7 Τραγούδια + 1 Ταινία

Για Όσους Περνούν Τον

Αύγουστο Στην Αθήνα


Κείμενο Από Δημήτρη Νικολίτση

 

 

Αν βρισκεσαι σε κάποια παραλία ή οπουδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί διακοπές, μην διαβάσεις τα παρακάτω.

Έχει 40 βαθμούς κελσίου, είσαι στην Αθήνα, δουλεύεις ή για κάποιο λόγο δε κατάφερες να φύγεις μακρυά από τα τσιμέντα που καίνε; Πήζεις; Εγώ ναι, έχω μόνο δυο ρεπό όλο τον Αύγουστο. Μπαίνω στο facebook και βλέπω μόνο παραλίες και beach bar, στα οποία φίλοι και γνωστοί λιώνουν. Λιώνω και εγώ για διαφορετικούς όμως λόγους. Λιώνω στην δουλειά. Οκ πήγα διακοπές. Αλλά πήγα νωρίς και τώρα δε παλεύεται η Αθήνα. 'Οπως λέει και ο αγαπήμενος μου χαρακτήρας ταινίας για τον μήνα αυτό,ο Τσίου, Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα μένουν μόνο αυτοί που δεν έχουν φράγκα ή αυτοί που δεν βρήκαν κάποιον για να φύγουν. Ο κακομοίρης ο Τσίου είχε ξεμείνει και αυτός στην Αθήνα και έψαχνε την "δόση" του για να ξεδώσει και να χαλαρώσει. Στην πραγματικότητα όλοι την ¨δόση¨ μας ψάχνουμε, ο Τσίου γούσταρε πρέζα, άλλος το άλκοολ κάποιος πιο κει παίζει τζόγο και εμείς στο Υπόγειο έχουμε την μουσική. Μεθυστικό ναρκωτικό από τα λίγα, αλλά επειδή εμείς μόνο ακούμε μουσική, ενώ κάποιοι λίγο καλυτεροι την γράφουν, έκατσα και σκέφτηκα ποιοι απο αυτούς σε κάποιο τραγούδι τους είχαν για έμπνευση την πανεμορφη Αθήνα. Έτσι λοιπόν έβαλα όσα τραγούδια μου ήρθαν στο κεφάλι σε αυτή την λίστα. Γιατί είμαστε που είμαστε στο κλεινόν άστυ, τουλάχιστον να έχουμε και το κατάλληλο soundtrack. Bonus στο τέλος η πιο αληθινή ταινία για το πως είναι να βρίσκεσαι Αύγουστο στην Αθήνα, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι άλλη από την υπέρτατη "Τσίου". Απλά must.

 

To πρόγραμμα μου στην δουλειά για τον μήνα Αύγουστο ή καλύτερα ο λόγος που έκανα αυτή την λίστα.

 

 


1. Nick Cave & Bad Seeds - Lightning Bolts (2013)
H αγαπημένη μας πρωτεύουσα συχνά πυκνά γινέται πεδίο μάχης, από την μια διαδηλωτές και από την άλλη η αστυνομία. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε. Προφανώς τα γνωρίζει και o Nick Cave και από τα επεισόδια που μάλλον έχει δει με τα μάτια του έγραψε το παρακάτω τραγούδι.

 

 

2. Ωχρά Σπειροχαίτη - Αθήνα (1996)

Οι Ωχρά Σπειροχαίτη κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν μια από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες. Η ιδεολόγια τους απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα ήταν αυτή που τους κράτησε μακριά από την ακομά μεγαλύτερη καταξίωση που θα μπορούσαν να έχουν. Μουσικά αυτό με στεναχωρεί, όμως σε όλα τα άλλα επίπεδα απλά μπράβο τους. Νομίζω ότι οι στίχοι του κομματιού είναι από τους πιο ταιριαστούς για την Αθήνα και έχουν γραφτεί από μια φίλη του συγκροτήματος.

 

 

3. Φοίβος Δεληβοριάς - Αυτή που περνάει (2003)

 Κάθε φορά που το ακούω, απο μέσα μου λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φοίβο. Κατάφερε να περιγράψει εικόνες που δεν υπάρχουν για κανένα λόγο στο κέντρο της Αθηνάς, αλλά καταφέρνει να σε κάνει να τις φανταστείς και να περπατήσεις νοερά σε αυτήν. Σε μια παραμυθένια πόλη που δεν είναι γκρίζα αλλά πολύχρωμη και ευωδιαστή.

 

 

 

4. Ξύλινα Σπαθιά - Αδρεναλίνη (1993)

Δε χρειάζεται να πω κάτι, απλά παραθέτω τους στίχους: 

Αδρεναλίνη κανένας δε θα μείνει
μαύρη κατάρα, ανία, βαρεμάρα.
Η μέρα σβήνει
Αθήνα είσαι καμίνι

ώσπου να φέξει
να δούμε ποιος θ’ αντέξει...

 5. Λουκιανός Κηλαηδόνης - Στην Βουλιαγμένη (1978)

Ο Αγαπημένος Λουκιανός Κηλαηδόνης μας ταξιδεύει στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, και κάθως γράφω και ακούω το κομμάτι μέσα μου νιώθω ότι με προτρέπει να πάρω το αυτοκίνητο μου απόψε και να πάω μέχρι εκεί.

 

 


6. The Boy - Σ' αγαπάω να της λες (2009)


Ένα από τα πολλά τραγούδια του The Boy που μιλάνε για την Αθήνα, το κομμάτι μπαίνει άνετα δίπλα σε αυτό των Ωχρά Σπειροχαίτη. Ίσως και λίγο πιο πάνω. Δεν έχω να πω κάτι για τις στιχουργικές ικανότητες του Αλέξανδρου, απλά respect.

 

 


7. Κτίρια Τη Νύχτα - Η Πόλη Απόψε (2016)


Last But Not Least, o Κτίρια Τη Νύχτα και στίχοι του μας πάνε στην αληθινή σκοτεινή νύχτα της Αθήνας και της ψύχης.

 

 


Αφού λοιπόν άκουσα, ελπίζω και εσείς, τα παραπάνω τραγούδια λέω να πατήσω play και στην παρακάτω ταινία λίγες ωρες πριν ξημερώσει Δεκαπενταύγουστος.

 

Τσίου (2005)

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
84 Τραγούδια με Γυναικείο
Όνομα στον Τίτλο τους
(51 Ξένα + 33 Ελληνικά)
(11/11/2019)
ypogeio.gr
89 Feelgood Tunes
(Music That Makes You
Feel Happy)
(05/11/2019)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Μάρτιος 17
(04/04/2017)
ypogeio.gr
Top-50 Διεθνή Tracks
2018
by Mike Nikolitsis
(21/12/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ