To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

First Two Pages Of Frankenstein

The National

 

4 χρόνια χωρίς νέα μουσική από τους Sad Dads είναι μάλλον πολλά. 

Περάσανε χρόνια, κυλήσαν νερά για τους National, μετά το "I Am Easy to Find" του 2019, μεσολάβησαν μια πανδημία, κάμποσα κύματα της πανδημίας, πολλά ταξίδια, φιλιά. Και ενώ μετά από κάθε κυκλοφορία των National φοβάμαι πως αυτό ήταν το τελευταίο, έρχεται η διάψευση. Κρατάω στα χέρια μου το ολοκαίνουργιο δισκάκι της μπάντας με τίτλο "First Two Pages Of Frankenstein".

"Don't make it any harder", τα πρώτα λόγια που ψυθιρίζει ο Matt στο εισαγωγικό "Once Upon A Poolside" ( ft. Sufjan Stevens), σαν να συνεχίζεται - ως δια μαγείας - στα αυτιά μου το "Sleep Well Beast".

Στη συνέχεια, ένα από τα singles που κυκλοφόρησαν ως προπομπός του δίσκου, το "Eucalyptus", το οποίο σε αφήνει με την ψευδαίσθηση ότι η Minimal αισθητική του δίσκου τελειώνει, μα είναι μόνο για λίγο. Κοφτερά λόγια και μια κορύφωση που την περίμενα, μα δεν την βρήκα όπως τη σχημάτιζα στο μυαλό μου, όσο άκουγα το κομμάτι να ξεδιπλώνεται.

Το "New Order T-Shirt", το lead single του δίσκου, έχει μέσα τον στίχο “I keep what I can of you. Split second glimpses and snapshots and sounds” και δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο για τη νοσταλγική του διάθεση, για μια σχέση που λείπει και τη σκέφτεσαι καιρό μετά. Πραγματά, δηλαδή, που οι National τα έχουν τραγουδήσει καλύτερα απο όλους.

Στον δίσκο συνεισφέρει η λατρεμένη  Phoebe Bridgers, συμμετέχοντας με ghost φωνητικά σε 2 κομμάτια, το "This isn't Helping" και το προσφάτως κυκλοφορηθέν "Your Mind Is Not Your Friend", το οποίο σκάβει αρκετά βαθιά μέσα στον ακροατή και κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο επίπονη.

Στα κομμάτια “Tropic Morning News” και “Grease In Your Hair” είναι το πιο κοντά που θα φτάσεις στους National που αγάπησες, καθώς το midtempo που τους καθιέρωσε κάνει την εμφάνισή του, μαζί με το "κέφι" του αδιανόητου drummer που έχει στη σύνθεσή της η μπάντα, τον πολύ Bryan Devendorf. Απόδειξη ότι οι National την ώρα που σε ταξιδεύουν μέσα από τα βαθύτερα σκοτάδια, διακρίνουν το θαμπό φως της απέναντι ακτής και σε κατεβάζουν ασφαλή εκεί.

Τα κομμάτια "Ice Machines" και "Send For Me"  εύκολα θα μπορούσαν να είχαν κοπεί από το tracklisting του "Ι Am Easy to Find", ενώ το "Alien" μάλλον το ξέχασα ήδη.

Στο "The Alcott", το οποίο είναι ένας low voice διάλογος της Taylor Swift με τον Matt, θα συναντήσεις ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει οι National. Θα νατιναχθεί η καρδιά σου και μετά θα σκύψεις να μαζέψεις τα κομμάτια από το πάτωμα.

Το άλμπουμ κλείνει με το "Send For Me" κλείνει τον δίσκο με σπαραξικάρδιο τρόπο και ταυτόχρονα ανοίγει τον νέο κύκλο της μπάντας, ο οποίος μοιάζει πολύ με την εποχή του "Trouble Will Find Me", τότε που κανείς δεν περίμενε αυτόν τον δίσκο μετά την loud επιτυχία του "High Violet". Έτσι και εδώ. Δεν ξέρω να μιλάω με πολλά λόγια για τη μουσική των National. Ξέρω μόνο πως νιώθω όταν η μουσική τους με αγκαλιάζει σαν μια μελωδική κουβέρτα, που με καλύπτει και με γιατρεύει, με ηρεμεί, με κάνει να κλαίω και ξυπνάω το πρωί καθαρός και λυπημένος, μα είναι ο λόγος που με κάνει να σηκώνομαι να πιάνω τη μέρα από την αρχή.

 

Release date: April 28, 2023
Record label: 4AD

Βαθμολογία : 5/5

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Ballad of Darren
Blur
(25/08/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
72 SEASONS - Metallica
(A Video Review by Ophelia D. & H.Mihailidou)
(08/05/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Mind Maze
Trees Speak
(01/04/2023)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Syd Sessions EP
Echo Train
(23/11/2023)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ