To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Konserva

Μινέρβα


Σχέδον 4 μήνες μετα την κυκλοφορία του debut album των Μινέρβα"Konserva", επιτέλους βρήκα το χρόνο να αράξω και να το ακούσω ολόκληρο - συγκεντρωμένος και προσηλωμένος. Και καλά έκανα, διότι ο δίσκος ήταν απολαυστικός και πέρα για πέρα rewarding. Πρώτα, όμως, να συστήσω την μπάντα σε όσους δεν τη γνωρίζουν: οι Μινέρβα απαρτίζονται από τους Δημήτρη Κουτσούλη στα drums, τον Dennis Κουταβά στα πλήκτρα, την κιθάρα και στα φωνητικά, τον Γιώργο Κουκλάκη στην κιθάρα και στα φωνητικά και τον Σπήλιο Κακκα στο μπάσο. Ακόμα κι αν δεν τους γνώριζες πριν και δεν ήξερες τον ήχο τους, θα σου πάρει μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβεις ότι αυτή η παρέα είναι μαζί για να κάνουν φασαρία, ωραία γαμάτη φασαρία. Punk, garage και άγιος ο Θεός. Ή καλυτέρα, όπως λένε οι ίδιοι στη σελιδα τους στο bandcamp, "Garage, Moustache, Desire".

Η "Konserva" αποτελείται από 10 κομμάτια, από τα οποία τα τέσσερα είναι ελληνόστιχα και τα αλλά έξι στα αγγλικά. Κάτι που δε το εκλαμβάνω διόλου αρνητικά και καταλαβαίνω ότι μπορεί να έχει γίνει για πολλούς λόγους, αλλά όπως και να έχει αν το κομμάτι βγαίνει ωραίο και στρωτό, δε χρειάζεται να το ψάξουμε παραπάνω. Ο δίσκος ξεκινάει με το "Eye On You" και στα δέκα πρώτα δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι, κολληματικές δαιμονισμένες κιθάρες. Το τραγούδι σε κερδίζει ολοένα και περισσότερο, όσο κυλάει ο χρόνος και όσο το ξανακούς. Ακολοθούν τα "Zwan Operation", "Poppers" και "Mercules", τρια κομμάτια που δηλώνουν ξεκάθαρα τις καταβολές του γκρουπ. Κιθάρες, τύμπανα και φωνές γεμίζουν τα ηχεία και απο τα καλώδια προσπαθεί να ξεχυθεί προς τα έξω όλη η ωμή ενέργεια που έχει μπάντα. Το "Mercules" να είναι μια σκάλα πιο ήρεμο, αλλά και αυτό σε βάζει σε μια υπέροχη καλοκουρδισμένη ένταση. Στη συνέχεια έχουμε το πρώτο ελληνόστιχο κομμάτι του δίσκου, το παντόδυναμο "Δράμα", που μέσα του περιέχει τον φοβερό και τρομερό στίχο "με γαμάει το κάρμα, το γαμάω και εγώ". Το επόμενο, το "Turn Me On", πάει καρφί και γίνεται τετράδα με τα τρια παραπάνω κομμάτια. Το "Καλά Μυαλά" είναι το δεύτερο κομμάτι με ελληνικό στιχό και ακούγοντάς το ξανά καθώς γράφω, με βάζει σε σκέψεις σχετικά με το ζήτημα ελληνικός/αγγλικός στίχο, γιατί νιώθω έντονα ότι τελικά ίσως τους ταιριάζει καλύτερα ο ελληνικός στίχος. Μπορεί αυτό να συμβαίνει, επείδη το κομμάτι είναι ένα πολύ ωραίο σφηνάκι ακριβώς πριν το "υποβρύχιο" του δίσκου που δεν είναι άλλο από το "Με Νεύρα". Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε πως το εν λόγω track είναι η ναυαρχίδα του άλμπουμ. Είναι το πιο ολοκληρωμένο τραγούδι, τόσο στιχουργικά όσο και σε επίπεδο σύνθεσης. Προτελευταίο κομμάτι είναι το "Χρώμα/Χρόνος". Ξεκινάει και λες δεν μπορεί, μπήκε άλλος δίσκος... Ήρεμο και ατμοσφαιρικό, μελωδικό. Μου άρεσε πάρα πολύ και οι στίχοι του ακόμα περισσότερο. Ο δίσκος κλείνει με το "Elevated" και σίγουρα οι Μινέρβα έκαναν αυτό που λέει ο τίτλος καθ' όλη την διάρκεια του δίσκου.

Εν κατακλείδι, το ντεμπούτο της μπάντας είναι ένας καλοφτιαγμένος και πέρα για πέρα τίμιος δίσκος, με τα θετικά του και τα κάποια αρνητικά του, αλλά σίγουρα το τελικό πρόσημο είναι μακράν θετικό. Ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια λοιπόν από μας στους Μινέρβα, αλλά και στον παραγωγό του δίσκου, τον Αλεξ Μπόλπαση, για το αρτιότατο τελικό απότελεσμα που έφτασε στα αυτιά μας. Οι Μινέρβα έχουν πολλά να δώσουν στην ανεξάρτητη Ελληνική μουσική σκηνή και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα επόμενα βήματα τους.

 

Release Date: 12/2/2020
 

 

Konserva is the debut album of the Athens-based garage/post-punk rockers Μινέρβα (Minerva). Konserva (aka tin can in greek) indicates the city of Athens and includes 10 songs that are blasting our daily life, under the influence of garage/post-punk sounds, shoegaze and surf-rock tunes! Up tempo beats, punchy bass lines, extremely reverberated rhythm guitars and fuzzy riffs as well as distorted and echoed vocals are the main ingredients of this mixture!

The album was recorded and produced by Alex Bolpasis (The Steams, Whereswilder, Cyanna Mercury, The Noise Figures etc.) and mastered by Nick Townsend (Townsend Mastering, Costa Mesa California US). The artwork consists of the photographic material of Xanthe Gesouli with the layout and design of Bewild Brother.

If there are three words that can fully describe Μινέρβα, these are: Garage, Moustache & Desire.
credits

released February 12, 2020

Recorded at Artracks Recording Studios & Suono Studio by Alex Bolpasis
Mixed by Alex Bolpasis at Suono Studio, Athens GR
Mastered by Nick Townsend at Townsend Mastering, Costa Mesa California US

Produced by Alex Bolpasis and Μινέρβα


Cover Photo by Xanthe Gesouli
Layout & Design by Bewild Brother


Special thanks to:
Gustav Penka, Clyde Jabra, George Barbas (Dexter), Kostis Kouklakis, The Meat Palace of Piraeus, Drunk Jackals, Kristine Fine, Achilleas Stavrou, Pemy Masouridi, Yiannis “Kaleidosmoker” Andriopoulos, Emilios Katsouris and all of our friends and family for their love and support.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
κάρμαν
αστρογόνο
(22/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ