To ypogeio.gr

'Ενα Αντίο

στον Matthew Perry

και στον Τσάντλερ


photo copyrights/ Phil McCarten - REUTERS


To ξύπνημα της Κυριακής μας βρήκε χωρίς τον Τσάντλερ.

Μπερδεμένος από το... jetlag της αλλαγής της ώρας, σάστισα όταν ο γιος μου ο Νικόλας, με τα μάτια του γουρλωμένα, με ξύπνησε για να μου πει με σπασμένη φωνή πως “πέθανε ο Matthew Perry”.

Λόγω του Νικόλα  - που από τα δέκα του ως τώρα που είναι δεκαπέντε, βλέπει τα Φιλαράκια σταθερά και... κυκλικά μετατρέποντάς τα σαν ένα όμορφο και σταθερό “happy place”, η σχέση μου με την θρυλική Αμερικάνικη σειρά κρατιόταν πάντοτε ζωντανή και φρέσκια, μόλις προχτές είδα το “The One With Mrs. Bing” και ξεκαρδιζόμουν σαν να το βλέπω πρώτη φορά, παρόλο που παίζει να ήταν η... εκατοστή. Και μόλις χτες, ο αλγόριθμος του fb που προφανώς διακριτικά (;) μας παρακολουθεί και μας ακούει, μου πέταξε ένα μεγάλο κουίζ για τη σειρά, στο οποίο φυσικά κλίκαρα και... αρίστευσα! 

Τα έβλεπα τα “Friends”, από το 97 που πήγα να σπουδάσω στο Λονδίνο, στο Channel 4 κάθε Κυριακή βράδυ σε διπλά καινούρια επεισόδια, αλλά και σε βιντεοκασέτες που καταβροχθίζαμε εν μία νυκτί τις παλιότερες σεζόν. Binge watching, πριν μάθουμε τι σημαίνει binge watching. Και ήταν και για μένα τότε, όπως και για τον γιο μου τώρα, ένα όμορφο και σταθερό happy place, όπου ο χρόνος και ο χώρος σταματούσαν και χωρίς πολλά-πολλά μεταφέρονταν στη Νέα Υόρκη, στα σπίτια των έξι φίλων μας και στον θρυλικό καναπέ του Central Perk.

Τα "Friends" είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα σύμβολο της ποπ κουλτούρας των 90’s/early 00’s και μυριάδες αναλύσεις ως σήμερα, άλλες εκθειάζοντας και άλλες “θάβοντας”, έχουν εξηγήσει τα γιατί και τα πώς. Η μαζική επιτυχία της σειράς χτίστηκε πάνω σε αρκετούς πυλώνες, όμως ένας εκ των σημαντικότερων ήταν οι χαρακτήρες της και οι ηθοποιοί που επιλέχθηκαν να τους ενσαρκώσουν.

Σε κάποιες χαλαρές συζητήσεις για τη σειρά με φίλους όλα αυτά τα σχεδόν 30 χρόνια, τίθεται το ερώτημα “ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας;” (ακολουθούσε και το “με ποιον ή με ποια θα τα έφτιαχνες αν μπορούσες;” - χα!). Η απάντησή μου, στο πρώτο ερώτημα, ήταν πάντα ο Τσάντλερ. Το φαρμακερό χιούμορ του και ο ανηλεής (αυτο)σαρκασμός του ήταν παροιμιώδη, οι γκριμάτσες και οι κινήσεις του επικές και ανεπιτήδευτες. Η εξέλιξη του χαρακτήρα μέσα στα χρόνια και στις σεζόν ήταν απολαυστική και σχεδόν συναρπαστική.

Ο Matthew Perry ήταν σαν να έχει γεννηθεί για να γίνει ο Chandler Bing. Μόνο που δεν ήταν ο Chandler Bing - ήταν ο Matthew Perry, για τους φίλους Matty, που επί 30+ χρόνια πάλευε με την εξάρτησή του από το αλκοόλ και τις ουσίες. 6.000 επισκέψεις στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, 15 πολύμηνα προγράμματα αποτοξίνωσης, 12 χειρουργικές επεμβάσεις και 2 near death experiences δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Ο Matthew, για τους φίλους Matty, πέθανε σε ηλικία 54 ετών στο σπίτι του, αφού έπαθε ανακοπή και πνίγηκε στο τζακούζι.

Ήταν συγκινητικά τα λόγια του και το βλέμμα του στο Reunion των Friends (2021).

Και ήταν και συγκινητικά όσα έγραψε στον πρόλογο της αυτοβιογραφίας του (“Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”) που εξέδωσε πέρσι:

“Γεια σας, με λένε Μάθιου, αν και μπορεί να με γνωρίζετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με λένε Μάτι. Και θα έπρεπε να είμαι νεκρός. Δεν γράφω τίποτα από αυτά για να με λυπηθεί κανείς - γράφω αυτές τις λέξεις επειδή κάποιος άλλος μπορεί να μπερδευτεί από το γεγονός ότι ξέρει ότι πρέπει να σταματήσει να πίνει - όπως εγώ, έχει όλες τις πληροφορίες και καταλαβαίνει τις συνέπειες, αλλά ακόμα δεν μπορεί να σταματήσει να πίνει. Δεν είστε μόνοι αδέρφια μου".


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Η Μελωδία της Κατάντιας -
Τηλεκριτές, Trap και η αισθητική της παρακμής
στην ελληνική Pop κουλτούρα
(26/11/2023)
ypogeio.gr
My Two Cents
στο Viral
Α-ΛΕΞ-ΙΟΥ
(22/11/2023)
ypogeio.gr
Tο Rock της Κωμωδίας:
Stand Up Comedy
(11/05/2018)
ypogeio.gr
FROΜ BRITISH INVASION TO BRITPOP
A Video Article By Ophelia.D.
(feat. N.Alavanos & C.Mantas)
(29/07/2023)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ