The Dead Ends
Για τους The Dead Ends από τη Καβάλα άκουσα πρώτη φορά όταν ο αγαπημένος μας εδώ στο Υπόγειο τραγουδοποιός Σείριος Σαββαΐδης, με ενημέρωσε ότι πλέον συμμετέχει και σαν bandmate σε ένα νέο συγκρότημα από τη πόλη του παίζοντας κιθάρα και κάνοντας δεύτερα φωνητικά.
Ακούγοντας τα πρώτα δείγματα δουλειάς του trio από τη Βόρεια Ελλάδα, βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καλοπαιγμένο το ψυχεδελικό rock τους. Και αφού άκουσα και το ντεμπούτο τους Deeper The Dark, The Brighter We Shine, πείστηκα ότι οι The Dead Ends είναι από τα πιο ελπιδοφόρα νέα σχήματα της χώρας που εκπροσωπούν αυτό τον τόσο ιδιαίτερο σε αισθητική και vibes ήχο.
Με αφορμή αυτό το γεγονός λοιπόν, αλλά και τη παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα τη Κυριακή 17 Δεκέμβρη στο Tiki Bar, το συγκρότημα μίλησε στο Υπόγειο μέσω του ντράμερ-τραγουδιστή Δημήτρη Αποστολίδη και μας έδωσε τις παρακάτω εξαιρετικά ουσιώδης απαντήσεις.
Το Υπόγειο: The Dead Ends καλωσορίσατε στο Υπόγειο! Είστε μια νέα μπάντα, οπότε θα θέλαμε να μας πείτε το πως δημιουργήθηκε το συγκρότημα και δύο λόγια για τη πορεία σας μέχρι τώρα.
Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2015 με εμένα να προσπαθώ να μάθω τύμπανα τζαμάροντας με τον Πασχάλη Καλογερούδη και τον Γιώργο (σ.σ: Γιώργος Σεχλίδης - Key Bass, Keyboards, Backing Vocals). Εντός ολίγων μηνών (και στην προσπάθεια μου ακόμα να μάθω τύμπανα) εμφανιστήκαμε σε τοπικά φεστιβάλ και σκηνές διασκευάζοντας κομμάτια αγαπημένων μας συγκροτημάτων. Στις αρχές του 2016 ηχογραφήσαμε ένα ντέμο τεσσάρων κομματιών και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου τη θέση του Πασχάλη πήρε ο Σείριος και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε δικές μας ιδέες και να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα που ακούτε τώρα.
Το Υπόγειο: Πριν λίγο μόνο καιρό κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας “Deeper the dark, the brighter we shine" από τη Sound Effect Records. Ποιά ήταν η διαδικασία της δημιουργίας του συνθετικά αλλά και στο θέμα της παραγωγής του άλμπουμ; Ακούμε έναν ζεστό αναλογικό ήχο. Πώς και πού ηχογραφήθηκε;
Η φιλοσοφία της μπάντας όσον αφορά το συνθετικό κομμάτι βασίζεται στην από κοινού δημιουργία και των τριών μελών της, αλλιώς δεν μιλάμε για μπάντα. Περάσαμε από διάφορα στάδια επαναπροσέγγισης, ακύρωσης και αποδοχής ιδεών μέχρι να καταλήξουμε ότι αυτά τα 9 κομμάτια θα αποτελούν το ντεμπούτο άλμπουμ μας. Τώρα όσο για το παραγωγικό κομμάτι το πιστεύτε ή όχι όλη η δουλειά έγινε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα ελαττώματα του χαμηλού κόστους εξοπλισμού μας προς όφελός μας. Από τις ηχογραφήσεις μέχρι τη μίξη και το μάστερ. Σκεφτήκαμε τι θα έκανε μια μπάντα τη δεκαετία του ‘60 που δεν διέθετε χρήματα για στούντιο και παραγωγούς. Αν πέτυχε θα φανεί στο χρόνο (σ.σ: εντυπωσιακό -βάση συνθηκών- αποτέλεσμα, μπράβο στα παιδιά).
Το Υπόγειο: Είστε ευχαριστημένοι μέχρι τώρα από τη συνεργασία σας από τη Sound Effect; Ο δίσκος υπάρχει μόνο σε βινύλιο; Θα υπάρξει διανομή και στο εξωτερικό;
Είναι ευοίωνο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρίες που προωθούν και υποστηρίζουν νέες ανεξάρτητες μπάντες που θέλουν να πουν κάτι με τη μουσική τους και δεν έχουν τα μέσα να τη βγάλουν προς τα έξω. Η Sound Effect μέχρι τώρα έχει σταθεί δίπλα μας σε κάθε βήμα μέσα από άψογη συνεργασία και είναι ο λόγος που η μουσική μας ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τους ευχαριστούμε για την πίστη που δείχνουν σε εμάς και ελπίζουμε να είναι δίπλα μας και στα επόμενα μας βήματα. Ο δίσκος εκτός από βινύλιο κυκλοφορεί και διαδικτυακά στις περισσότερες πλατφόρμες όπως Bandcamp, Spotify, iTunes κτλ.
Το Υπόγειο: Με ποιό τρόπο σκέφτεστε να προωθήσετε το ντεμπούτο σας; Υπάρχουν άμεσα live σχέδια;
Όπως κάθε μπάντα έτσι κι εμείς αγαπάμε την εμπειρία του live και πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος να γνωρίσει ο κόσμος τη μουσική μας. Κλείνουμε το ’17 με ένα live στο Tiki Bar στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου. Περισσότερα μέσα στο 2018.
Το Υπόγειο: Πρόσφατα ανοίξατε το live των Black Angels στη Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την εμπειρία.
Είναι πολύ όμορφο να επιλέγεσαι να ανοίξεις μια μπάντα που θαυμάζεις και σε έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία και στον τρόπο σκέψης μουσικά. Είναι τιμή μας που μοιραστήκαμε την ίδια σκηνή με τους Black Angels και πήραμε μεγάλη δύναμη ακούγοντας θετικά σχόλια για τη μουσική μας από τους πιο σημαντικούς για την εποχή μας εκπρόσωπους της σύγχρονης ψυχεδέλειας.
Το Υπόγειο: Ο ήχος σας ακούγεται σαφέστατα επηρεασμένος από το ψυχεδελικό rock των δεκαετιών του '60 και του '70, αλλά και σύγχρονων αξιόλογων συγκροτημάτων. Προσωπικά "ακούω" τόσο τους The Doors στα τραγούδια σας αλλά και τους Black Angels, όπως και πινελιές ελληνικής παράδοσης. Τι γοητεύει κάποιους νέους ηλικιακά ανθρώπους σα και εσάς ώστε να προσεγγίσετε ένα στυλ που έχει γεννηθεί πολλές δεκαετίες πριν;
Εκτός της μπάντας ο καθένας από εμάς έχει τις προτιμήσεις του σε συγκροτήματα και στυλ τα οποία έχουν χωνευτεί και βγαίνουν αυθόρμητα μέσα από πειραματισμούς δημιουργώντας το προσωπικό μας στυλ. Με άλλα λόγια είναι και λίγο ανέφικτο να προσπαθήσεις να παίξεις και να δημιουργήσεις κάτι πέρα από αυτό που σου αρέσει και σε έχει επιλέξει καιρό πριν το επιλέξεις εσύ.
Το Υπόγειο: Στο συγκρότημα συμμετέχει στο ρόλο του κιθαρίστα και της δεύτερης φωνής ο πολύ αξιόλογος, ιδιαίτερος και αγαπημένος μας εδώ στο Υπόγειο τραγουδοποιός Σείριος Σαββαΐδης. Τι είναι αυτό που έχει προσφέρει ο Σείριος στους The Dead Ends;
Ο Σείριος για τους Dead Ends είναι το κομμάτι του παζλ που συμπληρώνει τη γενική εικόνα της μπάντας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού υπήρχε αμοιβαίος θαυμασμός πριν να γίνει μέλος της μπάντας, παρά μόνο ότι κάποια πράγματα είναι συμπαντικά και καλό είναι να τα δέχεσαι όπως έρχονται.
Το Υπόγειο: Πως βλέπετε γενικότερα την ελληνική σκηνή σήμερα; Ποιά είναι τα θετικά που έχει και τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να πάει καλύτερα;
Υπάρχουν πολλές αξιόλογες μπάντες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, που εισάγουν καινούργια στοιχεία και πειραματίζονται δημιουργώντας ωραίες μουσικές. Παρά το ότι διανύουμε ‘’μαύρες’’ εποχές, ξεπηδάνε μπάντες δεξιά και αριστερά που έχουν να προτείνουν ενδιαφέρουσες ιδέες. Το μόνο που μένει να γίνει είναι, να δίνεται το βήμα σε αυτούς που έχουν όντως να πούνε κάτι.
Το Υπόγειο: Ζείτε στη Καβάλα. Πόσο δύσκολο ή και πόσο εύκολο μπορεί να είναι για εσάς να δημιουργείτε και να προωθείτε τη μουσική σας από μια πόλη που είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;
Η δημιουργία γίνεται σίγουρα πιο εύκολη προβάροντας σε ένα στούντιο με θέα τη Σαμοθράκη και κάτω από τη σκιά του Παγγαίου, παρά σε κάποιο υπόγειο με background μουσική από κόρνες και φωνές. Βέβαια τίποτα δεν έρχεται χωρίς τίμημα και το πληρώνουμε αφού οικονομικά δύσκολα στηρίζονται οι εμφανίσεις μας στις πόλεις που υπάρχει αύτη τη στιγμή ο παλμός της εποχής.
Το Υπόγειο: Ποιά είναι τα αδιέξοδα (Dead Ends) που δώσανε το όνομα στο συγκρότημα σας;
Κυρίως το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται όλες οι μπάντες στο ξεκίνημά τους, την εύρεση ονόματος, και εν συνεχεία τα κοινωνικά και εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και προσπαθούμε να τα ξορκίσουμε μέσω του ονόματος, της μουσικής και των στίχων της μπάντας.
Το Υπόγειο: Στις 17 του μήνα εμφανίζεστε στην Αθήνα για πρώτη φορά. Τι να περιμένουμε από αυτό το live;
Η μπάντα έχει σαν αρχή το να μιλάει κυρίως η μουσική γιατί ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του μέσα από αυτή, έτσι κι εμείς θα την αφήσουμε να μιλήσει για εμάς στις 17 του μήνα.
Το Υπόγειο: Λόγω της αγάπης μας για τις λίστες εδώ στο Υπόγειο, θα θέλαμε να μας αναφέρετε τους 5 πιο επιδραστικούς δίσκους για τον ήχο των The Dead Ends.
Aphrodite’s Child – 666
The Velvet Underground – The velvet underground & Nico
Pink Floyd – Piper at the gates of dawn
The 13th Floor elevators - Psychedelic sounds of the 13th floor elevators
The Doors – Morrison Hotel
Το Υπόγειο: The Dead Ends ευχαριστούμε! Κλείστε αυτή τη συνέντευξη με όποιο τρόπο εσείς θέλετε!
Οι καιροί είναι δύσκολοι όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό, αλλά “Deeper the dark, the brighter we shine”…