To ypogeio.gr

Addio

Stelvio Cipriani...


Απεβίωσε χθες 01/10 ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς συνθέτες του Ιταλικού κινηματογράφου και από τους πλέον αγαπημένους του Υπόγειου, ο Stelvio Cipriani.  Στα 81 του χρονιά άφησε την τελευταία του πνοή στη γενέτειρά του Ρώμη. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο λίγους μήνες πριν. Το έργο και η κληρονομία που αφήνει είναι τεράστια, μιας και έχει συνθέσει πάνω από 200 (!) soundtracks.

Γεννημένος στη Ρώμη το 1937 έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην εκκλησία και με προτροπή από τον ιερέα της ενορίας του αποφάσισε να γίνει μουσικός.  Σε ηλικία 14 ετών λοιπον, σπούδασε μουσική στην ξακουστή “Academia Nazionale di Santa Cecilia”, οπού στο παρελθόν έχουν φοιτήσει σπουδαίοι μουσικοί και ιδρυτές της “Giallo”, όπως ο Ennio Moricone, ο Bruno Nicolai , ο Carlo Peroni κ.α. Εν συνεχεία, δούλεψε ως μουσικός σε κρουαζιερόπλοια, οπού γνώρισε το γνωστό Καλιφορνέζο τζαζίστα David Warren Brubeckο, οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα του. Μετά από αυτό το πέρασμα και τις σπουδές του στην Αμερική πάνω στην Jazz μουσική, συνόδεψε την διάσημη “ντίβα” της εποχής Rita Pavone στο πιάνο. Το πρώτο του OST ήταν το spaghetti western “Bounty Killer” το 1966 και ακλούθησε το “The Stranger Return” το1967, με πρωταγωνιστή τον Tony Anthony.  Το 1970 έγραψε το OST “ Anonimo Veneziano”, μια διάσημη ταινία που σηματοδότησε το ντεμπούτο στην σκηνοθεσία του Enrico Maria Salerno. Για αυτό το OST κέρδισε την Aσημένια Kορδέλα (Nastro D’Argento) το 1971. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και σε αστυνομικές ταινίες με αποκορύφωμα την ταινία “La Polizia Ringrazia”, στην οποία έπαιξε και ο Salerno. Το 1973 γράφει άλλο ένα OST (το αγαπημένο μου) "La Polizia Sta A Guardare" (The Great Kidnapping) . Το κυρίως μουσικό θέμα της ταινίας διασκευάστηκε από τον ίδιο το 1977 για το OST “Tentacoli”.  Το 2007 εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο στην ταινία του Quentin Tarantino “Death Proof”. Σε μια συνέντευξή του εκείνη τη χρονιά δήλωσε ότι συνεργάστηκε και συνέθεσε μουσική για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', καθώς επίσης και για τον Πάπα Βενεδικτίνο ΙΣΤ'.

Η κηδεία του θα γίνει στην Ρώμη αύριο 3 Οκτωβρίου στο Κοιμητήριο των Καλλιτεχνών (Chiesa Degli Artisti). Addio Genio, η μουσική σου θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη...

 


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Σκέψεις και Εντυπώσεις
από το 'ZARI'
της Μαρίνας Σάττι
(11/03/2024)
ypogeio.gr
Ladies In Waiting -
Ένα σημείωμα με αφορμή
το ντοκιμαντέρ της Ιωάννας Τσουκαλά
(29/02/2024)
ypogeio.gr
Godspeed You! Black Emperor:
Μία Life Changing Εμπειρία
Στο Κατώφλι του Gazi Music Hall
(20/04/2018)
ypogeio.gr
Καμένες Συζητήσεις
Θερινής Νυκτός
(16/08/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ