To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

High As Hope

Florence + The Machine

 

Εάν θέλεις να ακούσεις καλό δίσκο από την Florence, άκουσε το ντεμπούτο...

Ήταν Αύγουστος του 2009, όταν μέσα σε ένα πράσινο Νissan Μikra μπήκε στη σιντιέρα το παρθενικό τότε άλμπουμ των Florence + The Machine, «Lungs». Δεν την γνώριζα την κυρία Florence Welch, ούτε την μπάντα της. Έπαθα πλάκα και ακαριαία ερωτεύτηκα την φωνή της. Το ένα κομμάτι καλύτερο από το άλλο, ενορχηστρώσεις που δεν τις συναντάς συχνά, για μένα το «Lungs» είναι ένας δίσκος ορόσημο που έθετε τις καλύτερες βάσεις για το μουσικό μέλλον της μπάντας. Κάνεις από τους bsmnt-άδες δε την γούσταρε, ποτέ δε τους έπεισα. Τελικά, ίσως να έβλεπαν μπροστά...

Μετά ήρθε το «Ceremonials» (2011), δεν ήταν το αριστούργημα που περίμενα, αλλά, ok, δίσκοι σαν τον πρώτο δύσκολα ξαναβγαίνουν. Ήταν όμως αρκετά καλό και είχε μέσα μερικά διαμαντάκια όπως το υπέροχο «What The Water Gave Me» και το «No Light, No Light». Μετά ήρθε ο... μαρασμός ή αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω και νιώθω εγώ, με τις κυκλοφορίες των «How Big, How Blue, How Beautiful» (2015) και πριν λίγες μέρες του «High As Hope».

Αρχές του περασμένου Μάη, κυκλοφορεί το single ναυαρχίδα του νέου album, το "Hunger". Στο facebook ξεφύτρωνε το ένα post μετά από το άλλο, με κολακευτικά σχόλια για το κομμάτι. Είχα μια άρνηση να το ακούσω, είχα στο μυαλό μου τι δεν θέλω να ακούσω από την Florence και πίστευα ότι αυτό ακριβώς θα άκουγα αν πατούσα "play". Δεν ήθελα να ξενερώσω, το άκουσα όμως κάποτε και τελικά οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν. Αν αυτό το τραγούδι που ήταν στην καλύτερη μέτριο, ήταν η μόστρα του δίσκου, φαντάσου τι θα ήταν τα υπόλοιπα... Στις 29 Ιουνίου μας ήρθε η κυκλοφορία, 10 κομμάτια και μόλις 39 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, μέσα στα οποία δεν συμβαίνουν και πολύ σημαντικά πράγματα.

Έχοντας ακούσει το άλμπουμ 7-8 φορές, δεν μπορώ να μιλήσω για κάθε τραγούδι μεμονωμένα - ούτε καν να ξεχωρίσω κάποιο ή κάποια κομμάτια ως καλύτερα. Είναι ένας δίσκος μέτριος ως και κακός για μένα. Παλιότερα, η φωνή της Florence με συνέπαιρνε, ταξίδευα με την μελωδικότητά της και ανατρίχιαζα όταν άκουγα τις κορώνες της. Αλλά δεν είμαστε σε όπερα, δεν είμαι σίγουρος αν το γνωρίζει αυτό η Florence. Από δίσκο σε δίσκο η μουσική και οι ενορχηστρώσεις εκφυλίζονται, ξεγυμνώνονται και στο τέλος δε μένει τίποτα, παρά μόνο ένα μουσικό χαλί να συνοδεύει την πάντα εξαίσια φωνή της. Αλλά είναι κουραστικό εντέλει - περνάνε 40 λεπτά ακρόασης και στο τέλος δεν έχεις ξεχωρίσει τίποτα. Στο πέρας της πρώτης ακρόασης του άλμπουμ, είπα από μέσα μου "δεν μπορεί, ήσουν βυθισμένος στις σκέψεις σου ξαναβάλτο". Φευ! Απλά δεν υπάρχει τίποτα να προσέξεις σε αυτό το άλμπουμ. Με μια λέξη, flat.

Νομίζω ότι η αγαπημένη Florence κάπου μπερδεύτηκε, έδωσε πολύ προσοχή στο πόνο, στην κατήφεια και τεράστια βαρύτητα στις δεδομένες φωνητικές της ικανότητες, αλλά ξέχασε να ασχοληθεί με το κομμάτι της ενορχήστρωσης. Είναι ολοφάνερο ότι κατά κάποιο τρόπο με το πέρασμα των χρόνων, αποφάσισε να αφήσει «γυμνά» τα τραγούδια της, κάνοντάς με να νιώθω ότι ακούω αγγλοσαξονικά δημοτικά τραγούδια. 

Όπως έγινε, μάλλον, κατανοητό όλο αυτό το concept δεν μου αρέσει, το βρίσκω άνευρο, βαρετό, ξερό και δεν διακρίνω ίχνος έμπνευσης. Ελπίζω όλο αυτό είναι μια μακρά περίοδος κατάθλιψης για την δεσποινίδα Welch και με τον καιρό να έρθει πάλι εκεί που ήταν, εκεί που της αξίζει, σε μια από τις μουσικές κορυφές του κόσμου. Μέχρι τότε... ακούμε το «Lungs».
 

Release Date: 29/6/2018
Βαθμολογία: 2/5

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
A Hero's Death
Fontaines D.C.
(10/08/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
It's Only Us
Monophonics
(27/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Making A Door Less Open
Car Seat Headrest
(15/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Σαν Τον Ήλιο
Λευκή Συμφωνία
(30/08/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ