To ypogeio.gr

Danai Nielsen

& Kill Emil


Από προχτές (10/2) τα Υπόγεια ηχεία δονεί το "Off We Go", το 4-track extended play που γέννησε η πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη του παραγωγού και δαιμόνιου beatmaker Kill Emil και της Danai Nielsen, που προ διετίας μας εντυπωσίασε με το εξαιρετικό debut album της, "Who Are They".

Το άρτι αφιχθέν "Off We Go" είναι μια ξεχωριστή και πολύ δυνατή κυκλοφορία, οι μουσικές του αποπνέουν ανεβαστικές γκρούβι ατμόσφαιρες, την ίδια στιγμή που το τραγούδισμα της Danai απογειώνει, αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο εντέλει της ταίριαζε το όλο concept/project. 

Λίγο πριν την κυκλοφορία του EP, είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να τα πούμε με τον Kill Emil, κατά κόσμον Αιμίλιο Πρωτόπαπα, και με την αγαπημένη Δανάη...


Off We Go (out 10/2 via United We Fly)


 

Το Υπόγειο: Δανάη και Αιμίλιε σας καλωσορίζουμε στο Υπόγειο. Ξεκινάω με την πιο προφανή ερώτηση: Πότε πρωτογνωριστήκατε και πώς αυτή η γνωριμία εξελίχθηκε σε μουσική συνεργασία; 

DANAI NIELSEN: Γειά σου υπόγειο! Καλώς σε (ξανα)βρίσκουμε. Γνωριστήκαμε εντός καραντίνας (θυμάμαι καλά; Τα τελευταία 3 χρόνια είναι κάπως ενωμένα στο κεφάλι μου), μέσω social media έγινε η πρώτη επαφή και συναντηθήκαμε από κοντά να κάνουμε ένα jam, μια μουσική επικοινωνία/κουβέντα, να δούμε τι έχουμε να πούμε.

KILL EMIL: Kαλησπέρα Υπόγειο κ σε ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Nαι, γνωριστήκαμε μέσω των social media την περίοδο της καραντίνας, κανονίσαμε το jam κ αυτό ήταν! Δέσαμε σαν να παίζουμε χρόνια μαζί και αρχίσαμε αμέσως να γράφουμε τα κομμάτια.


Το Υπόγειο: Ποιοι είναι οι κοινοί μεταξύ σας τόποι -μουσικοί και όχι μόνο- που οδήγησαν στη μουσική σας σύμπραξη

ΚΕ: Περνάμε παρά πολυ καλα με την Δαναη όταν βρισκόμαστε. Κάνουμε συνεχώς πλάκα! Όποτε θα πω σίγουρα το χιούμορ και η αγάπη μας για την μουσική.   

DN: Η «τρολιά», το χιούμορ, η αγάπη για τη φύση, η αγάπη για τον αυτοσχεδιασμό, και το «δεν βγάζουμε κανένα κομμάτι;» που έγινε «και δεν βγάζουμε και ένα EP;» και μετά «γιατί όχι και δίσκο;»


Το Υπόγειο: Ακούω τo "Off We Go" και δεν έχω παρά να σας συγχαρώ. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τo back story του, τις πηγές έμπνευσής του αλλά και τη διαδικασία της δημιουργίας του…

ΚΕ: Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Αυτό που κάνω τόσα χρόνια είναι να γράφω μουσική από το καθε τι που ζω. Οπότε την περίοδο της καραντίνας έγραφα συνεχεια μουσική! Οταν γνωριστήκαμε με την Δανάη της έστειλα τα κομμάτια που είχα φτιάξει τότε και της λέω διάλεξε ό,τι σου αρέσει. Το σκεπτικό μου ήταν να ενώσουμε δύο μουσικούς κόσμους αλλά παράλληλα να είναι κάτι διαφορετικό και για τους δύο. Έτσι έστειλε τα πρώτα κανάλια που είχε ηχογραφήσει και εκεί ξεκίνησαν όλα. Εκατσα και έκανα κολάζ από όλα τα takes που είχε γραψει και το αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ, οπότε είπαμε και οι δύο πως συνεχιζουμε..   

DN: Είναι αρκετά free όλο το ΕP, δεν υπήρχε συγκεκριμένο μοτίβο ή κίνητρο πίσω από το αποτέλεσμα που ακούτε. Σίγουρα θέλαμε να είναι ευχάριστη η διαδικασία δημιουργίας αν μπορώ να πω αυτό ως βασικό στόχο της συνεργασίας μας, και του ακούσματός που παράγουμε, να μην ζοριστούμε δηλαδή ούτε να το φτιάξουμε ούτε να το ακούσουμε. Ο Αιμίλιος ετοίμαζε την παραγωγή, την έστελνε, εγώ από πλευράς μου πατούσα rec κι ηχογραφούσα σκέψεις και λόγια (κάποια υπαρκτά κάποια ανύπαρκτα), μέχρι να τελειώσει το κομμάτι έβγαζαν κάποιο νόημα κι είχαν catchy σημεία. Στη συνέχεια τα έστελνα στον Αιμίλιο κι αυτός με τη σειρά του αναλάμβανε να «δέσει» το ηχητικό κολλάζ και να στήσει το τελικό κομμάτι.

 

Το Υπόγειο: Πώς θα περιγράφατε την ηχητική και γενικότερη αισθητική του "Off We Go"; 

ΚΕ: Την ηχητικη αισθητική θα την χαρακτήριζα Hip Hop με glitch και pop στοιχεία. 

DN: Ηχητικά θα το χαρακτήριζα ως γκρουβάτο, ταξιδιάρικο και φτιαγμένο με αγάπη. One love που λέει συνέχεια κι ο Αιμίλιος!

 

Το Υπόγειο: Eίναι τούτο το EP το τελικό απαύγασμα της συνεργασίας ή μας περιμένει και συνέχεια - ένα LP για παράδειγμα;  

DN: Σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια! Αρχικά θα κυκλοφορήσουμε άμεσα τα «Άγραφα», ένα κομμάτι με ελληνικό στίχο που έχει γραφτεί για να ενισχύσει την προσπάθεια πληροφόρησης, συμμετοχής και προστασίας των βουνών των Αγράφων, η ομορφιά των οποίων και η άγρια τους ζωή κινδυνεύει με εξαφάνιση από την τοποθέτηση Αιολικών. #saveAgrafa

«Πάνω στα Άγραφα, στα ψηλά βουνά
θέλουν να βάλουν Αιολικά,
να μην υπάρχει λύκος πιά
ούτε αποδημητικά πουλιά.»

 

ΚΕ: Εχω μπει ήδη στην διαδικασία να γράφω καινούργια κομμάτια και ποτέ δεν ξέρεις. Γιατι όχι και LP. Το Υπόγειο: Θα υπάρξουν κοινές ζωντανές εμφανίσεις; 

DN: Ναι αυτό θέλουμε και σε αυτό στοχεύουμε. Μέχρι στιγμής εμφανιστήκαμε μαζί στο Church Session του Pepper Radio 21 Δεκέμβρη, στο live του Αιμίλιου 5 Ιανουαρίου εμφανίστηκα ως guest και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα 

ΚΕ: Μέχρι στιγμής εμφανιζομαστε σαν guest λοιπόν στα solo lives του καθενός, αλλά σύντομα θα κανονιστεί και αυτό. Είναι κάτι που το θέλουμε και οι δύο και το δουλεύουμε.


Το Υπόγειο: Δανάη μας είχες δώσει τη χαρά μιας συνέντευξης και πριν ενάμιση χρόνο, λίγο πριν την κυκλοφορία του debut LP σου “Who Are They”, τον Οκτώβριο του 2021. Ο δίσκος ήταν εξαιρετικός και –δικαίως- έκανε στα εγχώρια μουσικά δρώμενα έναν αξιοσημείωτο θόρυβο – το άλμπουμ ακούστηκε αρκετά και αναγνωρίστηκε η αξία του από σημαντικό μέρος του μουσικού κοινού. Το βίωσες και συ κάπως έτσι; Ισχύει πως ο δίσκος κατέγραψε επιτυχημένη υποδοχή και πορεία; 

Σε ευχαριστώ υπόγειο για τα πολύ καλά σου λόγια!

Δέχτηκα μπόλικη αποδοχή και αγάπη ναι! Και μου έγιναν αντίστοιχα όμορφες και σημαντικές προτάσεις για συμμετοχή σε μεγάλα events, συναυλίες και συνεργασίες όπως TedEx Athens 2022, Ejekt Festival 2022, Pepper Radio Church Sessions 2022, Eurosonic Festival 2023/Holland, ΕΡΤ TV όπου συμμετέχω φωνητικά στην νέα παιδική καθημερινή σειρά Kookooland που προβάλλεται από τον Δεκέμβρη στην τηλεόραση, είμαι η γυναικεία φωνή πίσω από τα τραγούδια που ακούτε στα επεισόδια. Οι στίχοι είναι του Άρη Δαβαράκη, και η μουσική του Στάμου Σταματάκη.

Κάπως μέσω αυτού του δίσκου φαίνεται να πέρασα στην μουσική μου «ενηλικίωση» και να δήλωσα παρουσία στον εγχώριο χάρτη.

Προσωπικά δεν θα πω ότι βίωσα τον «θόρυβο» που λες, αλλά σίγουρα έχω μια βαθιά ικανοποίηση που ολοκληρώθηκε η πρώτη αυτή δουλειά. Ήταν κομμάτια χρόνων με τα καλά της και τα στραβά της κι είναι ανακουφιστικό όταν κλείνουν επιτέλους οι κύκλοι! Ανά περιόδους όταν βάλω να ακούσω το άλμπουμ συνήθως μένω με μια γλυκιά αίσθηση, κάνοντας την κριτική στην άκρη, οπότε θεωρώ ότι το άλμπουμ πέτυχε τον σκοπό του. Με βοήθησε βασικά να εξελιχθώ και να δυναμώσω γράφοντάς τον, και εύχομαι να περνάει αυτό το συναισθήματα σε όποι@ το ακούει.

Από εκεί και πέρα όσο μεγαλώνω, μαθαίνω και αναπόφευκτα αλλάζω κι εξελίσσομαι, θα αλλάζει και θα εξελίσσεται κι η μουσική μου αντίστοιχα!

 

Το Υπόγειο: Ποια τα επόμενα σχέδιά σου όσον αφορά στην προσωπική σου πορεία; 

Γράφω νέο υλικό εστιάζοντας σε ελληνόφωνο στίχο, που θα μπει στο στούντιο βήμα-βήμα, σε μορφή singles. Σκέφτομαι ότι θα κυκλοφορούν και στην πορεία θα ενωθούν σε EP ή LP. Θα συνεχίσω τα lives επίσης όπως κάνω σε ήρεμο και βατό ρυθμό κι είμαι ανοιχτή και πολύ ορεξάτη για συνεργασίες, συμμετοχές και νέες εμπειρίες. Willing and Able που λέει κι ο Bob!

 

Το Υπόγειο: Αιμίλιε ως παλιότερη καραβάνα στα εγχώρια μουσικά δρώμενα, ποια συστατικά θεωρείς πως είναι απαραίτητα για επιτυχία και μαζικότερη αναγνώριση;

ΚΕ: Σαν Kill Emil γράφω απο το 2010. 13 χρόνια τώρα προσπαθώ κάθε χρόνο να βγάζω κάτι, Είτε είναι LP ειτε EP και κάποια singles. Έχει βοηθήσει αρκετά το γεγονός ότι έχω παίξει και παιζω με γνωστους καλλιτέχνες όπως οι Bonobo, Quantic, Lentourloop,Gramatik, Guts και πολλούς ακόμα. 

Πιστεύω ότι πρέπει να εισαι ανοιχτός μουσικά κ να δουλεύεις. Όσο δουλεύεις εξελίσσεσαι και αυτό το καταλαβαίνει και ο κόσμος γιατί βγαίνει από μέσα μας. Θέλει πολλά lives ή Dj Sets και συνεργασίες και επειδή είμαστε στο 2023 κ πρέπει να δουλεύει ο αλγόριθμος, συνεχόμενα singles.


Το Υπόγειο: Διαγράφεις σημαντική πορεία και απολαμβάνεις αναγνώριση του μουσικού σου έργου και στο διεθνές πεδίο. Ποιο το μυστικό για να κερδίσει ένας ντόπιος δημιουργός προσοχή και από το εκτός συνόρων κοινό;

ΚΕ: Πιστεύω είναι όταν σου κάτσει η ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσεις και να κάνεις σωστά την δουλειά σου. Εμένα μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω στο Μελοτρον στο Παρίσι και από τότε που βγήκε το βίντεο δεν εχω σταματήσει να παίζω έξω. 


Το Υπόγειο: Η συνεργασία σας, πέρα από τους πανέμορφους ως τώρα καρπούς της, στέλνει και ένα εξίσου όμορφο σημαντικό μήνυμα που έχει να κάνει με την ένωση των καλλιτεχνικών δυνάμεων και το περίφημο teamwork. Θεωρείται εν γένει πρόσφορο το έδαφος στην ευρύτερη σύγχρονη εγχώρια εναλλακτική σκηνή για τέτοιες συνεργασίες ή θεωρείτε πως πάσχουμε από στεγανά και κλίκες; 

ΚΕ: Αυτό το Project ειναι η έννοια του Teamwork. O καθένας έκανε ότι ήθελε χωρίς καμία πίεση και απλά λέγαμε εάν μας αρέσει ή όχι. Εγώ στην μουσική, η Δανάη στους στίχους, ο Stiko στην μιξη τον κομματιών, ο Drips Zacheer στο mastering και η Balanscape στα φοβερά covers τον κομματιών και του EP. Είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν όρεξη για δημιουργία και μπορείς να συνεργαστείς άψογα μαζί τους.

DN: Θεωρώ πως το έδαφος είναι πολύ εύφορο για collabs και μουσικούς συνδυασμούς/πειραματισμούς. Η μουσική ενώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οπότε θεωρώ προσωπικά τις συνεργασίες πλέον έναν φωτεινό μονόδρομο. Όλοι δεν βιώσαμε έντονη μοναξιά τα τελευταία χρόνια; Ποιος δεν έχει ανάγκη από επαφή, επικοινωνία και δημιουργική υγιή συνεργασία; Βγαίνουν όμορφα πράγματα από τα παντρέματα αυτά, και κυρίως γνωρίζεις όμορφους ανθρώπους.
 

Το Υπόγειο: Δανάη και Αιμίλιε σας ευχαριστώ παρά πολύ και σας εύχομαι τα καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

DN: Να’ σαι καλά Υπόγειο. Φωτεινή και τυχερή χρονιά να έχεις!

ΚΕ: Να είσαι καλά υπόγειο. Υγεία, αγάπη και χαμόγελο. One love <3 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Diesel Cindy
A Video Interview
by Ophelia.D.
(19/03/2024)
ypogeio.gr
Radio Sect
(23/01/2024)
ypogeio.gr
Αλκμάν
(28/10/2021)
ypogeio.gr
Κατερίνα Μακαβού
(20/02/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ