφική εταιρεία), φτάσαμε σταδιακά στην ολοκλήρωση του cd με τον τίτλο “Πεζόδρομος”.
Σαφές κίνητρο δεν υπήρξε, απλά η αποχή μου για αρκετό διάστημα ενεργά από τη δισκογραφία και τη μουσική γενικότερα, περίπου για μια δεκαετία και πιστεύοντας ότι η δουλειά μου στο ραδιόφωνο του Kosmos θα κάλυπτε αυτό το καλλιτεχνικό κενό μετά την διάλυση των Ενδελέχεια, τελικά με οδήγησαν σήμερα σε αυτό το project.
 

Το Υπόγειο: Γιατί “Πεζόδρομος”; Τι συναντάμε σε έναν πεζόδρομο;

Σε έναν πεζόδρομο συναντάμε ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, από ήχους, από μουσικές, από μυρωδιές. Σε όλη την Ελλάδα συναντάμε πεζόδρομους γεμάτους από ανθρώπους,, από μπαράκια, από διάφορα μαγαζιά, από παρέες. Έτσι λοιπόν όλο αυτό το μωσαϊκό ήρθε να εκφραστεί μέσα από αυτό το πολυποίκιλο άλμπουμ με 10 διαφορετικά κομμάτια. Αρχικά ήταν άλλος ο τίτλος, αλλά στη συνέχεια ένιωσα ότι αυτός του ταιριάζει πολύ περισσότερο.


Το Υπόγειο: Πως νιώθεις την μέχρι τώρα ανταπόκριση στο άλμπουμ; Και ποιες οι προσδοκίες σου από αυτή την κυκλοφορία;

Η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι εξαιρετική από πολύ κόσμο που έχει αγαπήσει τα κομμάτια. Αλλά αυτή ξεκίνησε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους συνεργάτες που συμμετέχουν στη δουλειά όπως η Μικαέλα Δαρμάνη, η Selena, o Λάκης Παπαδόπουλος και ο εκλιπών Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ,ο οποίος έχει πει ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια του δίσκου. Όλοι αυτοί με ενθάρρυναν από την αρχή να περπατήσω πάνω στον “Πεζόδρομο¨. 
Στη συνέχεια αυτό απλώθηκε σε όλα τα ραδιόφωνα και στο διαδίκτυο σταδιακά και χωρίς πίεση, περιμένοντας τον χρόνο να δουλέψει για το υλικό, ετοιμάζοντας παράλληλα καινούργια πράγματα. Από τη στιγμή που επανεκίννησε η διαδικασία της δημιουργίας αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει...


Το Υπόγειο: Στο άλμπουμ έχεις γράψει όλη τη μουσική και τους στίχους. Προς τα που πιστεύεις ότι κινείται μουσικά και ποια ήταν τα ακούσματα που ενδεχομένως σε επηρέασαν την εποχή που συνέθετες τα τραγούδια;

Το άλμπουμ αυτό ανήκει στον εναλλακτικό χώρο και άλλωστε δεν θα μπορούσε να φύγει η ταμπέλα της εναλλακτική ροκ συνείδησης από πάνω μου. Απλά έχουν αλλάξει οι ρυθμοί και οι ατμόσφαιρες, αφού έχουν παρέλθει τα χρόνια και έχει αλλάξει και το δικό μου μουσικό περιβάλλον και μέσα από τον Kosmos και μέσα από μουσικές που συνέλλεξα όλα αυτά τα χρόνια, συν ότι ήθελα μια κατεύθυνση που να συνάδει με την σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική και όχι να κάνω ένα πισωγύρισμα σε αυτό που λέγαμε κάποτε ελληνικό ροκ και το οποίο σαν μουσική άποψη έχει παρέλθει οριστικά.


Το Υπόγειο: Μίλησε μας λίγο για τους Sugar. Συγκρότημα ή προσωπικό project περισσότερο; Ποια είναι τα κριτήρια σου στην επιλογή των συνεργατών που θα μοιραστούν το μουσικό σου όραμα;

Οι Sugar είναι ένα δημιούργημα αυτόνομο αλλά και δικό μου συγχρόνως. Δυσκολευτήκαμε να βρεθούμε, αλλάξαμε σύνθεση πολλές φορές και υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εύρεση συνεργατών. Θέλαμε να είμαστε μπάντα και όχι απλώς κάποιοι μουσικοί που εξυπηρετούν τα τραγούδια ενός συνθέτη. Και έτσι προτιμήσαμε να κάνουμε ένα συγκρότημα με ό,τι δυσκολίες ή ευκολίες έχει αυτό. Αυτό είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί να κυλίσει μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σταθερή βάση και αναμένουμε με το 2020 ορισμένες αξιοπρεπείς live εμφανίσεις και παρουσίαση του υλικού, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει σε πολύ συχνή φάση και χωρίς τη διάθεση να είμαστε απλοί διασκεδαστές.Το Υπόγειο: Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε CD από τον “Μετρονόμο”.  Ωστόσο καλώς ή κακώς ζούμε την εποχή του streaming στη διάδοση της μουσικής. Μίλησες μας λίγο για την επιλογή σου στον τρόπο κυκλοφορίας του “Πεζόδρομου”.

Η πρώτη προσέγγιση ήταν να κυκλοφορήσουν μόνο μέσω internet τα κομμάτια και έγινε αυτό, αλλά μόλις ολοκληρώθηκε ένας ικανός αριθμός, εκτιμήθηκε από τον Μετρονόμο και τον Θανάση Συλιβό, ότι καλό θα ήταν και για κάποιους ανθρώπους του ραδιοφώνου αλλά και γενικότερα, να υπάρξει σε μια φυσική μορφή το άλμπουμ ώστε να το έχει όποιος θέλει στα χέρια του και να αντλήσει ό,τι θέλει με αυτό τον τρόπο. Παράλληλα δηλαδή με το διαδίκτυο να υπάρχει και με αυτό τον τρόπο, να περιεργαστεί το εξώφυλλο, να διαβάσει τους στίχους, να έχει τα κομμάτια μαζεμένα κλπ


Το Υπόγειο: Υπήρξες βασικότατο μέλος των ιστορικών Ενδελέχεια. Πως θυμάσαι εκείνα τα χρόνια γενικότερα στην ελληνική σκηνή; 

Ήταν μια άλλη πραγματικότητα αυτή που βιώσαμε με τους Ενδελέχεια, μια άλλη μουσική εποχή που είχαμε την τύχη να ζήσουμε. Εκείνη την περίοδο ο κόσμος είχε ένα τρόπο να επικοινωνεί μέσα από τα τραγούδια με format όπως η κασέτα που πήγαινε από χέρι σε χέρι. Το πράγμα ξεκίναγε από τον πολύ ωραίο στίχο που έφτιαχνε ο Δημήτρης ο Μητσοτάκης και τη μουσική που φτιάχναμε όλοι μαζί. Και τελικά γινόταν μια δουλειά την οποία αγάπησε ο κόσμος και μας επέστρεφε ένα πολύ καλό feedback, Έτσι βρεθήκαμε να ανήκουμε στην ομάδα των συγκροτημάτων
των 90s, κάτι που μας χάρισε όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις, η οποία τελείωσε κάποια στιγμή χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, απλά έκλεισε αυτός ο κύκλος. 
 

Το Υπόγειο: Τι να περιμένουμε στο θέμα των ζωντανών εμφανίσεων από τους Sugar; Πότε και που θα σας δούμε live;

Για το 2020 η στόχευση είναι για κάποια συγκεκριμένα, μετρημένα και αξιοπρεπή live, τα οποία είτε θα γίνουν με συνεργασίες, είτε με παρουσίαση του υλικού, με στόχο να σεβαστούμε το κοινό μας αλλά και τη μουσική μας, χωρίς να κουράζουμε τον κόσμο με συχνές και πολλές φορές ανούσιες εμφανίσεις.


Το Υπόγειο: Υπάρχουν σχέδια και έτοιμες συνθέσεις για μια επόμενη δισκογραφική δουλειά ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Υπάρχουν ήδη έτοιμα τραγούδια στο συρτάρι και σε στίχους και σε μουσική αλλά γραμμένα σε πρωτόλειο επίπεδο και όχι με κανονική ηχογράφηση, όπως και πολλές ιδέες προς επεξεργασία. Αυτό δεν σταματάει ποτέ, απλά προσαρμόζονται οι ταχύτητες ανάλογα με τις ανάγκες της ζωής  και της καλλιτεχνικής έκφρασης πάνω απ ‘όλα.  Έτσι λοιπόν οι ταχύτητες θα εξαρτηθούν από τη συμπαντική δραστηριότητα κυρίως (γέλια).


Το Υπόγειο: Αντώνη σε ευχαριστούμε πολύ που ήσουν μαζί μας στο Υπόγειο! Επειδή εδώ αγαπάμε τις λίστες, θα θέλαμε να μας αναφέρεις τους 5 καλλιτέχνες ή συγκροτήματα που σε έχουν επηρεάσει περισσότερο στον τρόπο που δημιουργείς μουσική!

Θα προτιμήσω να μιλήσω για καλλιτέχνες από το εξωτερικό κυρίως, γιατί δεν θέλω να ξεχάσω κάποιο ελληνικό συγκρότημα ή καλλιτέχνη. 

Οι Mumford & Sons είναι από τα σημαντικότερα ονόματα της εποχής μας, οι Radiohead βέβαια, οι Rage Against The Machine μεγάλη επιρροή στις πιο σκληρές στιγμές που δημιουργούμε, όπως και απομεινάρια των riffs και των μουσικών της δεκαετίας του ‘80 όπως οι Cure και οι Echo & the Bunnymen και άλλων ανάλογων συγκροτημάτων, που είχαν ξεχωρίσει για τον ήχο τους, την εικόνα τους και την πρωτοτυπία τους εκείνη την περίοδο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Αρετή Κοκκίνου
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Παράξενη Μπάντα
(20/01/2021)
ypogeio.gr
The BitterSweet
Νικόλας Αλαβάνος
(24/06/2015)
ypogeio.gr
Hide N Seek
(The Basement Goes To Schoolwave)
(20/06/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ