To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Είμαι Ένα Ξενοδοχείο

The Callas


«Είμαι Ένα Ξενοδοχείο», όπως είμαστε όλοι μας, το νέο άλμπουμ των The Callas.

Η ειδοποιός διαφορά με τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας είναι ότι έχουμε για πρώτη φορά στα χέρια μας τον πρώτο 100% ελληνόστιχο δίσκο της. Πέρα από αυτό το δεδομένο, ο ήχος των The Callas εμπλουτίζεται με κάποιες ανατολίτικες μελωδίες και ελληνικά στοιχεία, χωρίς όμως να απαρνείται ολοσχερώς τον garage punk χαρακτήρα της, αλλά συγκεράζοντάς τον αρμονικά και ρηξικέλευθα με την ντόπια παρακαταθήκη.

Οκτώ κομμάτια, 29 λεπτά. Είναι αρκετά; Ναι, είναι. Δεν έχω διαβάσει πώς προέκυψε ο τίτλος «Είμαι Ένα Ξενοδοχείο», αλλά εγώ μεταφράζω πως ο δίσκος αυτός είναι ένα ξενοδοχείο, που μέσα του ζουν οκτώ ένοικοι, τα τραγούδια. Το κάθε ένα ξεχωριστά έχει τη δική του ιστορία να πει και να μοιραστεί, με τον δικό ξεχωριστό τρόπο και με τα δικά του ξεχωριστά λόγια, αρχής γενομένης από το «Νυχτολούλουδο», που σίγουρα ξεκινάει επιθετικά στο στιχουργικό του μέρος και με βαριές κιθάρες να το συνοδεύουν, ορθώνεται σίγουρα ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ. Στη συνέχεια έρχεται το σκληρό και ηδονικό «Παγκράτι, Βράδυ», κι ύστερα το πολύ δυνατό «Την Είδα να Πέφτει», όμως το πιο αγαπημένο μου είναι το βαρύ και ασήκωτο «Η Κυριακή Πεθαίνει Πριν Να Ξημερώσει». Στο πρώτο άκουσμα του δίσκου, θεώρησα ότι ο δίσκος κάπου εδώ κάνει «κοιλιά», αλλά ακούγοντάς το κομμάτι ξανά και ξανά, βρέθηκα με ένα κόμπο στο στομάχι. Αργόσυρτη καθηλωτική μελωδία και κάνοντας εικόνα τους στίχους, αντίκρυσα μια δυστοπία που εντέλει είναι η ίδια η πραγματικότητα. Όχι ο δίσκος δε κάνει «κοιλιά» εδώ, τουναντίον βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του. Ακολουθεί το «Τι Σκέφτεσαι;» και είναι τούτο ανάλογης βαρύτητας με το προηγούμενο. Μέσα μου αυτά τα δύο κομμάτια συμπληρώνουν υπέροχα το ένα το άλλο και μαζί με το «Κάθε Φορά» που ακολουθεί, δημιουργείται -στο δικό μου μυαλό- μια "μυστική" τριλογία. Προτελευταίο τραγούδι του δίσκου είναι το «Άνδρας, Γυναίκα», μια ωδή στη διαφορετικότητα και στην ελευθερία του ατόμου και αφήνω εδώ απλά τους στίχους «θα είμαι ο,τι θέλω κι όπως θέλω, αμφίσημο και happy και μπουρδέλο». Όγδοο και τελευταίο κομμάτι είναι το ομώνυμο «Είμαι Ένα Ξενοδοχείο», όπου μια κιθάρα και μια φωνή αρκούν για να μας δώσον ένα πανέμορφο και συγκινητικό τραγούδι. Μου θυμίζει με κάποιο τρόπο Παύλο Σιδηρόπουλο, ή καλύτερα μού ζωντανεύει συναισθήματα παρόμοια με αυτά που μου ξυπνάνε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια του Πρίγκηπα.

Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος δίσκος των The Callas, δεν ξέρω γιατί έκαναν αυτή τη στροφή στον ελληνικό στίχο, το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι πως το «Είμαι Ένα Ξενοδοχείο» είναι ένας άρτιος δίσκος που αν αφουγκραστείς αυτά που σου λέει τότε θα δεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτόν τόσο καθαρά όσο βλέπεις το πρόσωπό σου στο καθρέφτη. 

Στα τυπικά του δίσκου, οι The Callas ηχογράφησαν το «Είμαι Ένα Ξενοδοχείο» σε μια αποθήκη κάπου στη Πελοπόννησο, αλλά οι ίδιοι λένε πως το άλμπουμ μυρίζει Αθήνα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ηχογράφηση έγινε από τον Νίκο Τριανταφύλλου, ενώ η μίξη και το mastering από τον Ηρακλή Βλαχάκη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Inner Ear στις 23 του περασμένου Οκτωβρίου.

 

 

Songs arranged and performed by Aris, Lakis, Chrysanthi, Chris

Aris Ionas - Guitars / Vocals
Lakis Ionas - Bass
Chrysanthi Tsoukala - Drums / Vocals
Chris Bekiris – Guitars
All songs by Lakis & Aris Ionas, 2020
Thanks to Crysanthi for her contribution to the songs.

Produced by The Callas
Recorded by Nikos Triantafyllou
Mixed and Mastered by Iraklis Vlachakis
This album was recorded in a warehouse planted in the middle of an olive/orange grove at Thermissia, Argolida, 2020.

Sleeve photos: Lakis & Aris Ionas / The Callas


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
κάρμαν
αστρογόνο
(22/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ