To ypogeio.gr

Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα

Αύγουστος 2018


Πάει και ο Αύγουστος, πάει και ένα ακόμα Καλοκαίρι... Μαζί με το Καλοκαίρι έφυγαν και τα μνημόνια σε κλίμα διόλου πανηγυρικό, τουναντίον η έξοδος συνοδεύτηκε από πλήθος σκεπτικιστικών, απαισιόδοξων και επιφυλακτικών σχολίων. Ναι, είναι αλήθεια πως η απελευθέρωσή μας από τα μνημόνια δεν σημαίνει πως ξαφνικά... είμεθα πλούσιοι και μπορούμε να επιστρέψουμε στις προ κρίσης συνθήκες ζωής μας. Ούτε βέβαια σημαίνει πως θα σταματήσει κάθε είδους μέτρο λιτότητας. Από την άλλη, μοιάζει να είναι περισσότερο πια στο χέρι μας μία πορεία προς τη σωτηρία, μία πορεία προς την εξιλέωση. Αυτό το στο "χέρι μας" όμως δεν είναι μία απλή φρασούλα που χρησιμοποίησα για να περάσει η ώρα και για να βγει το κείμενο. Είναι η λέξη κλειδί για τη συνέχεια. Διότι αυτό το χέρι σε αυτήν τη χώρα έχει συνηθίσει να αρπάζει απ'όπου βρει, να ξοδεύει αλόγιστα, να απλώνει και να χτυπάει τον δίπλα (μεταφορικά ως επί το πλείστον, αλλά και κυριολεκτικά κάποιες φορές). Το ίδιο χέρι απ'την άλλη, κάποιες φορές εργάζεται σκληρά, δημιουργεί και προοδεύει, απλώνει για να δώσει και για να βοηθήσει συνανθρώπους. Ναι, είμαστε γενικά ένας αντιφατικός λαός, με πολλα κουσούρια και πολλά χαρίσματα, νομίζω όμως πως ήρθε ο καιρός να φροντίσουμε να βγάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας, γιατί πολύ απλά αλλιώς δεν γίνεται. Μόνο έτσι η έξοδος από τα μνημόνια θα αποκτήσει νόημα και θα καταστεί σωτήρια. Ειδάλλως, αν δράσουμε με τα όσα κουσούρια σέρνουμε, δεν μας ξεπλένει τίποτα και πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχουμε πολλές ακόμα ευκαιρίες. Ό,τι άφησαν πίσω τα μνημόνια δεν απέχει και πολύ από το σκίτσο που βλέπετε παραπάνω. Είναι του Martin Rowson και δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Guardian στις 21 του Αυγούστου. Το πώς θα μας βρει ο χρόνος και η Ιστορία στο μέλλον εξαρτάται (και) από εμάς. Τον καθένα μας ξεχωριστά. Χρωστάμε στους εαυτούς μας να γίνουμε ο καλός μας εαυτός. Κάθε μέρα και κάθε ώρα...

Σε άλλα νέα, τον Αύγουστο εγώ φρόντισα αληθινά να ξεκουραστώ και -αφού επανέφερα το Υπόγειο σε τάξη έπειτα από την πλημμύρα του Ιουλίου- αποχώρησα στη φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω. Άκουσα φυσικά και αρκετή μουσική, μέρος της οποίας θα βρείτε στην ακόλουθη λίστα. Καλό Φθινόπωρο mates και μην φοβάστε να το λέτε αυτό ο ένας στον άλλον, το Καλό Φθινόπωρο εννοώ. Δεν είναι κατάρα, είναι ευχή. Το Φθινόπωρο είναι μία υπέροχη εποχή, ιδανική για νέες αρχές και το τέλειο μονοπάτι για να ξεκινήσουν να περπατάνε τα όνειρά μας. 

Ακολουθούν τα 10 πιο χιλιοπαιγμένα κομμάτια του Υπογείου για το μήνα Αύγουστο, ελληνικά και ξένα ανακατεμένα και σε τυχαία σειρά, ανεξάρτητα από τη χρονολογία κυκλοφορίας τους και το είδος τους. 
 

 

 

1. Taking Over - ShadowParty (2018)
Πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη σημαντικών μουσικών και ένα αληθινά ιντριγκαδόρικο supergroup οι ShadowParty. Το self-titled debut της Βρετανικής υπερμπάντας κυκλοφόρησε στις 27 του περασμένου Ιούλη και του έδωσα τη δέουσα προσοχή (check album review here). Για την ακρίβεια, το ίδιο το άλμπουμ απαίτησε ετσιθελικά την προσοχή μου και με ανάγκασε σε απανωτές ακροάσεις. Πολιορκητικός κριός του, το opening track "Taking Over"
 

 2. Baby C4 - The Buttertones (2018)
Οι εκ L.A. ορμώμενοι The Buttertones τον περασμένο Μάιο μας έδωσαν το 4ο κατά σειρά LP τους, το "Midnight In A Moonless Dream", και δείχνουν να είναι σε δαιμονιώδη φόρμα (check album review here). Το αφιονισμένο και κολασμένο "Baby C4" με έχει σκαλώσει για τα καλά, ένα φαρμακερό μίγμα Elvis και Cave στην εποχή των Birthday Party, το οποίο ενδείκνυται να το ακούς (πολύ πολύ πολύ) δυνατά.
 

 3. What Went Wrong - Mystic Braves (2018)
Οι αγαπημένοι μας Mystic Braves μόλις μας έδωσαν τον 4ο δίσκο τους "The Great Unknown", ο οποίος κυκλοφόρησε στις 22 Αυγούστου (check album review here). Μετριούτσικος, όμως έχει 3-4 κομμάτια που μας θυμίζουν γιατί τους λατρέψαμε. Ένα από αυτά, το υπεροχότατο και τρυφερό "What Went Wrong"
 

 4. Girls And Boys - Blur (1994)
To συγκεκριμένο 90's anthem των Blur έφτασε στ'αυτιά μου τυχαία το μήνα Αύγουστο με διάφορούς τρόπους, τυχαίους και ανύποπτους. Ήταν σαν να με κυνήγαγε... Ε, του έδωσα κι εγώ μια πανηγυρική καθώς πρέπει συνειδητή ακρόαση ένα απόγευμα στο σπίτι της Αναβύσσου που θα την θυμάμαι για χρόνια. Πολυακουσμένο και... μαϊντανιασμένο - ναι, δεν παύει όμως να είναι ένα από τα καλύτερα και πιο εμπνευσμένα pop/rock κομμάτια όλων των εποχών. 
 

 5. S.O.S. - ABBA (1975)
Στα τέλη Ιουλίου πήγα σινεμά τα δύο αγαπημένα τέκνα μου -για να είμαι πιο ακριβής τα τέκνα μου με πήγαν- για να δούμε την ταινία "Mamma Mia - Here We Go Again". Έκτοτε ένα ABBA κύμα σκέπασε το σπίτι μας: Ακούγαμε ABBA ασταμάτητα όλο τον Αύγουστο. Παντού. Στο σπίτι στην Ανάβυσσο, στα ενοικιαζόμενα στην Κίμωλο, στο αυτοκίνητο, στο πλοίο - παντού. Και, χάρη στα παιδιά μου, ένας νέος μουσικός κόσμος μού αποκαλύφθηκε, ένας υπέροχος μουσικός κόσμος γεμάτος χρώματα και μελωδίες, αγάπη, έρωτα, χιούμορ, τρυφερότητα και -φυσικά- χορό. Δεν είχα εντρυφήσει ποτέ στο μεγαλείο των ABBA, ήξερα μόνο τα 5-6 γνωστά κομμάτια που παίζουν και χορεύουμε στα πάρτυ. Όχι ότι αυτά είναι άσχημα κομμάτια, ίσα-ίσα είναι διαμάντια, αλλά ακούγοντας σχεδόν το σύνολο της δισκογραφίας τους, συνειδητοποίησα πως ό,τι έχω ακούσει στην pop μουσική από τα 80's και δώθε είναι (και) ABBA. Τρομακτικά καλή μπάντα, επιδραστική και διαχρονική όσο λίγες στο είδος τους, hats off... To "S.O.S" είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια τους, το ήξερα από μικρός, το ξανάκουσα περίπου 100 φορές τον Αύγουστο έπειτα από πολλά πολλά χρόνια. Το βρίσκεις στον 3ο δίσκο του Σουηδικού συγκροτήματος, ο οποίος έχει και το όνομά τους. 
 

 6. My Life Is Going On - Cecilia Krull (2017)
Όχι, δεν το έχω δει το "La Casa De Papel", το έχει δει όμως η γυναίκα μου και όλοι σχεδόν οι φίλοι μου. Και όλοι μου έλεγαν "Δες το, δες το, δες το! Και άκου και το τραγούδι!". Τη σειρά δεν πρόλαβα να την δω, το Φθινόπωρο μάλλον θα κάνω την κίνηση, αλλά το κομμάτι το άκουσα. Και, όντως, κάτι καλό το έχει. Τραγουδάει η 32χρονη Ισπανίδα Cecilia Krull, τη μουσική όμως την έχει γράψει ο επίσης Ισπανός Manel Santisteban.
 

 7. Never Too Late - Karuan Feat. Gianna Charles (2013)
Στην Ανάβυσσο υπάρχει ειλικρινά μια υπεργαμάτη παραλία και με -ειδικά όταν φυσάει βοριάς- υπέροχα νερά. Το μόνο πρόβλημα είναι το beach bar, το οποίο κάθε χρόνο καταφέρνει και πάιζει χειρότερη μουσική - εκεί που λες δεν πάει παρακάτω, πας το επόμενο Καλοκαίρι και νιώθεις το απόλυτο... παρακάτω. Μιλάμε για βιασμό της μουσικής. Παρόλα αυτά, τις καθημερινές και προς το απογευματάκι παίζει ενίοτε κάποιες καλές μουσικές. Το πανέμορφο "Never Too Late" του Κουρδο-Αυστριακού Karwan Marouf aka Karuan το "τσίμπησα" από το beach bar της Αναβύσσου, χρησιμοποιώντας την υπερανακάλυψη που ακούει στο όνομα Shazam. One off single από το 2013, στα φωνητικά η εξαιρετική επίσης Αυστριακή Gianna Charles.
 

 8. Earth On The Verge Of Destruction - The Uplifting Bell Ends (2015)
Εξαιρετική περίπτωση τούτοι οι εκ Σίδνεϊ της Αυστραλίας psych-rockers. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album, "World Music", τον Ιούνιο του 2015 και πριν φύγει ο χρόνος, το Δεκέμβριο, μας έδωσαν και το 2ο, το "Super Giant". Από εκεί το τριπαριστό, μαγικό και μαγεμένο, "Earth On The Verge Of Destruction"
 

 9. The Red Suitcase - The Wave Pictures (2018)
Οι The Wave Pictures είναι μία Βρετανική μπάντα από το χωριουδάκι του Wymeswold της περιοχής του Leicestershire. Δισκογραφούν από το 2003 και έκτοτε μας έχουν δώσει (κάθεσαι;) 17 (!) LPs. Τελευταίο το σκοτεινό και γεμάτο πόνο "Brushes With Happiness". To "Red Suitcase" είναι από τα κορυφαία του εν γένει δυνατού και σε φάσεις απολαυστικού δίσκου.
 

 10. Shut Up I Am Dreaming Of Places Where Lovers Have Wings - Sunset Rubdown (2006) 
Παράλληλα με τους μεγάλους και τρανούς Wolf Parade, ο χαρισματικός Καναδός μουσικός Spencer Krug 'έτρεχε' το solo project του, με το όνομα Sunset Rubdown. Φοβερές μουσικές και στους 4 δίσκους που μας έδωσε, απλά το 7μισάλεπτο "Shut Up I Am Dreaming Of Places Where Lovers Have Wings" είναι το απόλυτο αριστούργημά του. Από το δίσκο "Shut Up I Am Dreaming" που κυκλοφόρησε το 2006. 
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Ιούλιος 2020
(01/08/2020)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Ιούνιος 2020
(11/07/2020)
ypogeio.gr
13 Κομμάτια
Για Τον Κορονοϊό
(25/03/2020)
ypogeio.gr
7 Τραγούδια + 1 Ταινία
Για Όσους Περνούν Τον
Αύγουστο Στην Αθήνα
(14/08/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ