To ypogeio.gr

Greek Dark Wave:

Αναμνήσεις Από Μια

Ξεχασμένη Δεκαετία


Το ημερολόγιο γράφει 1980. Η Ελλάδα έχει πλέον φύγει από μια προβληματική δεκαετία, εκείνη της δικτατορίας, αλλά κάνει ακόμα προσπάθειες να διώξει τα όσα υπολείμματα άφησε πίσω της η ταραγμένη εκείνη περίοδος. Ίσως η δεκαετία που ξεκινούσε, η δεκατία του 80, ήταν αποπροσανατολισμένη. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά όμως, είναι οτι σήμανε εναν καινούργιο κόσμο στο χώρο της ελληνικής μουσικής, τον κόσμο του dark wave, τον κόσμο της punk. Ένα κόσμο, που είχε ήδη εμφανιστεί στην Ευρώπη, με τους Sex Pistols (και όχι μόνο).

Οι βάσεις για τη νέα ελληνική μουσική σκηνή που ερχόταν να ταράξει το 80, είχαν ήδη τεθεί απο τους Trash, μια μπάντα που σχηματίστηκε το 1977 και έπαιζε μέχρι το 1979, εισάγοντας το punk-new wave στον ελληνικό χώρο. Κάπου το 1979, εμπνευσμένοι απο τους Trash, κάνουν για λίγο την εμφάνιση τους οι Παρθενογένεσις, και αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει να δυναμώνει με τεράστια ενέργεια ο αθηναϊκός punk πυρήνας της δεκαετίας του 80.

Σε ένα κλίμα αλλαγής και χάους, όπου πολλοί διακηρύσσουν οτι το rock έχει πλέον πεθάνει και βρίσκεται χαμένο στο κόσμο των ναρκωτικών, εμφανίζονται οι Stress, γράφοντας αντιεξουσιαστικούς στίχους, και ακολουθούν οι Άουσβιτς, Ex Humans, Αδιέξοδο, Metro Decay, Yell-o-Yell, South of No North. Κι ύστερα η Λευκή Συμφωνία με τους μυστηριώδεις "Μυστικούς Κήπους" της... Ο καθένας πρότεινε κάτι διαφορετικό. Το punk δε σήμαινε το ίδιο για όλους. Οι Αδιέξοδο μιλούσαν για «μηδενισμό», οι Stress για «πολιτιστική αναρχία»...Το ημερολόγιο τώρα γράφει 1982 και οι Birthday Party, oi Fall και New Order εμφανίζονται στο «Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ» στο Σπόρτινγκ. Εκεί, οι Metro Decay, με τη σκοτεινή φωνή του Αντώνη Μανιάτη, εμφανίζονται τη πρώτη μέρα ως support, στο τότε σχήμα του Nick Cave (Birthday Party). Το φεστιβάλ κρατάει τρεις μέρες. Τη δεύτερη θα συναντηθούν οι Fall με τους Magic De Spell. Τη τρίτη και τελευταία, οι στάχτες των Joy Division, New Order,  θα συναντήσουν τους Forward Music Quintet που δημιουργήθηκαν απο τα πρώην μέλη των Παρθενογένεσις.

Το τριήμερο αυτό στο Σπόρτινγκ ίσως ήταν απο τις σημαντικότερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Για εμένα τουλάχιστον. Μπορεί να μην ήμουν εκεί, αλλα ο,τιδήποτε έχει μείνει ως ντοκουμέντο απο τις μέρες εκείνες, με κάνει να νοσταλγώ και να μελαγχολώ εκείνη τη περίοδο. Κάθε νότα, κάθε συναίσθημα, σαν να τα έζησα.

Ήταν ίσως το απόλυτο σημείο συνάντησης, που επηρέασε όλες τις σημαντικές ελληνικές punk μπάντες που ακολούθησαν. Φυσικά, υπήρξαν και άλλα σημεία, εξίσου σημαντικά –και συγκλονιστικά για εμένα-  όπως εκείνο στις 4 Μαΐου του 1989, όταν οι South of No North έπαιξαν ως support band στη συναυλία του Nick Cave And The Bad Seeds στο Ρόδον.

Ίσως, το ταξίδι αυτό στην ιστορία έληξε γρήγορα. Η ελληνική punk, που διαμορφώθηκε μεταξύ 80-90, δεν κράτησε όσο έπρεπε. Τελείωσε με τον ίδιο απότομο τρόπο που ξεκίνησε. Είχε άλλωστε δημιουργηθεί σε μια ίσως μεταβατική περίοδο, που πνιγόταν απο την πολιτικοποίηση και τον φόβο, σε μια περίοδο που δεν έδωσε την απαραίτητη υποστήριξη. Το σημαντικό, όμως, είναι οτι λειτούργησε ως ιστορία και σίγουρα επηρέασε μετέπειτα μπάντες που εμφανίσθηκαν και συνεχίζουν να εμφανίζονται στον ελληνικό χώρο της punk. 

Πάντως, η punk εξακολουθεί να υπάρχει. Ίσως όχι με τον τρόπο που υπήρχε στη δεκαετία του 80, αλλα υπάρχει –μιλώντας πάντα για την ελληνική σκηνή. Αυτό που σίγουρα μένει είναι η νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια, που υπήρξαν πολύτιμα για τη μουσική, αλλά και η αισιοδοξία. Η αισιοδοξία για το μέλλον, γιατί η μουσική δε σταματά ποτέ.

(Ίσως, για εμένα, μένει και η σκέψη οτι κάποτε οι Joy Division μετενσαρκώθηκαν σε ελληνική μπάντα με πιο ήπιο ήχο με το όνομα South Of No North...) 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Covid-19 Εκτός Ελέγχου
[Ένα κείμενο παρατήρησης
στο δεύτερο κύμα του ιού]
(21/09/2020)
ypogeio.gr
8 Νέοι Δίσκοι
για το Σεπτέμβριο
(08/09/2020)
ypogeio.gr
A Letter To David Bowie
(12/01/2016)
ypogeio.gr
Spir Frelini's
Candy World #02
(29/05/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ