To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Μη Και Δεν

Usurum


 

“Αυτοψυχαναλυώμενοι, έχοντας ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί τα χέρια μας και τις φωνές μας , χρησιμοποίησαμε αυστηρά μόνο ό,τι υπήρχε σε ένα δωμάτιο για την πραγματοποίηση αυτού του δίσκου, συμπεριλαμβανομένων ποτηριών, κολιέ και... τσιμπηδακίου φρυδιών! Επίτιμοι καλεσμένοι ο σκύλος και το μηχανάκι του γείτονα. Καθώς οι επιλογές ήταν λίγες, κυριάρχησαν οι πολλές κιθάρες, τα πολλά κρουστά και η πολυφωνία. Ντύσαμε δέκα ιστορίες ελαφρά, με τα απολύτως απαραίτητα, ελπίζοντας να διαγράφεται η μορφή τους.”​

Usurum


Πλην επί Πλην = Συν

Το καλοκαίρι του 2018 είχε προχωρήσει αρκετά, όταν έπεσε η ιδέα στην παρέα να κατηφορίσουμε το βράδυ της 5ης Ιουλίου στο κέντρο. Οι Usurum θα έστηναν ένα πάρτυ σε έναν πεζόδρομο της Αθήνας, με αφορμή την κυκλοφορία του 3ου δίσκου τους. "Μη και Δεν"
Ναι, ναι, ναι λέμε εμείς.

Αυτό που κάνουν οι Usurum, δεν είναι ακριβώς καινούριο, δεν είναι και τόσο παλιό. Ο τρόπος όμως που συνδέουν το (όχι και τόσο) μακρινό, ανέμελο παρελθόν με το κάπως απωθητικό σήμερα, είναι μοναδικός. Όμορφες ιστορίες, πραγματικές, από αυτές που όλοι γνωρίζουμε, θέματα στα οποία όλοι μας πέφτουμε πάνω τους, στρίβοντας στην επόμενη γωνία, ο έρωτας, η αγάπη, ο φόβος, η ανασφάλεια. Τελειώνοντας την ακρόαση του δίσκου, είχα την εντύπωση ότι είχα περάσει μια εξελικτική διαδικασία, η οποία δίνει μια νέα ταυτότητα σε μουσικές του παρελθόντος, έχοντας παράλληλα προσφέρει την πιο συγκροτημένη εκδοχή ενός μουσικού συνονθυλεύματος. Μια καταπληκτική πολυφωνική αντίφαση.

Το "Μη και Δεν" είναι ένας εξωστρεφής δίσκος και αυτό φάνηκε πολύ εκείνο το ζεστό βράδυ στους Θεσσαλούς. Η μπάντα ήταν πολύ δεμένη και είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο το υποστήριξε σε υπερθετικό βαθμό. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ότι ο τελευταίος τους δίσκος ηχογραφήθηκε σε ένα σαλόνι (ή και δύο). Εκείνο το βράδυ ένιωσα ότι είχαν μεταφέρει εκείνο το σαλόνι στον πεζόδρομο. Αντισυμβατικοί, απλοί στην επικοινωνία, εξαιρετικοί στο να στήνουν πολυπολιτισμικά μουσικά παζάρια.

Παράδοση (η): Είναι η μεταβίβαση-παραχώρηση ενός πράγματος σε κάποιον ή σε κάποιους άλλους.

Οι Usurum μας έχουν παραδώσει έναν καταπληκτικό δίσκο, ο οποίος πατάει απαλά στις ιστορίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στην αντισυμβατικότητα της Μάρθας Φριντζήλα, στην βαλκανική νότα του Σαββόπουλου, στη μελωδία του Χατζιδάκι και φτάνει μέχρι την ποίηση του Λαπαθιώτη. Μουσικό ψηφιδωτό στην κυριολεξία, εξαιρετικά περίτεχνο.

Για μένα είναι η διακήρυξη μιας ελεύθερης μπάντας. 
 

Μη 
Α1. Άκου (το τραγούδι της εφηβείας) Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης 
Α2. Κλείσε τα παράθυρα Μουσική: Σταύρος Ρουμελιώτης | Ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης 
Α3. Μη και δεν Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης 
Α4. Σ’ ονειρεύτηκα Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης 
Α5. Τα παγάκια Μουσική - στίχοι: Σταύρος Ρουμελιώτης 

 

Δεν 
Β1. Νηφάλιος (χορικό) Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης 
Β2. Ποτέ δεν έμαθε Μουσική - στίχοι: Σταύρος Ρουμελιώτης 
Β3. Δώδεκα Μουσική - στίχοι: Σταύρος Ρουμελιώτης 
Β4. (Δε) Θέλω Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης / συμμετέχει στα φωνητικά ο Φοίβος Δεληβοριάς 
Β5. Προσευχή Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης Σταύρος Ρουμελιώτης:κιθάρες, πιάνο, μπάσο, φωνητικά Γιώργος Σταυρίδης: κρουστά, μεταλλόφωνο, Yamaha pss-560, κιθάρα, πιάνο (κανονικό και προετοιμασμένο) Κοσμάς Λαμπίδης: φωνές Νίκος Αντωνόπουλος: κιθάρα, φωνητικά


Release Date: Ιούνιος 2018.

 

 

Δελτίο Τύπου

Δέκα καινούριες ιστορίες των οποίων οι ήρωες κινούνται στα όρια της αντίφασης. Φανταστικοί και μη χαρακτήρες εξιστορούν τις σκέψεις και τα όνειρά τους, τις φοβίες και τις ανασφάλειές τους. Ένας έφηβος γνωρίζει τον έρωτα, ένας ηλικιωμένος αποζητά την αγάπη, κάποιος ανήσυχος προσπαθεί να κοιμηθεί, άλλος παραμιλάει μεθυσμένος και κάποιος προσεύχεται για τη λύτρωσή του. Καλεσμένος σε αυτόν τον δίσκο είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς, που ανάλαβε τον χαρακτήρα του “Μη” και μαζί με τον “Δεν”, Κοσμά Λαμπίδη, ερμηνεύουν σε ντουέτο το “(Δε) Θέλω”. Οι Usurum τολμούν επίσης να μελοποιούν τον λόγο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στο ερωτικό του κάλεσμα “Κλείσε τα παράθυρα”.

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Oddity of Human Structures
Deadfile
(18/12/2019)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Παραλογές του Άχρηστου
Μπάμπης Παπαδόπουλος
(12/12/2019)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Circus Of The Tortured Melodies
New Zero God
(09/12/2019)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The End Of The F***ing World 2
Graham Coxon
(17/11/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ