To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ρόδες United


Για την εκτίμηση που τρέφω στις μουσικές ιδέες και ικανότητες του Νικήτα Κλιντ και -συνεπώς- για το πόσο ανυπομονούσα για την επιτέλους κυκλοφορία των Ρόδες United "INTEΡΝΕΤ", τα είχα γράψει αναλυτικά πέρσι (check Ο Νικήτας τραγουδάει ακόμα και οι Ρόδες συνεχίζουν να κυλούν). Τελικά, ο δίσκος του νέου σχήματος του Κλιντ, έπειτα από τη διάλυση των Ρόδες στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ήρθε ακριβώς 10 χρόνια μετά, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Άρχισε να ανεβαίνει ξαφνικά στο YouTube, track by track μέσα σε 4 μέρες, κι ύστερα, ολο μαζί στις 21 του Γενάρη.

"Διάβασα ένα σχόλιο και μ’ άρεσε: «Δεν το ’βγαζες τόσο καιρό γιατί τα χρόνια αυτά ήταν τόσο τοξικά που θα ’παιρνε η μπάλα και τον δίσκο» και υποθέτω πως αυτός που το ’γραψε έχει δίκιο. Τα τελευταία χρόνια ήμουν βέβαια σε επαφή με την ΕΜΙ και κάναμε αρκετή δουλειά με τις άδειες των samples κυρίως, αλλά δυστυχώς δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια. Παρόλο που ήταν δική μου παραγωγή με δικά μου έξοδα και δεν ζήταγα παράλογα πράγματα, δεν τα βρήκαμε. Μού ’κανε εντύπωση όμως το γεγονός ότι τους πιέζουν τα κεντρικά της Universal για να υπογράφουν urban δουλειές. Ίσως μιλάνε μια άλλη γλώσσα, ίσως έχουν συνηθίσει αλλιώς… Έχω αγάπη για την ΕΜΙ και την Αρβανιτάκη, που παλιότερα τα ’χα βάλει μαζί της, μα και για όλους που συνεργάζομαι, no hard feelings. Κεφάλαιο για να τον κόψω τον δίσκο μόνος μου δεν είχα, οπότε η άλλη λύση ήταν το crowdfunding, που όμως το είχαμε ήδη προσπαθήσει και δεν μας βγήκε. C’est la vie. Θα σκεφτούμε πότε θα βγει σε spotify και τέτοια. Μάλλον στο bandcamp πρώτα. Τα πράγματα πάντως αλλάζουν γρήγορα και το βλέπω θετικά. Η απόφαση να το ανεβάσω ήταν της στιγμής, αν και οι δικοί μου με πιέζανε ελαφρώς. Τελικά δεν ήταν σαν το «Dune» του Jodorovsky, αφού η δουλειά τελείωσε κι είναι εκεί έξω, αν και όλη αυτή η Οδύσσεια του «Ιnternet» μου ’μαθε πολλά. Παρόλα αυτά έχει και τον κινηματογράφο του μέσα, έχει και κάνα δυο βιβλία."
[Νικήτας Κλιντ, συνέντευξη στην Athens Voice, 5/2/20]Το "ΙΝΤΕΡΝΕΤ" λοιπόν είναι εδώ, ολοκληρωμένο στα ηχεία μας, και μέσα από τα τελικά 16 tracks του μάς ανοίγει την ψυχή του και ξεδιπλώνει την πυκνή δυναμική του. Είναι πολυστρωματικό και πολυσυλλεκτικό, αναμενόμενο αυτό, παρόλα αυτά οθρώνεται ενιαίο και συμπαγές και φαίνεται πως τα χρόνια που πέρασαν από πάνω του μέχρι να έρθει η μέρα της "απελευθέρωσης", το έκαναν έξτρα ανθεκτικό, σοφό και γεμάτο σημαντικές πολύτιμες ιστορίες, σού τις διηγείται στη ροή του, σου τις ανοίγει σαν σε σελίδες, καθώς το ένα κομμάτι διαδέχεται το άλλο, καθώς οι ρίμες και τα τραγουδίσματα σκάνε γεμάτα φαρμακερές κοφτερές λέξεις, καθώς οι μουσικές ανοίγουν συνεχώς νέους δρόμους και μονοπάτια. Ραπ και χιπ χοπ, ροκ εν ρολ, μπλουζ, φανκ, ρεμπέτικο, roots... ΡΟΔΕΣ UNITED

Άξιζε λοιπόν η τόση αναμονή, ο δίσκος άκουσμα στο άκουσμα αποκτά μια επική και ιστορική υπόσταση, σε μεγάλο βαθμό από μέσα του περνάει η Αθήνα και η Ελλάδα των 10's. Η κρίση, το μίσος και ο διχασμός, το δήθεν, ο πόνος, οι απορίες, οι απαντήσεις, ο θυμός, η συγχώρεση, η αγάπη. Τα υπαρξιακά.

Η παραγωγή του δίσκου είναι αψεγάδιαστη. Καταπληκτικές κιθάρες - υπάρχουν ήχοι και riffs που σου καρφώνονται στο μυαλό σαν σφαίρες. Το όλο εγχείρημα βρίθει εξαίσιων συνεργατικών μουσικών ιδεών, που σε κάποιες εκφάνσεις τους αγγίζουν το όριο του αυθεντικά ρηξικέλευθου και του αληθινά αυτού που λένε "μίλια μπροστά". Είναι εμφανές πως η πολυπληθής "συμμορία" του Νικήτα δούλεψε στην εντέλεια και κατέθεσε τόνους έμπνευσης, ταλέντου, δουλειάς και ενέργειας.  

Το "ΙΝΤΕΡΝΕΤ" ακούγεται (και μου αρέσει) ολόκληρο, από την άλλη μπορώ εύκολα να σου ξεχωρίσω κάποια κομμάτια που θεωρώ αριστουργήματα: Στα ήδη γνωστά και χιλιοακουσμένα από την πλευρά μου την περασμένη δεκαετία "Kung Fu Blues" "Gülarap" και "Γρηγόρη Λαμπράκη και Φύσσα Γωνία" ήρθαν να προστεθούν το μαγικό "Archipelagos", το δαιμονισμένο κολαστήριο "Φανκ Φαινόμενο feat. Virtu", το κομψοτέχνημα "Συγχώρεσέ Με" και φυσικά το προσωπικό αγαπημένο, ο κόλαφος που ακούει στο όνομα "Νύχια & Μαλλιά". Εξαιρετική η συμβολή της Sugahspank!, στίχοι-μαχαίρια, απίστευτοι οι ήχοι της κιθάρας, τούτο το στοιχειωμένο βουητό που βαραίνει σαν κατάρα καθόλη τη διάρκεια του track. Προφανώς, δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις - απλά πάτα play και εντόπισέ το... :) 

Δισκάρα από το Νικήτα Κλιντ και τις Ρόδες United, αντάξια του ένδοξου Ρόδες παρελθόντος. Πολλά Υπόγεια συγχαρητήρια, μαζί με πολλές πολλές Υπόγειες ακροάσεις. Hats off lads!


Οι Ρόδες United κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ΙΝΤΕΡΝΕΤ ήταν:

Νικήτας Κλιντ
Θανάσης Αλεξανδρής
Γιώργος Καπής
Νίκος Bασιούλας
Νίκος Σολ
Βασίλης Νιτσάκης
Δημήτρης Στεργίου
Φελίπε Μανέβ
Νίκος Χριστοφίδης


Mπορείς να ακούσεις ολόκληρο το ΙΝΤΕΡΝΕΤ στην παρακάτω playlist:

 

 

Χρήσιμο σημείωμα του Νικήτα στη σελίδα των Ρόδες United την ημέρα κυκλοφορίας του δίσκου.

Ας σημειωθεί επιτέλους η σημερινή ημερομηνία 21 Ιανουαρίου του Σωτήριου Έτους 2020 ως η ημερομηνία που ο καταραμένος δίσκος των Ρόδες United κυκλοφόρησε στο YouTube - Αμήν και Αλληλούια!

Πρώτα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές : Adam Fuest Giannis Baxevanis και λοιποί τεχνικοί - στους παίκτες Thanasis Alexandris Giorgos Kapis Nikos Vasioulas Vassilis Nitsakis Dimitris Stergiou Νικος Ατοφιος και φυσικά στον Μαέστρο Νίκο Σολωμό που δεν έχει fb για να τον ταγκάρω - επίσης στους Sugahspank Georgia Kalafati Christos Fleck George Digi Felipe Loco Kebz Matafias Chrisovalantis Stravalexis Michael Lener Vangelis Karapetros George Kastanos Γιαννης Λυμπερης Marios Ntavelis Ευθύμης Έψιλον Andreas-ICy Michael Liana Michael Kώστας Τοπούζης, Ηρώ Φίτσα Bredda Ahmed Ali και Ramiro Romero για τα feat και τη μουσική - Όλους όσους σαμπλάραμε και πήραμε ηχητικά και οπτικά δείγματα από ταινίες όπως οι Χούλιγκανς μέχρι άκυρα βιντεάκια στο YouTube κι από δίσκους μέχρι εκφωνήσεις παραμυθιών του '80, τα covers και τα adaptations και ιδαίτερα τους κληρονόμους του Βασίλη Τσιτσάνη. Ένα ευχαριστώ επίσης στον Theodore Mourtis και τα προσκοπάκια της Νέας Σμύρνης για το χορωδιακό στο Συγχώρεσέ με, τον Philip Zamidis, τον Boem Kingstone, τον Stefanos Kladis, τον Nikos Alexandris, τον Vaggelis Kuloli, τον Dogmanity Dman, τον Mitsos Man, τον Ελευθέριος Γρηγορούδης τον Pedro We Kafash, τον Thin Deezy, τον Nikos Golfinopoulos, το Studio Πάζλ Δημήτρης Καρράς - #pazlstudio, τον Marios Kaltekis, τον Sakis Mpa, τον Lambros Lambropoulos και τον Yannis Nenes.

Eπίσης ένα ευχαριστώ στους executive producers της δουλειάς αυτής Tzena Mondanou Γιώργος Κρητικάκης αλλά και στις υπέροχες Kirki Kalila, Marina Danezi, Xrysa Oikonomopoulou, Aggeliki Birbili, Danae Fragouli και Billie Billie Tokadili για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ακόμα και ο τίτλος του άλμπουμ έχει καταραστεί -μεταφορικά πάντα μιλώντας- αφού με τις παλιές Ρόδες το είχαμε ανακοινώσει από το 2010. Λίγο μετά η μπάντα διαλύθηκε οπότε ένα ευχαριστώ και σ' όλα τα παιδιά από τότε.

Ο δίσκος γράφτηκε ΖΩΝΤΑΝΑ το 2016 σε τρεις μέρες εκτός από τις φωνές που ηχογραφήθηκαν όλες σπίτι μου ένα χρόνο μετά. Το αμιγώς ζωντανό (live recording) κομμάτι είναι το "Gularap". Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για το "Μαχαιροβγάλτης (Ορχηστρικό)" αν εξαιρέσεις τα cartoon samples τα οποία προστέθηκαν μετά - το να ηχογραφήσουμε ζωντανά ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Εξαιρούνται το "Νύχια & Μαλλιά" το οποίο αποτελεί μουσική παραγωγή κι όχι live παίξιμο αν και βασίζεται σε μια κιθάρα και beatbox του Felipe - το προφανές hiphop track "Τι θα γίνει αν πεθάνεις;" του οποίου όμως το τελείωμα είναι ζωντανή ηχογράφηση του 2014 στο στούντιο του Γιώργου Πετζίκη στη Θεσσαλονίκη - και το "Archipelagos" το οποίο είναι εν μέρει live jam με 2 κιθάρες αλλά αποτελεί και αυτό στην ουσία παραγωγή κι όχι ζωντανή ηχογράφηση.

Όλα τα άλλα είναι ζωντανά μεν - όσον αφορά την μπάντα - έχουν δε προστεθεί τα φωνητικά, samples, scrathing και έξτρα όργανα και ήχοι αναλόγως το κομμάτι. Σε κανένα δεν επεμβήκαμε, ούτε διορθώσαμε τα παιξίματα της μπάντας παρά μόνο αφαιρέθηκαν σημεία κι αυτό όχι σε όλα τα κομμάτια. Οι μίξεις γίναν οι μισές περίπου σπίτι μου από μένα, κάποιες στο σπίτι του Θανάση Αλεξανδρή από τον ίδιο και οι υπόλοιπες μοιράστηκαν σε ανθρώπους που εκτιμώ την αισθητική και τον ήχο τους και πάλι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κομματιού.

'Oσον αφορά το mastering και το loudness war επιλέξαμε με τον Adam να μην το πιέσουμε και να χάσουμε δυναμικές και χώρο για να κερδίσουμε ένταση. Προφανώς 2-3 κομμάτια πιάνουν ταβάνι από μόνα τους (Γ.Λ. και Φύσσα γωνία, Νύχια & Μαλλιά) τα υπόλοιπα όμως αναπνέουν όπως αρμόζει σε μια live μπάντα.

Το Baglamadaki Song είναι το τελευταίο upload και μ' αυτό συμπληρώνεται το άλμπουμ 'INTERNET' μετά από 6 χρόνια εν μέρει τοξικά αλλά κυρίως γεμάτα πάθος, σκληρή δουλειά και πείσμα, κόντρα στη μιζέρια, το μίσος και τον φανατισμό μα και τις οικονομικές δυσκολίες.

Καλά νά μαστε, καλοτάξιδο και τα λέμε  :)

Το άλμπουμ αυτό είναι αφιερωμένο στον Μητσάκο και την Τζενούλα και σ' όλα τα καλά παιδιά!
 

Υ.Γ. Για όσους ρώτησαν, ρωτάνε ή θα ρωτήσουν γενικά πότε θα βγει σε Spotify και τα λοιπά, έχω να πω μόνο υπομονή, όλα θα γίνουν αλλά θέλουν και το χρόνο τους.
Μέχρι τότε μπορείτε να απολαύσετε τη δουλειά μας στο YouTube ακούγοντας αυτό το playlist -> https://www.youtube.com/playlist…

Y.Γ.2 Extra special thanx και στον καλύτερο μάνατζερ τον Ζαφείρη Pro (έχω υπερβεί το όριο των tags)


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
κάρμαν
αστρογόνο
(22/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ