To ypogeio.gr

Στην Παλιά μου Κασέτα...


βρήκα κάτι κούτες..."παλιές κασέτες" έγραφε απ' έξω...


Μια φράση που αγγίζει όλους τους μουσικόφιλους και τους βρίσκει αυτομάτως να κάνουν ένα νοσταλγικό ταξίδι: “στην παλιά μου την κασέτα”.

- Τι σημαίνει αυτό το “στην παλιά μου την κασέτα” που πάντα αναφέρεις;
- Δεν έχει να κάνει μόνο με τα σχεδόν 35 χρόνια που ακούμε μουσική. Είναι κάτι παραπάνω!
- Δηλαδή;
- Είναι κάθε ανάμνηση που συνδυάστηκε με μουσική, κάθε μελωδία που συνδυάστηκε με ανάμνηση και κάθε ανάμνηση που έγινε τραγούδι ή που θα μπορούσε να γίνει. 

Με απλά λόγια, βάζεις την παλιά σου κασέτα να παίξει και όλα είναι εκεί. Οι ήρωες για τους οποίους σου μιλούσε ο παππούς όταν ήσουν παιδί. Οι ήρωες με τα μακριά γένια, τα μακριά μαλλιά και τη φωτιά στα μάτια. Στα χρόνια της ενηλικίωσης, το άρωμα από το τσιγάρο του πατέρα και η φωνή του από κάπου μακριά. Η μυρωδιά του πρώτου τσιγάρου -τράκα από το πακέτο του πατέρα - κρυφά και στα δικά σου ρούχα. Η θάλασσα και οι ιστορίες του κυρ Νίκου για τα καράβια αργότερα. Ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά.

Το όμορφο κορίτσι με το νοσταλγικό χαμόγελο που προσπαθεί, παρά τη θέλησή σου, να προσθέσει ζωγραφιές στο στίχο που έχεις γράψει στο θρανίο. Το πρώτο της φιλί που ονειρεύεσαι στα χρόνια της εφηβείας. Η επανάσταση και ο κόσμος που θέλεις να αλλάξεις. Η δικαιοσύνη και η ισότητα.

Ενήλικας πλέον, το πρώτο γερό μεθύσι, κραιπάλες και κάποιες γοργόνες με φτερά που κυνήγησες ίσα μέχρι το Άντεν. Το καλοκαίρι που έγραψες την πιο όμορφη ιστορία σου ως άγγελος και ταυτόχρονα ως δαίμονας, και το καλοκαίρι που την κατάστρεψες. Οι άνθρωποι που έχασες κυριολεκτικά και μεταφορικά, νέοι φίλοι που έκανες και παλιούς «χαμένους» που ξαναβρήκες. Γήπεδο, συναυλίες, θέατρο και σινεμά. 

Και το καλύτερο… η γέννηση των πιο λατρεμένων σου προσώπων.

Μια κασέτα που παίχτηκε σε κάποιο ανέμελο ταξίδι με το πρώτο σου αυτοκίνητο, τα πόδια του συνοδηγού επάνω στο ταμπλό και ένα sing along στη διαδρομή βγαλμένο από την ψυχή σου. Που παίχτηκε καμιά δεκαπενταριά χρόνια αργότερα, σε ένα λιγότερο ανέμελο -αλλά εξίσου όμορφο- ταξίδι στις στροφές του Πηλίου με ένα VW Polo χωρίς κλιματισμό, αυτοπεποίθηση στο φουλ και μια φωνή από το πίσω κάθισμα να λέει "ξανά" και "πάλι". Να φτάνεις στον προορισμό σου μετά από καμιά εικοσαριά "Goodbye Kiss"!

Μια κασέτα που γράφτηκε σε κάποιο συνοικιακό δισκάδικο, από μια εκπομπή στο ραδιόφωνο, από ένα φίλο, από ένα κορίτσι ή στην καλύτερη …από Το κορίτσι! Που χάθηκε σε κάποια μετακόμιση, τυλίχτηκε και ξετυλίχτηκε με στυλό, στολίστηκε με καλλιτεχνικά bold-αρισμένα γράμματα πατώντας λιγάκι παραπάνω το στυλό στο χαρτί της θήκης ή που πετάχτηκε, για διάφορους λόγους, στα σκουπίδια χαρακτηρισμένη ως Cassette Non Grata (ζητώ συγγνώμη από τους φιλολόγους).

Στην παλιά μας την κασέτα κρύβονται αναμνήσεις και καρδιοχτύπια. Τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Το διάβασμα μετά μουσικής. Τα χρόνια της ενηλικίωσης. Τα χρόνια της ανεμελιάς και του άγχους αργότερα. Χαρές και απογοητεύσεις. Οι έρωτες και οι παρέες. Τα στέκια μας και οι πρώτες μας δουλειές. Οι στιγμές που ένιωσες πραγματικά ότι έκανες επιτέλους κάτι σωστό στη ζωή σου. Τα πάντα υπό τη συνοδεία ενός τραγουδιού. Η μουσική πιστός μας φίλος άλλωστε!

Αυτά εμπεριέχονται λοιπόν, αν και ο όρος «παλιά» δεν στέκει. Κάθε μέρα συμπληρώνεται και κάθε μέρα παλιώνει! 
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Λίγο Φωτεινό
Μουσικό Σκοτάδι
(Post-Winter Short Read)
(28/04/2021)
ypogeio.gr
Το Κόκκινο Φουλάρι
Ανεμίζει Ψηλά στον Ουρανό
(10 Χρόνια Χωρίς το Νίκο Παπάζογλου)
(17/04/2021)
ypogeio.gr
Εκ Της Διευθύνσεως
(Περί Ανταγωνισμού
και Ίντριγκας)
(21/12/2020)
ypogeio.gr
4 Album Που
Περιμένουμε Σαν Τρελοί
Τον Αύγουστο
(10/08/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ