To ypogeio.gr

Βασίλης Παπαδόπουλος

Ομάδα Φίλων Νίκου Παπάζογλου

- Push Pull


Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον χαμό του μοναδικού Νίκου Παπάζογλου, ο οποίος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο άφησε ένα τεράστιο και ανεπανάληπτο αποτύπωμα στην ελληνική μουσική, μια πολυσυλλεκτική και τεράστια παρακαταθήκη που είναι "καταδικασμένη" να ζήσει για πάντα. Τα τραγούδια του Νικόλα θα τραγουδιούνται στο άπειρο και θα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, διότι είναι δημιουργήματα σπάνιας έμπνευσης και διαχρονικής δυναμικής.  

Το Υπόγειο, από την αρχή της ύπαρξής του, τέτοια μέρα αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα τραγουδοποιό κι ερμηνευτή. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα σας θυμίσουμε όλα τα κείμενα και τα αφιερώματά μας - προς το παρόν απευθυνόμαστε στον ιδρυτή και διαχειριστή του "Ομάδα Φίλων Νίκου Παπάζογλου- Push Pull.", Βασίλη Παπαδόπουλο. Ο Βασίλης έχει στήσει με μεράκι και αγάπη μια ιντερνετική παρέα που απαριθμεί σχεδόν 12.000 μέλη, μεταξύ των οποίων θα βρεις στενούς φίλους και συνεργάτες του Νικόλα, αλλά και συγγενείς του. Η εν λόγω ομάδα είναι ό,τι πιο αληθινό και ό,τι πιο όμορφο θα βρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Νικόλα και είναι τέτοια που αρμόζει στο μεγαλείο του. Η εν λόγω ομάδα τιμά τη μνήμη του Νικόλα και μεταφέρει τη φλόγα της μουσικής από οθόνη σε οθόνη, μέχρι που γίνεται νότες και μελωδία, μέχρι που γίνεται υπέροχη αθάνατη ενέργεια που σκορπίζεται στο χρόνο...

H χαρά να έχουμε στο Υπόγειο το Βασίλη είναι μεγάλη. Σας αφήνουμε στα λόγια του.


* Οι σπάνιες φωτογραφίες του άρθρου, αρχειακής αξίας, είναι όλες από τα άλμπουμ του γκρουπ "Ομάδα Φίλων Νίκου Παπάζογλου- Push Pull."  Το Υπογειο: Βασίλη σε καλωσορίζουμε με χαρά στο Υπογειο! Για αρχή, θα θέλαμε να μας μιλήσεις για το facebook group, την "Ομάδα Φίλων Νίκου Παπάζογλου- Push Pull.". Πώς και πότε σου πρωτοήρθε η ιδέα και ποιο ήταν το όραμα/ο σκοπός σου με τη δημιουργία του;

Η ιδέα μου ήρθε λίγο μετά το φευγιό του και μέχρι να το στήσω μάζευα υλικό και γνώριζα τους προσωπικούς του φίλους και συγγενείς. Σκοπός να μην ξεχαστεί ο Νικόλας και το έργο του και να τον μάθουν οι νέοι άνθρωποι...


Το Υπογειο: Σχεδόν 3 χρόνια μετά θεωρεις πως είναι η ομάδα κοντα σε αυτό που φανταζόσουν;

Τρία χρονια μετά η ομάδα ξεπέρασε ακόμα και τις πιο υψηλές προσδοκίες μου. Δεν πίστευα ότι στην ουσία θα εξελισσόταν σαν η μοναδική facebook ομάδα για το Νίκο.


Το Υπογειο: Υπήρξαν ποτε αναρτήσεις η σχολιασμοί που να σε ενόχλησαν; 

Ναι, υπήρξαν κάποιες φορές τέτοια σχόλια και αναρτήσεις... Είναι κάτι φυσιολογικό, όταν μια ομάδα απαριθμεί τόσες χιλιάδες μέλη. Εγώ απλά είτε τα έσβηνα είτε δεν τα ενέκρινα, δεν επέτρεπα δηλαδή την ανάρτησή τους εξαρχής.


Το Υπογειο: Περνώντας στο προσωπικό επίπεδο, πότε ήταν η πρώτη φορά που ηρθες σε επαφή με τη μουσική του Νικόλα; Θυμάσαι και ποιο τραγούδι;

Πρωτη φορά άκουσα το Νίκο Παπάζογλου στο πατρικό μου, τη δεκαετία του '80, μαθητής δημοτικού. Είχα ακούσει ολόκληρη την "Εκδίκηση της Γυφτιας".


Το Υπογειο: Κάποια στιγμή ήρθε και η προσωπική γνωριμία...

Τον γνώρισα ως φαντάρος στην Θεσσαλονίκη, στο κουτούκι του Κρητικού στην Τούμπα, το 1999. Δεν ήμασταν ποτέ "κανονικοι" φίλοι, το έχω τονίσει. Ημασταν γνωστοί, με ήξερε και τον ήξερα και τον ακολούθησα μέχρι τέλους.


Το Υπογειο: Τι ανθρωπος ήταν ο Νικόλας έτσι όπως τον έζησες όλα αυτά τα χρόνια;

Ηταν ο πιο απλός άνθρωπος. Νομιζες ότι μιλάς με τον γείτονά σου. Ανθρωπος της παρέας και του γλεντιού. 


Το Υπόγειο: Υπάρχουν κάποιες ανέκδοτες ιστορίες που θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας;

Υπάρχουν πολλές, αλλά δεν ξέρω αν θα ήταν σωστό να δημοσιοποιηθούν. Από την άλλη, είναι μία της αγαπητής φίλης Έλενας Δεληχρήστου και νομίζω πως είναι οκ να τη μοιραστώ μαζί σας και με τους φίλους της σελίδας σας. Είναι αυτή που ο Νικόλας πήγαινε με την μπάντα του για συναυλία στην Κωνσταντινούπολη και έπεσαν στα μπλόκα των αγροτών με το βανάκι του. Τοτε κατέβηκαν τα μέλη της Λοξής Φάλαγγας και είπαν στους αγρότες ότι πάμε με τον Παπαζογλου στην Κωνσταντινούπολη. Οι αγρότες ζήτησαν να τον δούνε για να τους αφήσουν να περάσουν. Μόλις ο Νίκος εμφανίζεται, στήθηκε ένα γλέντι με μουσικές και τσίπουρα ανάμεσα σε τρακτέρ και φορτηγά. Υπάρχει και σχετική φωτογραφία στην ομάδα.

 

Το Υπογειο: Ποια θεωρεις πως είναι η παρακαταθήκη του; Τι είναι το πιο πολύτιμο που μας άφησε; 

Μας άφησε πολιτισμό και ήθος και μπέσα. 


Το Υπογειο: Μίλησε μας για τα γλέντια που διοργανώνονται στη μνήμη του... (πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί μια φορά!)

Στην Θεσσαλονίκη πάντα από την ημέρα που έφυγε γινόταν αφιέρωμα. Με την δημιουργία της ομάδας, μπήκαμε και εμείς σε όλο αυτό και τα αφιερώματα απογειώθηκαν. Κανουμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρόσφατα μια μουσικοθεατρική παράσταση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του. Ολα αυτά όμως με τον ιό και την πανδημία έμειναν πίσω.


Το Υπογειο: Θα θέλαμε τα 11 αγαπημένα σου Παπάζογλου τραγούδια, αλλά και τον αγαπημένο σου δίσκο του. 

Αγαπημένα του τραγούδια: "Το Τροχαίο", "Δευτέρα Ξημερώματα", "Η Βρύση της Μυρσίνης", "Ο Μοναχός ο Άνθρωπος", "Ευχή", "Χτυπάει Τηλέφωνο", "Του Χαμού", "Για Μένα", "Με Ένα Μπουζούκι Τρίχορδο", "Απόψε Σιωπηλοί". Αγαπημενος δίσκος τα "Συνεργα".


Το Υπογειο: Συναυλιακές αναμνήσεις; 

Από το 1992 μέχρι και την τελευταία στο Principal στη Θεσσαλονίκη. Λυκαβηττός, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Κόνιτσα, Ξάνθη, Λάρισα, Πάτρα, Πλαταμώνας, Χαλκίδα - και γω δεν θυμάμαι πού.


Το Υπογειο: Βασίλη σε ευχαριστούμε πάρα πολύ και σε συγχαίρουμε για τη δουλειά σου στην ομάδα. Θεωρούμε πως το γκρουπ τιμά όσο κανένα τη μνήμη και το μεγαλείο του Νικόλα μας.


 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Nicholas Alavanos (The BitterSweet)
A Video Interview
by Ophelia.D.
(28/04/2021)
ypogeio.gr
Νεφέλη Φασούλη
(12/04/2021)
ypogeio.gr
Mihalis Kalkanis
(28/06/2019)
ypogeio.gr
Spell The Pain
(The Basement Goes
To Schoolwave)
(01/07/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ