To ypogeio.gr

Πέντε Χρόνια Χωρίς

Το Νίκο Παπάζογλου:

Πόσες Ακόμα Guinness Νίκο; (by N.Αλαβάνος)

Την ερχόμενη Κυριακή, 17 Απριλίου, συμπληρώνονται πέντε χρόνια χωρίς έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, πέντε χρόνια χωρίς το Νίκο Παπάζογλου. Ήταν Κυριακή των Βαϊων του 2011, όταν ο Νικόλας μας άφηνε, σε ηλικία 63 ετών. Το Υπόγειο θα αποτίσει τον φόρο τιμής του στον υπέρτατο ήρωά του με μια σειρά από κείμενα αφιερωμένα στη μνήμη του και στο έργο του. Εδώ το κείμενο του Νικόλα Αλαβάνου, frontman και ιδρυτή της Αθηναϊκής μπάντας The BitterSweet, οι οποίοι ντεμπουτάρισαν το 2012 με το Dancing In The Zoo. Μέσα στο 2016 αναμένεται το δεύτερο άλμπουμ τους The Age Of New Delirium.


Πόσες ακόμα Guinness, Νίκο;

Coventry Φεβρουάριος 1994. Στοίβα από άδεια κουτάκια Guinness, καπνός, αιθαλομίχλη, υπνωτική ατμόσφαιρα, καθώς για πολλή ώρα στο pick up ή turntable του κολλητού μου Xρήστου Δέδε έπαιζε το epic "Echoes" των Pink Floyd - μια μυσταγωγική εμπειρία άνευ προηγουμένου από μόνη της. Σηκώνεται με τη βία από το πάτωμα ο Κρις, πετάει το εικοστό κουτάκι Guinness στα σκουπίδια και μου λέει:

"Να σου βάλω τώρα να ακούσεις κάτι Ελληνικό¨.

Ξεπερνώντας το σοκ του άφατου τρόμου (Ο Χρήστος άκουγε μόνο metal,hard rock, Floyd, Stones και hardcore και εμένα η μόνη μου εμπειρία από ελληνόφωνο ήταν το σπαρταριστό και ασταμάτητο κοπάνημα στις συναυλίες του αγαπημένου μου Ελληνικού γκρουπ Τρύπες και άντε λίγος Σιδηρόπουλος και ακόμα πιο λίγος Παπακωνσταντίνου), λέω:

"Τι; Ρε, μαλάκα είσαι σοβαρός; Θα μας χαλάσει την ατμόσφαιρα".

Ε λοιπόν όχι, δεν μας χάλασε καθόλου την ατμόσφαιρα η μελωδία που χάιδεψε τα αυλάκια του δίσκου εκείνο το κατασκότεινο μεσημέρι στην Γηραιά Αλβιώνα. Ο Χρηστάκης έβαλε το "Χαράτσι" του Νίκου Παπάζογλου να παίζει κ εγώ παραδόξως συγκινήθηκα απ'τις πρώτες- πρώτες νότες του νέου αυτού ακούσματος.

Συναίσθημα, άκρατη μελωδικότητα και μια φωνή με μια διαπεραστική ευθύτητα και ειλικρίνεια που τσάκιζε κόκκαλα. Υδροχόοι, Χαράτσια και μελοδραματικοί Αύγουστοι με κατέκλυσαν και κλόνισαν ελαφρώς την ακλόνητη πίστη μου στην αδιαμφισβήτητη υπεροχή της αγγλόφωνης σκηνής... Ο λυρικός συναισθηματισμός του Αύγουστου, ενός ύμνου στον έρωτα χωρίς προηγούμενο, μου φέρνει από τότε δάκρυα στα μάτια. Περιττό να πω ότι τις επόμενες μέρες ο δίσκος του Παπάζογλου έπαιζε σταθερά στο Midlands turntable του Χρήστου. Και συνόδευε εξαίσια τις Guinness μας.

Μόνο γνώστης ή ειδήμων της Ελληνικής σκηνής δεν είμαι και ομολογώ ότι γρήγορα ξαναγύρισα στις αγγλόφωνες "εμμονές" μου... Το Νίκο όμως δεν τον ξέχασα ποτέ. Μου'χε κάνει την καλύτερη των εντυπώσεων. Έμαθα ότι ήταν πίσω και απ'τα ξεκινήματα των Τρυπών και ενθουσιάστηκα περαιτέρω. Τον παρακολούθησα μάλιστα και ζωντανά στο νησί μου, την Τήνο, και απόλαυσα στο έπακρο την ζεστή και παθιασμένη ερμηνεία του. Παθιασμένος και δοσμένος μου φαινόταν πάντα ο Παπάζογλου, ένας ειλικρινής λάτρης και αγγελιαφόρος της ποιοτικής μουσικής. Είτε τραγουδούσε για Βούδες είτε για έρωτες ήταν πάντα αφοσιωμένος με λατρεία και γνησιότητα στην τέχνη του και στην τύχη που του έλαχε να την υπηρετεί... Θα τον σέβομαι και θα τον εκτιμώ απεριόριστα πάντα, ως μια απ'τις καλύτερες φωνές στην Ελλάδα. Τον τοποθετώ στο πάνθεον μαζί με Σαββόπουλο, Χατζιδάκι και άλλα ιερά τέρατα της μουσικής σκηνής της πατρίδας μας. Του αξίζει χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ήταν Κυριακή και ήμουν σε σεμινάριο κλασικής κιθάρας στην Πάτρα το 2011 όταν έμαθα τα θλιβερά μαντάτα του χαμού του... Δεν το πίστευα όταν το άκουσα. Σε συνδυασμό και με τον τόσο πρόσφατο χαμό του αγαπημένου του Μανώλη Ρασούλη, που τόσο ωραία έγραφε για τη φωνή του, η είδηση του χαμού του ήχησε σαν κακόγουστη και πικρή φάρσα.

Στις Guinness και τις συγκινήσεις που μας χάρισες στην τρυφερή ηλικία των 19, υψώνω το ποτήρι μου Νίκο Παπάζογλου... Αιωνία σου η μνήμη.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Λίγο Φωτεινό
Μουσικό Σκοτάδι
(Post-Winter Short Read)
(28/04/2021)
ypogeio.gr
Το Κόκκινο Φουλάρι
Ανεμίζει Ψηλά στον Ουρανό
(10 Χρόνια Χωρίς το Νίκο Παπάζογλου)
(17/04/2021)
ypogeio.gr
H Δικτατορία της Μετριότητας
(28/03/2020)
ypogeio.gr
Η Μουσική Ενώνει
(Ή Μήπως Όχι;)
(10/07/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ