Cathedral Echo

Λευτέρης Τσουράπης


φωτογραφία Σοφία Παφλιώτη
 

Στα γενικότερα και εντυπωσιακά πλαίσια μέσα στα οποία κινείται τα τελευταία χρόνια η νέα ελληνική ανεξάρτητη σκηνή, μεγάλος αριθμός νέων ταλαντούχων και δημιουργικότατων μουσικών εμφανίζεται στο προσκήνιο. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο 20χρονος Λευτέρης Τσουράπης, ο οποίος, με τη συνδρομή του 22χρονου Θωμά Πάτα, "τρέχει" το πολύ ενδιαφέρον μουσικό project Cathedral Echo. Νεοψυχεδέλεια στα καλύτερά της, κι όσο κι να το συγκεκριμένο genre "φορέθηκε" τόσο τα τελευταία χρόνια που θα λεγες πως κινδυνεύει να κορεστεί, ο Λευτέρης μας φέρνει αρκούντως πρωτότυπη και υπερεμπνευσμένη μουσική, αποδεικνύοντας πως θα μας απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κοντινό μέλλον.

Με αφορμή την κυκλοφορία του single "Crystal Flowers" από το debut EP του project "ΨΧ" που θα κυκλοφορήσει προς το Καλοκαίρι, ο Λευτέρης μίλησε στο Υπόγειο. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της... ψυχεδελικής ΨΧής μας. :)


Crystal Flowers single (release date 30/4) 

To Υπόγειο: Λευτέρη είσαι ένας νέος μουσικός, θα θέλαμε να μας συστήσεις και να μας περιγράψεις το project σου.
Το πρότζεκτ μου ονομάζεται cathedral echo (το έτερον ήμισυ είναι ο Θωμάς Πάτας) και είναι αυτό το οποίο χειρίζομαι για ό,τι μουσική φτιάχνω, όπου τα κάνω όλα εγώ, γράφω τα κομμάτια, παίζω όλα τα όργανα (κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, φωνή, synths, σιτάρ) και κάνω το producing. Κυρίως τείνει προς τον νεο-ψυχεδελικό ήχο, αλλά είναι ένας όρος που δεν χρησιμοποιώ γιατί θεωρώ ότι το περιορίζει, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία, είτε είναι δικά μου ηχητικά οράματα, είτε επιρροές από την μουσική που ακούω, αποτελούν την μουσική που φτιάχνω.

Το Υπόγειο: Πώς το ξεκίνησες τους Cathedral Echo και πώς πρόεκυψε το όνομά;
Ξεκίνησα να φτιάχνω μουσική από όταν ήμουν 14 χρονών περίπου, όπου πειραματιζόμουν ηχητικά και άρχισα να φτιάχνω την μουσική που ήθελα. Ο λόγος που το έκανα μόνος είναι λόγω του ότι δεν μπορούσα ποτέ να βρω άλλα άτομα που να έχουν παρόμοιες επιρροές και να φτιάχουν παρόμοια μουσική με αυτό που κάνω, οπότε τα έκανα όλα μόνος στο δωμάτιο μου. Το όνομα προέκυψε τυχαία αλλά έχει να κάνει με ένα κόλλημα που έχω με το φυσικό reverb που υπάρχει στις εκκλησίες, και είναι παράλληλα μία αναφορά στην συναυλία των Tangerine Dream στο Coventry Cathedral (η οποία είχε και αυτή πολύ reverb).

Το Υπόγειο: Ψυχεδέλεια. Τι σημαίνει για σένα αυτή η λέξη, πώς την ορίζεις;
Η ψυχεδέλεια για μένα έχει να κάνει κυρίως με το πως τα συναισθήματα που μπορείς να νιώσεις σε μία στιγμή και το πως κάτι που προέρχεται είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά μπορεί να σου αλλάξει την αντίληψη για το οτιδήποτε και να προκύψει μία ολική εσωτερική διαύγεια, αν και για εμένα έχει χρησιμοποιηθεί πολύ σε σημείο που έχει υποτιμηθεί η σημασία της.

Το Υπόγειο: Ποιες μπάντες του είδους ξεχωρίζεις, τόσο στο διεθνή όσο και στο εγχώριο μουσικό στερέωμα;
Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές μπάντες που μου αρέσουν, οι Flaming Lips και οι MGMT είναι πολύ κοντά σε εμένα γιατί μέσω αυτών εξερεύνησα το είδος, όπως και οι Acid Mothers Temple. Από εγχώριες μπάντες, μου αρέσουν πολύ οι Acid Baby Jesus και οι Baby Guru. Επίσης μου προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον ο πρώτος δίσκος του Morgan Delt όταν τον είχα ακούσει και είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα προσωπικής έκφρασης πάνω στην ψυχεδέλεια για εμένα.

Το Υπόγειο: Γενικώς, το νεο-ψυχεδελικό κύμα καλά κρατεί τα τελευταία 5-6 χρόνια παγκοσμίως. Θεωρείς πως υπάρχει κίνδυνος κορεσμός του είδους; Νιώθεις πως κάποια σχήματα και μουσικοί έκαναν ψυχεδέλεια από μόδα και όχι από την ψυχή τους; 
Πιστεύω ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε ολά τα είδη, ειδικά αυτά που περνούν την περίοδο της μόδας, αλλά θεωρώ ότι όταν κάποιος το κάνει ειλικρινά και πηγαία αυτό φαίνεται αμέσως και στην μουσική, πάντως για εμένα μόνο καλό είναι γιατί εξερευνώ περισσότερους ήχους.

Το Υπόγειο: Ποιους μουσικούς και συγκροτήματα θεωρείς σαν τις μεγαλύτερες επιρροές σου;
Νομίζω οι Spacemen 3 και οι Tame Impala είναι από τις μεγαλύτερες μου επιρροές, όπως και ο Ravi Shankar και οι Aphrodite’s Child, όταν είχα ακούσει το 666 στην ηλικία των 12 αμέσως ένιωσα ότι όλα είχαν αλλάξει για το πως αντιλαμβάνομαι την μουσική. 

Το Υπόγειο: Ποια είναι τα σχέδιά σου και ποια τα όνειρά σου με τους Cathedral Echo; Ποτέ να περιμένουμε πρώτο δίσκο;
Σε αυτή την φάση ηχογραφώ το πρώτο EP “ΨΧ” που θα αποτελείται από 5 κομμάτια, το οποίο λογικά θα βγεί μέσα στο καλοκαίρι και στις 30 Απριλίου θα βγει το πρώτο single “crystal flowers (कमल का फूल)”, ενώ παράλληλα στήνεται και η live μπάντα, ώστε να παίζουμε ζωντανά πιο συχνά. Γενικά θέλω να φτάσω σε ένα σημείο που ότι ιδέα έχω και ότι θελήσω να κάνω, να μπορώ να το κάνω εκείνη την στιγμή, και να μπορώ να διοχετεύω τον εαυτό μου σε αυτό.

Το Υπόγειο: Ποια θεωρείς πως είναι τα σημαντικότερα εμπόδια για έναν νέο μουσικό;
Τα περισσότερα θέματα είναι κυρίως πρακτικά, όπου χρειάζεται χρήματα για να μπορεί να δημιουργεί, σε επίπεδο μπάντας υπάρχουν άλλα θέματα όπως το που θα γίνονται οι πρόβες ή πως θα μεταφέρεται ο εξοπλισμός, αλλά πιστεύω σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτε να φτιάξεις μουσική, λόγω της τεχνολογίας. Αν νιώθεις οκ με κάτι που έχεις φτιάξει, υπάρχει το περιθώριο να το αποδεχτεί το κοινό και να το ακούσει.

Το Υπόγειο: Γενικά πώς βλέπεις τα πράγματα στην ευρύτερη ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή;
Για εμένα είναι τέλειο να βλέπεις πόσοι καλλιτέχνες δημιουργούν συνεχώς και πόσα πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν, με τον καιρό νομίζω θα γίνεται όλο και καλύτερη αν και όσον αφορά τις μπάντες, θεωρώ ότι αρκετές είναι αδιάφορες λόγω αυτού που αναφέρθηκε και πριν, ότι δεν υπάρχει εξερεύνηση από πολλές από αυτές.

Το Υπόγειο: Πώς ορίζεις την λέξη “επιτυχία” για ένα μουσικό σχήμα;
Αν μπορείς να κάνεις ότι θες και όπως το θες, πιστεύω ότι έχεις πετύχει στο να εκφράζεις τον εαυτό σου, οπότε όταν βλέπω μία μπάντα που όντως κάνει αυτό που θέλει, με εμπνέει, γιατί για εμένα έχουν πετύχει.

Το Υπόγειο: Ασχολείσαι και με την παραγωγή. Είναι κάτι που σκέφτεσαι να κάνεις και επαγγελματικά; Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους αγαπημένους μας Acid Barretts;
Η ηχογράφηση/μίξη των Acid Barretts προέκυψε από την τελική εργασία του εξαμήνου στη σχολή (σπουδάζω audio production), οπότε όταν μάθαμε με τον Θωμά ότι έπρεπε να ηχογραφήσουμε μία μπάντα, αμέσως μου ανέφερε τους Acid Barretts, τους οποίους δεν είχα δει ποτέ live, οπότε είχα την ευκαιρία να τους ακούσω στο στούντιο. Επίσης δεν λεώ ποτέ όχι στο shoegaze. 

Το Υπόγειο: Τελικά σου άρεσε ο νέος δίσκος των MGMT;  :)
Είχε κάποιες ωραίες στιγμές, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το Siberian Breaks (και ολόκληρο το Congratulations) ή τον αγαπήμενο μου από τους 4, το MGMT. Ίσως μου δημιούργησε πολλά expectations από το πόσο πειραματικοί και κοσμικοί μπορούν να γίνουν.

Το Υπόγειο: Ποιοι είναι οι all time 10 πιο αγαπημένοι σου δίσκοι; 
Δεν θα συμφωνήσω ποτέ με τον εαυτό μου αλλά θα προσπαθήσω.

10. aphex twin – selected ambient works 85-92
9. spacemen 3 – dreamweapon
8. harumi - harumi 
7. supertramp – breakfast in america
6. my bloody valentine – loveless
5. ananda shankar – ananda shankar
4. mgmt - congratulations
3. can – tago mago
2. tame impala - lonerism
1. aphrodite’s child – 666
 

Το Υπόγειο: Λευτέρη ευχαριστούμε πάρα πολύ!
 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Emi Path
(22/02/2019)
ypogeio.gr
ΠΡΟΦΙΛ
(20/02/2019)
ypogeio.gr
Μελίνα Παξινού
(04/09/2018)
ypogeio.gr
Usurum
(01/12/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ