To ypogeio.gr

OPHELIA.D. GOES LIVE!

John Cale, Siouxsie, Interpol, Sigur Rós, Herbie Hancock, Kraftwerk

A Video Article By Ophelia.D.


Το μουσικό οδοιπορικό μου ξεκίνησε με John Cale στο πλαίσιο του Ejekt Festival στο Ηρώδειο, συνέχισε με Siouxsie & Interpol στο Release Festival, κι ολοκληρώθηκε με live-άρες των Sigur Rós, Herbie Hancock, Kraftwerk και πάλι στο Ηρώδειο.
 

John Cale (19.06), Sigur Rós (27.06), Herbie Hancock with Terence Blanchard (11.07), Kraftwerk (16.07) - Ejekt Festival, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Κάτω από την Ακρόπολη, στο πιο όμορφο θέατρο, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού κι ας γκρινιάζουν πολλοί ότι δεν είναι…Rock χώρος! Απόλυτα Rock είναι και μάλιστα under the rocks of the Acropolis! Δεν πειράζει, headbanging μπορούμε να κάνουμε αλλού! Στο πλαίσιο του Ejekt λοιπόν, μόλις ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, είχα κλείσει από τον Απρίλιο τις ΑμεΑ θέσεις που γνώριζα και ήθελα. Σημειώνουμε ξανά πως η εξυπηρέτηση στους ανθρώπους με δυσκολίες είναι υποδειγματική, για αυτό και σπεύδω! 

Στις 19.06 είδαμε τον θρυλικό John Cale - On Mercy Tour (νέα κυκλοφορία 2023 με τίτλο "MERCY" - δυστυχώς δεν υπάρχει βίντεο), σε ένα σχεδόν κατανυκτικό live για του μύστες. Τον συνόδευε μία εξαιρετική symphonic band, και σπουδαίοι, νέοι σόλο καλλιτέχνες  Ο θρύλος των Velvet Underground φάνηκε αρκετά απόμακρος μέσα στην ιδιοφυΐα του, μας χάρισε όμως και κάποιες θρυλικές στιγμές του από Velvet ("Moonstruck", "I Am Waiting for the Man", "Sunday Morning"). Αποχαιρέτησε το λίγο κι ελαφρώς χλιαρό κοινό, χωρίς encore, παρόλο που το ζητήσαμε επίμονα. Η παραξενιά της ηλικίας και της ιδιοφυΐας μαζί! Αν και, όπως θα δούμε παρακάτω, η ηλικία δεν παίζει ρόλο. 


Τώρα πάμε να δούμε τους Sigur Rós στο καλύτερο live του καλοκαιριού! Πραγματικά, ήταν ευτύχημα αυτό που ζήσαμε και το βίντεο το φανερώνει τούτο, όπως και τα σχόλια σε αυτό. Θυμίζουμε πως πολλοί από τους θεατές ήταν τουρίστες, που είχαν τη μοναδική δυνατότητα να απολαύσουν την αγαπημένη τους μπάντα στο πιο όμορφο θέατρο του κόσμου, συνοδεία της London Contemporary Orchestra! Πολλά κομμάτια από τη νέα κυκλοφορία Átta (2023), αλλά και πολλά κλασικά κι αγαπημένα. Μία μαγεία! Δείτε το βίντεο! 
 

 

 

Επόμενο live, ο ζωντανός θρύλος της Jazz ο Herbie Hancock, μαζί με τον τεράστιο τρομπετίστα Terence Blanchard. Έπρεπε να αναμένουμε να μας τον συστήσει ο ίδιος ο Hancock και απορώ που ΔΕΝ ειπώθηκε τίποτε από τη διοργάνωση τουλάχιστον στα social. Ο Blanchard όχι μόνο τυχαίος δεν είναι, ούτε καν άγνωστος στο ευρύ κοινό! Σημειώνουμε τα εξαιρετικά soundtracks, όπως Malcolm X, 25th Hour. Παρά τα 83 του χρόνια, οι πιανίστας, συνθέτης, bandleader της Jazz, Herbie Hancock, υπήρξε ακμαιότατος, κι αυτός και η μπάντα του, μας χάρισε ένα μοναδικό live που το χαρήκαμε και θα το θυμόμαστε! Sold out βεβαίως ήταν και λάβετε μία γεύση, αν και ο ήχος είναι ήταν top.
 

 

Κλείνουμε με Ηρώδειο με τους Kraftwerk! Τους είχαμε δει και πάλι πριν στο Φάληρο, σε μια απίστευτη οπτικοακουστική εμπειρία! Κι εδώ στο Ηρώδειο ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ! Πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής, όσες φορές και να τους δω, τους απολαμβάνω. Προφανώς η μουσική έχει προχωρήσει, αλλά όλοι οι νεότεροι του είδους χρωστούν πολλά στη μπάντα από τη Γερμανία. Όσοι βρίσκονταν στα…ορεινά που λέμε, είχαν καλύτερη εικόνα! Έστω κι εδώ θα πάρετε μία γεύση! 
 

 

 

SIOUXSIE & INTERPOL/ Echo & The Bunnymen, Viagra Boys, Ladytron and more (23.06.2023)

Τα εισιτήρια τα προμηθευτήκαμε early bird, με το που ανακοινώθηκαν τα ονόματα της Siouxsie κι των Interpol, χωρίς να γνωρίζουμε το πώς και τι καλό -πολύ καλό- μας περίμενε στη συνέχεια. Κι πράγματι στις δύο σκηνές Πλατεία Νερού και SNF NOSTOS θα εμφανίζονταν ονοματάρες, αν και ακούστηκαν πολλές γκρίνιες - καθώς συνέπιπταν τα live θα έπρεπε να γίνει επιλογή σε ποια σκηνή θα πας. Παρόλα αυτά που η μετακίνηση μπορούσε να γίνει γρήγορα με τη γέφυρα και cart ειδικά για τα ΑμεΑ. Στο Ξέφωτο έπαιζαν The Hounted Youth, Viagra Boys, Interpol. Εμείς επιλέξαμε να δούμε το stage της Πλατείας με  In Trance 95, Ladytron, Echo & the Bunnymen κι όλοι, από όλα τα stages, την Siouxsie ως headliner! 

Ξεκινώ με τα διαδικαστικά-οργανωτικά του Release, για να πω πως ήταν εξαιρετικά από όλες απόψεις, καλύτερα από όσο θυμάμαι το 2019 που επισκέφτηκα τελευταία φορά. Σημειώνω πάντα το θέμα ΑμεΑ, καθώς υπάρχει μέριμνα από τους διοργανωτές, από parking που ήταν σε απόσταση αναπνοής αυτή τη φορά, τα wc, την εξυπηρέτηση, την εξέδρα… ΟΛΑ!   Ως μουσικόφιλος με κινητικές δυσκολίες, αισθάνομαι στο φεστιβάλ αυτό άνθρωπος, ίσος με όλους! 

Πάμε στα μουσικά που θα κυριαρχήσουν ήχοι electronic, dark, synth, Post-Punk! Τους αγαπημένους Έλληνες In Trance 95 ίσα που τους προλάβαμε στα τελευταία κομμάτια, όμως ο dark, cold ήχος τους, μας προετοίμασε για τη βραδιά που θα απολαμβάναμε. Συνέχισαν οι Ladytron, που μας ενθουσίασαν με τον Pop Electronic ήχο τους, αν και δεν είμαστε fan του είδους.

Δείτε το απόσπασμα στο TikTok:

 

@opheliadimopoulou #releasefestival #LadyTron #OpheliaD @Release Athens Festival ♬ πρωτότυπος ήχος - OpheliaD




Στη συνέχεια αναμέναμε με αγωνία τους Echo & the Bunnymen, την ιστορική Post-Punk μπάντα, που γνώρισα και άκουσα στην ακμή τους, όταν ήμουν έφηβη! Δεν μας διέψευσαν, παρά από πολλά χρόνια αποχής από τα live δρώμενα. Δεν καταφέραμε ποτέ, ούτε στις γιγαντοοθόνες να δούμε το πρόσωπο των Ian McCulloch και Will Sergeant, των μοναδικών από τα αρχικά μέλη που συνεχίζουν. Ξεκίνησαν με κομμάτια από το θρυλικό Crocodiles ("Going Up", "All That Jazz", "Rescue") που αγαπώ πολύ. Το σετ περιελάμβανε 14 κομμάτια, φυσικά ακούστηκαν τα hits όπως "Lips Like Sugar" & "Killing Moon". Γενικά, ήταν μια ωραία εμφάνιση, ειδικά για εμάς τους παλιούς, χωρίς όμως εξάρσεις! 

Και πάμε και στη Siouxsie που προφανώς ΟΛΟΙ αναμέναμε με τρελή αγωνία, καθώς ήταν η headliner! Χύθηκε ήδη πολύ δικτυακό μελάνι σχετικά με την φωνητική απόδοση της Θεάς, που ναι, η αλήθεια ήταν πως η φωνή ήταν κουρασμένη, βραχνιασμένη, το είπε και η ίδια. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βγει τόση χολή και ειδικά από άτομα που δεν βρίσκονταν ΚΑΝ στο φεστιβάλ, σχετικά με τη φωνή της και γενικά την παρουσία των δύο μεγάλων ονομάτων της ημέρας. Διαβάσαμε πολλά για ξοφλημένα, γερασμένα γεροντάκια. Αν δεν αρέσουν, να μην τα βλέπουν, ας μην πάνε! Έλεος κάπου. Η Siouxsie Sioux και η εξαιρετική μπάντα, παρόλα αυτά έκανε ένα πλούσιο οπτικά show, ερμήνευσε 17 κομμάτια και 2 encore ("Israel", "The Passenger", "Spellbound").

Γενική αποτίμηση: φύγαμε γεμάτοι!  Και ήμασταν πολλοί, από όλες τις γενιές! Και του χρόνου! 
 


Follow Ophelia.D.

https://www.youtube.com/OpheliaD
https://www.facebook.com/ophelia.dim
https://www.instagram.com/ophelia.dim/
https://www.tiktok.com/@opheliadimopoulou?_t=8WJLr9JuqCz&_r=1 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Ένα ακραίο διήμερο,
μία ντισκόμπαλα και 40 λεπτά ύπνου
(Live Review - Release Festival | Day 11+12)
(27/07/2023)
ypogeio.gr
Guns n' Roses
@ OAKA
22/7/2023
(25/07/2023)
ypogeio.gr
Benjamin Clementine
@ Philarmonie, Luxembourg
27/11/2017
(07/12/2017)
ypogeio.gr
The Boy
@ Six D.O.G.S
4/10/2018
(10/10/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ