To ypogeio.gr

Όταν η 11χρονη Κ.

επισκέφθηκε το πλατό

του The Voice


 

Το επάγγελμά μου είναι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θεραπευόμενών μου είναι παιδιά και έφηβοι. Κάθε Παρασκευή στις 9.15 βλέπω την αξιαγάπητη και γλυκύτατη Κ. Είναι 10 χρονών και φοιτά στην Ε' Δημοτικού. Μια Παρασκευή του Νοεμβρίου, γεμάτη ενθουσιασμό και ανυπομονησία μου ανακοίνωσε το εξής:

"Κύριε Μιχάλη, την επόμενη εβδομάδα δεν θα έρθω στο μάθημά μας, θα πάω με το φροντιστήριο Αγγλικών στο The Voice. Θα είμαι στο κοινό, θα παρακολουθήσουμε όλη την εκπομπή, θα είναι τέλεια! Θα δούμε όλους τους τραγουδιστές από κοντά, θα τραγουδήσουμε κι εμείς, θα μιλήσω και στην Έλενα Παπαρίζου και στον Σάκη! Το πιστεύετε;"

Πράγματι, την επόμενη Παρασκευή η Κ. δεν ήρθε στη συνεδρία. Ήρθε όμως την μεθεπόμενη κι εγώ ανυπομονούσα να μου πει τα νέα της:

- Πώς τα πέρασες Κ. στο The Voice; Τέλεια; Λέγε, περιμένω πώς και πώς να σε ακούσω...
Το πρόσωπο της Κ. ξαφνικά σκοτείνιασε.

- Τι έγινε K; Γιατί φαίνεσαι στενοχωρημένη; 
- Κύριε Μιχάλη, ήταν χάλια.
- Γιατί; Τι συνέβη;
- Φανταστείτε μόλις γύρισα σπίτι έβαλα τα κλάματα.
- Πες μου τι έγινε.
- Πήγαμε εκεί κατά τις 5.30 το απόγευμα. Και κάτσαμε 7 ώρες! Φύγαμε τα μεσάνυχτα. Ένας κύριος από κάτω μας έλεγε κάθε δυο λεπτά να φωνάζουμε και να χειροκροτάμε, κύριε Μιχάλη πονέσαν τα χέρια μου! Αλήθεια. Πιάστηκαν οι ώμοι μου και τσούζανε οι παλάμες μου. Και δεν μας αφήνανε ούτε να φάμε!
- Εντάξει, Κ. μου, σε ένα γύρισμα δεν γίνεται να τρώμε. Μόνο στα διαλείμματα.
- Ναι, δεν κάναμε ούτε ένα διάλειμμα! Ήμασταν εκεί σε μια καρέκλα ακούνητοι επί 7 ώρες. Ούτε καν τουαλέτα δεν πηγαίναμε! Μόνο νερό μπορούσαμε να πιούμε. Εγώ όμως έφαγα κρυφά δυο μπουκιές κέικ που μου είχε δώσει η μαμά μου.
- Πω πω... Αλήθεια λες Κ. μου;
- Και βέβαια λέω αλήθεια!
- Τουλάχιστον είδες την Έλενα Παπαρίζου και τον Σάκη. Θα μίλησες και με τους τραγουδιστές του διαγωνισμού.
- Με κανέναν δεν μίλησα, ούτε φωτογραφίες έβγαλα, δεν μας άφηναν. Και η Παπαρίζου ήταν άρρωστη και είχε νεύρα. Χάλια ήτανε, σας το είπα, έφτασα σπίτι σχεδόν στη 1 το πρωί και έκλαιγα.
 


 

Έμεινα αποσβολωμένος και σοκαρισμένος από τα λεγόμενα της Κ. Στο πέρας της συνεδρίας ανάφερα στους γονείς της όσα μου είπε και τους ρώτησα αν όντως συνέβησαν όπως μου τα περιέγραψε. Μου τα επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας. Με ενημέρωσαν μάλιστα πως η παραγωγή ήθελε να γυρίσει δύο επεισόδια εκείνο το απόγευμα (που έφτασε μεσάνυχτα) και γι'αυτό το τράβηξαν τόσο πολύ. 

Τα σχόλια στο όλο περιστατικό είναι κάπως περιττά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, αλλά θα μπορούσα να επισημάνω τα εξής: Το ότι η εκάστοτε παραγωγή τέτοιων show εκμεταλλεύεται το κοινό που επισκέπτεται το στούντιο για να δημιουργήσει πανηγυρική και γιορτινή ατμόσφαιρα, το ξέραμε. Όπως και πως υπάρχει εκεί και ένας συντονιστής υπεύθυνος γι'αυτό, ο οποίος παροτρύνει τον κόσμο είτε με χειρονομίες είτε με πάνελ που πάνω αναγράφονται σχετικές οδηγίες "έκφρασης συναισθήματος". Αυτό που δεν ξέραμε είναι πως οι "συνθήκες εργασίας" (απορώ γιατί βάζω εισαγωγικά) του κοινού είναι απάνθρωπες, παραπέμποντας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με παιδιά Δημοτικού. Και η αμοιβή; Ούτε καν μια αγκαλιά και μια φωτογραφία με τα πρότυπά τους, τους αστέρες της ελληνικής πoπ που περιφέρονται εν είδει κριτικής επιτροπής και με τα νεαρά ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού πενταγράμμου που διαγωνίζονται για μια θέση στη σαπίλα του ελληνικού celebrity network. 

Μακριά από αυτόν το βόθρο, εμείς και πόσο μάλλον τα παιδιά μας. Οι...θρόνοι πάνω στους οποίους κάθονται τα μέλη της κριτικής επιτροπής του show αναγράφουν στο κάτω μέρος τους "Σε Θέλω". Ανάβουν όταν οι κριτές αποφασίσουν πως ένας διαγωνιζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις να είναι στην ομάδα τους, τους κάνει να το πω απλά. Το δικό μου φωτάκι γράφει για όλους αυτούς τους παρατρεχάμενους ένα μεγαλοπρεπές "Δεν Σας Θέλω" και είναι μονίμως αναμμένο... 
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
H Μουσική στα
Χρόνια της Πλατφόρμας...
(και της Πανδημίας)
(07/08/2020)
ypogeio.gr
Α, ρε Tom...
What The Fuck?
(11/07/2020)
ypogeio.gr
Godspeed You! Black Emperor:
Μία Life Changing Εμπειρία
Στο Κατώφλι του Gazi Music Hall
(20/04/2018)
ypogeio.gr
Εναλλακτικοί Νεανίες
Ακούνε Νίκο Βέρτη
(04/02/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ