To ypogeio.gr

Ciggy Kiss

Basement Goes To Schoolwave

The Basement Goes To Schoolwave Vol. 2 ημέρα έβδομη. Το αφιέρωμα του Υπογείου στο μεγάλο μαθητικό-φοιτητικό φεστιβάλ συνεχίζεται με τη συνέντευξη των Ciggy Kiss (Rock, φοιτητικό σχήμα).

 

To Yπόγειο: Παιδιά καλώς ήρθατε στο Υπόγειο! Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το line-up της μπάντας, ποιες είναι οι ηλικίες σας, αλλά και το πώς και το πού δημιουργήθηκε το συγκρότημα?   
Η μπάντα αποτελείται από τους:  Hayk ( drums ) 18  , Nate ( bass ) 18 , Zipp ( guitar ) 19 , Paul ( guitar ) 21 , Osseus ( Vocals ) 19 . Η μπάντα ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου του 2017 και παίξαμε τη πρώτη συναυλία μας στις 11 Οκτωβρίου σε ένα πάρτυ του μουσικού σχολείου Λαμίας. Η τελική μορφή της μπάντας σχηματίστηκε πολύ αργότερα, βέβαια, αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή. Είχε πραγματοποιήθεί μια προεργασία μέσω της συνεργασίας μεταξύ του Paul και του Osseus από την Άνοιξη του '13 , δουλεύοντας σε ένα ακανόνιστο ωράριο το οποίο συνέφερε στη μουσική προσωπικότητα που έχει υιοθετήσει η μπάντα ως σύνολο. Η συμβολή των υπολοίπων μελών συνέβη με έναν λείο και όμορφο τρόπο, μέσω μιας καλοκαιρινής φιλίας μεταξύ του Hayk, Zipp, και Osseus, εφόσον ο ίδιος ο Osseus επέστρεψε από την Αγγλία. Παρά τα εμφανή μουσικά ταλέντα κάθε μέλους, η ιδέα για τη δημιουργία της μπάντας δεν μας είχε γίνει αισθητή μέχρι αυτή τη πρώτη συναυλία που προαναφέραμε. Από 'κει και έπειτα ο δεσμός αυτός ήταν προβλεπόμενος λόγω της χημείας που προϋπήρχε σε φιλικό επίπεδο. Η μόνη θέση που παρέμενε ελλιπής ήταν αυτή στο μπάσο, όπου αργότερα καλύφθηκε από τον Nate μετά από τη πρώτη επίσημη ζωντανή εμφάνιση της μπάντας τη παραμονή των αποκριών, όπου συνέβη και η πρώτη γνωριμία μαζί του. Μας ρώτησε αν θέλαμε μπάσο και φυσικά, ναι, δεχτήκαμε.

To Yπόγειο: Πείτε μας λίγα λόγια για το όνομα της μπάντας. Πώς προέκυψε;
Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε το σωστό όνομα. Έπρεπε να είχε τη κατάλληλη "γεύση", το κατάλληλο άκουσμα, τη κατάλληλη όψη και να έχει μια ευκολία στη προφορά του σε κάθε γλώσσα. Μετά από πολλές "αλχημείες", ο Osseus ήρθε με το όνομα  "Ciggy Kiss", το οποίο υποδηλώνει μια πράξη ικανοποίησης της κοινής εξάρτησης όταν ο αναπτήρας έχει τελειώσει, το σπιρτόκουτο έχει χαθεί, οι καπνοί έχουν λιγοστέψει και τα πακέτα έχουν καεί. Τότε όλα τα τσιγάρα ανάβουν από ένα, ήδη αναμμένο.

To Yπόγειο:  Πως θα περιγράφατε τον ήχο σας;
Του Osseus του αρέσει να λέει " Death Disco", του Zipp "Psychedelic Rock" του Nate "Funk Punk Rock", του Hayk "Psychedelic Post Rock", του Paul "Blues ".

To Yπόγειο: Ποιο θεωρείτε σαν το πιο δυνατό σημείο της μπάντας σας και ποιο σαν το πιο αδύναμο - πού θεωρείτε πως “πονάτε” και θα θέλατε περισσότερη δουλειά και εξέλιξη;
Η ποικιλία ακουσμάτων, το κινηματογραφικό ύφος και η ικανότητα να αφηφηθούμε μια ιστορία μουσικά και στιχουργικά είναι η δύναμη μας. Αυτό που μας παρακωλύει είναι μάλλον η έλλειψη χρόνου . Η ιδανική φράση για να εκφράσουμε αυτο είναι μια πρόταση από το βιβλίο του Νίτσε, "Τάδε έφη Ζαρατούστρα"  που εκθέτει το ακόλουθο " Ο Θεός είναι μια σκέψη που στραβώνει καθετί το ευθύγραμμο και κάνει καθετί που στέκεται όρθιο να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του."  Γιατί ο χρόνος παρότι ευθύγραμμος θέτει εμπόδια ακόμα και κάνει τους ανθρώπους να γυρνάνε γύρω απ' τον εαυτό τους, δηλαδή γύρω από ρουτίνες που μας αφαιρούν χρόνο από τη καλλιτεχνική έμπνευση.

To Yπόγειο: Ποιες θεωρείτε ως βασικές μουσικές επιρροές σας;
Παρόλο που δύσκολα θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε όλες τις μουσικές μας επιρροές, κάποιες βασικές είναι οι The Doors, oι U2, Joe Division, Jeff Buckley και αρκετοί ακόμα. Ταυτόχρονα πολύ μεγάλη επιρροή μας ασκούν και τα βιώματα μας αρνητικά ή θετικά, κάτι το οποίο βγαίνει και στη μουσική μας. Ένα τραγούδι για παράδειγμα που όλοι απολαμβάνουμε είναι το "I wanna be your dog" απο The Stooges, γιατί προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας κάθε φορά που το παίζουμε ήδη από τη πρώτη νότα.

To Yπόγειο: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να έχετε την μουσική ως επάγγελμα; Ειδικά δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία της χώρας...
Τα σύνορα είναι μια ψευδαίσθηση όσο να αφορά τη μουσική γενικότερα η τέχνη  δεν αρχίζει ούτε σταματά στην Ελλάδα, ούτε σε καμία άλλη χώρα. Είμαστε η γεννιά της διαδικτυακής απελευθέρωσης και υπάρχουν παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Αν δεν πιστεύαμε στο ότι μπορούμε να κάνουμε τη μουσική τη ζωή μας, τότε δεν υπήρχε λόγος να προσπαθούμε και να κυνηγάμε ευκαιρίες. Τώρα για το πρώτο σκέλος της ερώτησης, η αρχή θα γίνει με την εμφάνιση μας στο Schoolwave.

To Yπόγειο: Θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε  από το μέλλον  της χώρας, δηλαδή εσάς, πώς βιώνετε την κρίση και τι σκέφτεστε για όλη αυτή την κατάσταση...
Υπάρχουν μέρες που κρυφά τρώμε από τη σίτιση του Πανεπιστημίου, γιατί δεν έχουμε λεφτά για να πάρουμε φαγητό στο σπίτι. Υπάρχουν μέρες που πάμε στη πρόβα με τα πόδια, χιλιόμετρα μακριά κουβαλώντας τα όργανα μας γιατί δεν έχουμε λεφτά για λεωφορείο, και υπάρχουν μέρες που βγαίνεις στο δρόμο για να παίξεις και κάνεις και λίγες τράκες. Το ότι η πόρτα είναι μικρή δεν σημαίνει οτι αποκλείει τη ζωηράδα και τη ψυχαγωγία των πνευμάτων μας. Πιστεύουμε σε μια οπτική που βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι απογοήτευση σε αυτά.

To Yπόγειο: Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε καλλιτέχνη, νεκρό ή ζωντανό, ποιον θα διαλέγατε και γιατί ;
Θα επιζητούσαμε λίγη από την εμπειρία τους μάλλον παρά τη συνεργασία τους από άτομα και καλλιτέχνες όπως ο Paul Thomas Anderson περισσότερο για τη παλέτα που χρησιμοποιεί στις εικόνες του και την τρωτότητα που προβάλει σε κάθε καρέ του, ο Nick Cave για τη σκοτεινή αισθητική του, ο Goethe  για την ένταση που μπορεί κάποιος να ζητά από τη μια τον ουρανό από την άλλη τις γήινες απολαύσεις, η Debbie Harry γιατί ήταν μια φιγούρα στα τέλη του '70 με τη φήμη της να κορυφώνεται στη δεκαετία του '80, η οποία ήταν αληθινή στον τρόπο που εκδήλωνε τον εαυτό της, δηλαδή αν τη θεωρούσες κουλ τότε ίσχυε γιατί ήταν ειλικρινής στον τρόπο που εσύ το προσλάμβανες. Ο Quincy Jones γιατί ήταν ο άνθρωπός που συνδύασε τη κινηματογραφική υφή με τη ποπ μουσική κάτι που στην εποχή του φάνταζε αδύνατο, ο Joaquin Phoenix διότι είναι ένας ηθοποιός με μια γκάμα ευέλικτων και πολυδιάστατων χαρακτήρων που περιγράφει απόλυτα την προσέλκυση των ιστοριών που θέλουμε να πούμε, η Μary Harron για τη κωμικότητα και τη διασκεδαστική παράνοια του American Psycho η οποία καταδεικνύει την κλήση του σύγχρονου ανθρώπου προς τη ρηχότητα και την επιφάνεια η οποία αντηχεί σε κάθε ανερχόμενη γενιά.

To Yπόγειο: Το Schoolwave έχει πάντα πολύ κόσμο...Θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε μπροστά σε τόσο κοινό; Πώς νιώθετε;
Η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά θα παίξουμε σε τόσο μεγάλο κοινό άλλα η επαφή με το κοινό μας θρέφει και μας δένει σαν μπάντα. Όσον  αφορά το πως νιώθουμε, σαφώς είναι κάτι που περιμένουμε με ενθουσιασμό, ωστόσο τα ακριβή συναισθήματα θα μπορέσει κανείς να τα δει την ώρα της συναυλίας όταν θα είμαστε πάνω στη σκηνή.

To Yπόγειο: Θα θέλαμε ένα Top-5 Ελλήνων μουσικών/συγκροτημάτων και ένα αντίστοιχο με ξένους...
Μεγαλώσαμε με ξένα ακούσματα κατά κύριο λόγο αμερικάνικα και αγγλικά και για αυτό δεν είμαστε τα κατάλληλα άτομα για να θέσουμε ένα Top - 5 Ελλήνων μουσικών, χωρίς να αποκλείουμε το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας. Και εμείς άλλωστε το ίδιο χώμα πατάμε και από το ίδιο νερό πήραμε το βάπτισμα του πυρός. Όσον αφορά τους ξένους ο Osseus είναι μεταξύ Michael Jackson/Prince και Radiohead, ο Zipp είναι επηρεασμένος από τον Υangwie Malmsteen, ο Nate δηλώνει φαν των Guns N Roses και RHCP, o Ηayk των Toe και Somali Yacht Club και ο Paul των Μetallica, U2  και Rolling Stones.

To Yπόγειο: Ευχαριστούμε πάρα πολυ!!! Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο live σας στο Schoolwave. Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρετε οτιδήποτε που ενδεχομένως εμείς δεν σας ρωτήσαμε και θεωρείτε σημαντικό.
Ευχαριστούμε πολύ! Καλό καλοκαίρι.

Facebook Page: https://www.facebook.com/ciggykiss/

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Sigmataf Analyzed
(A Video Interview)
(11/09/2020)
ypogeio.gr
Keppler Is Free
(08/08/2020)
ypogeio.gr
Humdrum Hippies (2):
Επιστροφή στο Υπόγειο με
αφορμή τα 200 mixtapes
(26/10/2018)
ypogeio.gr
Emi Path
(22/02/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ