To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

The New Abnormal

The Strokes

 

Η Παρασκευή 10 Απριλίου ήταν μαρκαρισμένη στο υπόγειο ημερολόγιό μας. Ήταν η μέρα κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ των Strokes. Το έκτο studio album τους θα είχε τον τίτλο "The New Abnormal".

Πριν την κυκλοφορία του δίσκου είχαμε προλάβει να ακούσουμε 3 singles off the album: το lead single με τίτλο "At The Door" (11/2/2020) έφερε το βάρος της πρώτης μουσικής των Strokes εδώ και 7 χρόνια, ενώ συνοδευόταν από ένα πανέμορφο animated video. Το κομμάτι είναι τόσο καλό, όσο η φωνή του Casablanca, η οποία κυριαρχεί εδώ, τα φωνητικά είναι σε πρώτο πλάνο.

Το "Bad Decisions" (18/2/2020)- το δεύτερο single που ακολούθησε - ήταν ένα αντιπροσωπευτικό Strokes δείγμα. Lo-Fi αισθητική, παιχνιδιάρικα φωνητικά και γενικά, μια κλασική και πάντα ευχάριστη συνταγή που έρχεται από παλία, χωρίς να σε κάνει να νιώθεις ότι η μπάντα επαναλαμβάνεται. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Στο κομμάτι αυτό είναι που είπα για πρώτη φορά "Wow, επέστρεψαν". Πολύ ενδιαφέρον το rewrite στο "Dancing With Myself" του Billy Idol.

Τρίτο single: "Brooklyn Bridge To Chorus". Εδώ κάπου παραξενεύτηκα από αυτό που άκουγα. Δε μου άρεσε από την πρώτη ακρόαση. Του έδωσα κάμποσες ευκαιρίες, πλην όμως δεν είχαμε τη στιγμή μας. Η στιγμιαία απογοήτευση από το ηχητικό background που είναι σα να έχει βγει από Gameboy των 90s σχεδόν με ενόχλησε.

Φυσικά, αυτό δε μου έκοψε τη διάθεση να θέλω να ακούσω τον δίσκο μονορούφι. Και τί καλά που έκανα! Το "The New Abnormal" είναι μια ολόκληρη ενότητα, μια ιστορία. Έχει συνοχή, αρχή, μέση και τέλος και πρέπει να την ακούσεις ολόκληρη μια και δυο φορές. Επίσης, το άλμπουμ ξεκινάει με το "The Adults Are Talking", ένα από τα καλύτερα τραγούδια των Strokes εδώ και αιώνες, τουλάχιστον για τα δικά μου τα αυτιά.

Η μπάντα έχει ενέργεια, διάθεση, συγκέντρωση και fun.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι ένας από τους λόγους που αγαπώ τους Strokes είναι επειδή ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των συγκροτημάτων που έβγαλαν εξαιρετικό δεύτερο δίσκο μετά από μαγικό debut album. Το "Is This It" (2001) & το "Room On Fire" (2003) θα είναι παντα 2 κοσμήματα για κάθε δισκοθήκη.

Γεγονός είναι επίσης πως το 2001 είναι αρκετά μακριά και είναι πίσω μας. Δεν έχω τα ίδια αυτά που είχα στα early 00s, ούτε όμως και η μπάντα έχει τον ίδιο ήχο. Έχει εξελιχθεί, ναι, έχει αλλάξει, αλλά θα ήταν άδικο να περιμέναμε ένα "Is This It". Οι Strokes, όμως, ξέρουν ακόμα να κάνουν ωραίους δίσκους. Διαφορετικά όμορφους και πάντα ενδιαφέροντες.

Πίσω στα του δίσκου. Συνέχεια με τα "Selfless", "Eternal Summer" & "Why Are Sundays So Depressing". Στα τρία αυτά κομμάτια μου έλειψε λίγο το tempo. Όμως είναι αυτό το low key των Strokes, στο οποίο έχουν ταλέντο. Και για αυτό η τριάδα αυτή αφήνει μια όμορφη επίγευση τελικά. Όταν οι Strokes συγκεντρώνονται και βρίσκουν την παλία τους λάμψη, ανοίγουν νέους δρόμους και φτιάχνουν νέους ήχους. 

Φαντάζομαι τον Rubin να προσπαθεί στο studio να τους γυρίσει πίσω, να θυμηθούν από που ξεκίνησαν όλα, ώστε να συναντήσουν εκείνη τη χαμένη ενέργειά τους. Κάπου η μπάντα κουράζεται, μπερδεύεται, αλλά το βρίσκει και ακούγεται φρέσκια και happy. Παράξενος και ιδιαίτερα συναισθηματικός δίσκος.

Χάος και ομορφιά. The New Abnormal.

Τα "Not The Same Anymore" & "Ode To Mets" είναι δυο μαγικά κομμάτια και τα αγαπημένα μου μαζί με το εναρκτήριο.

9 τραγούδια στο σύνολο. 45 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Να διαβάζεις και τους στίχους όσο το ακούς. Στο τέλος θα νιώσεις σαν να έχεις διαβάσει ένα όμορφο βιβλιο. 

 

Βαθμολογία: 3,9 / 5

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
CARNAGE
Nick Cave & Warren Ellis
(09/03/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
For The First Time
Black Country, New Road
(06/03/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ