To ypogeio.gr

Top 11 (34)

Arcade Fire


To Top-11 είναι μία σειρά από λίστες, στην οποία πολύ απλά επιλέγουμε τα 11 καλύτερα κομμάτια μιας αγαπημένης μπάντας, βασιζόμενοι στο σύνολο της δισκογραφίας της. Βασικός κανόνας: Οι μπάντες που θα επιλέγουμε για να φτιάξουμε το Top-11, θα πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον 3 LPs.

 


Αρκετό καιρό πριν, μου είχε ζητήσει ο Μάικ να φτιάξω λίστα με τα 11 αγαπημένα μου τραγούδια των Arcade Fire. Με την περιοδεία τους εν εξελίξει (το Υπόγειο φυσικά δεν θα μπορούσε να μην εκπροσωπηθεί), ήρθε ο καιρός η λίστα αυτή να βγει στο φως (άπλετο). Αν ήταν μια φορά δύσκολο να κατατάξεις τα άλμπουμ τους από το λιγότερο καλό στο κορυφαίο (δείτε εδώ σχετικά), το να επιλέξεις τα top 11 τραγούδια τους είναι ασύλληπτα πιο δύσκολο, για να μην πω αδύνατο! Έχει περάσει τόσος καιρός κι όλο γράφω, σβήνω, γράφω, σβήνω, βάζω τραγούδια, βγάζω τραγούδια, ξαναβάζω, ξαναβγάζω, αλλάζω σειρά και πάει λέγοντας. Με τι καρδιά να αφήσεις έξω τα The Suburbs, Ocean Of Noise, Neighborhood #2 (Laika) – που μοιάζει να μου μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο, άλλωστε δεν είναι και πολλά τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για Αλέξανδρους - Everything Now, In the Backseat, Une Année Sans Lumière, The Crown Of Love, Haiti, It’s Never Over (Hey Orpheus), Joan of Arc, Neighborhood #3 (Power Out), Windowsill, Deep Blue, Wasted Hours (A Life That We Can Live), Age Of Anxiety I, Age Of Anxiety II (Rabbit Hole), Unconditional I (Lookout Kid)….
 

Δισκογραφία

Arcade Fire (EP) (2003)
Funeral (2004)
Neon Bible (2007)
The Suburbs (2010)
Reflektor (2013)
Everything Now (2017)
We (2022)Για να δούμε λοιπόν τα 11 πιο αγαπημένα μου Arcade Fire τραγούδια…
 

11. Afterlife (Reflektor, 2013)

Ίσως το καλύτερο τραγούδι από το Reflektor, μαζί με το κρυμμένο διαμάντι που βρίσκουμε στην κασέτα Reflektor Tapes, Get Right. Παράλληλα, ένα από τα συναυλιακά τους highlights. 


10. Suburban War (The Suburbs, 2010)

Από τα πλέον εσωτερικά αλλά και με κλιμακούμενη δύναμη τραγούδια του δίσκου, φοβερό για να οδηγείς στην Εθνική Οδό σούρουπο.


9. We Don't Deserve Love (Everything Now, 2017)

Τα έχουμε ξαναπεί για αυτό το τραγούδι. Διαμάντι, αποκάλυψη. Το κλείσιμο στον λιγότερο καλό δίσκο τους είναι ένα από τα πιο δυνατά τραγούδια τους. Άπειρες μπάντες θα σκότωναν για να το έχουν γράψει.
 

8. The Lightning I, II (WE, 2022)

Με το που κυκλοφόρησε έγινε instant κόλλημα και άφησε ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη από τον Μάρτιο. Ακούγεται ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ.
 

7. Ready To Start (The Suburbs, 2010)

H εισαγωγή με την κιθάρα και τα ντραμς απλά δεν υπάρχει! Από τα συναυλιακά highlights.


6. Intervention(Neon Bible, 2007) 

Το δεύτερο καλύτερο τραγούδι - από τα πολλά! - του Neon Bible. “Who’s gonna throw the very first stone?” Έπος!
 

5. Neighborhood #1 (Tunnels) (Funeral, 2004) 
Εντάξει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά για το άνοιγμα – δυναμίτης του καλύτερου ντεμπούτου της εικοσαετίας. O ορισμός του anthem. 
 

Και τώρα αρχίζουν τα πραγματικά πολύ δύσκολα….

4. Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) (The Suburbs, 2010)

Αν δεν υπήρχαν τα επόμενα 3 τραγούδια, σίγουρα θα ήταν για πιο ψηλά! Νομίζω εύκολα η καλύτερη ερμηνεία της Régine και ένα εκρηκτικό κομμάτι, με ασύλληπτες εναλλαγές στον ρυθμό και τη μελωδία και με υπέροχο βίντεο. Ακόμα σπουδαιότερο στα live, με το ανεπανάληπτο performance της Régine! 


3. No Cars Go Neon Bible (2007)

Ίσως το πιο αγαπημένο συναυλιακό κομμάτι του κοινού, του γράφοντος μηδέ εξαιρουμένου. Τα φωνητικά του Win στο κλείσιμο του τραγουδιού και η μελωδία που τα πλαισιώνει, απλά συγκλονιστικά!


Και μάλλον, αφού φτάσατε ως εδώ, θα έχετε μαντέψει τα 2 πρώτα:

2. Wake Up Funeral (2004)

Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο κλείσιμο συναυλίας από αυτό το κομμάτι. Και γυρνάς σπίτι μάλλον χωρίς λαρύγγι (επιβεβαιωμένο πλέον).


1. Rebellion (Lies) Funeral (2004)

Πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω πόσο ευεργετική επίδραση έχει αυτό το τραγούδι στη διάθεσή μου, στην ψυχή μου, με το που το ακούω. Ελάχιστα τραγούδια μπορούν να σου το προσφέρουν αυτό και γι’ αυτό η κορυφή της προτίμησής μου του ανήκει δικαιωματικά.


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top 11 (35)
Nirvana
(25/09/2023)
ypogeio.gr
Top 11 (33)
Nick Cave & The Bad Seeds
(15/06/2022)
ypogeio.gr
Various Top of 2016
by Petros Michopoulos
(30/12/2016)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Μάιος 17
(01/06/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ