To ypogeio.gr

Alexia, Wild Anima, Alex Mentis

Γνωρίσαμε την Αλεξία τo 2013, όταν λάβαμε με e-mail τη προσωπική της δουλειά και ακούσαμε έναν αληθινά ολοκληρωμένο δίσκο που τότε αναζητούσε δισκογραφική στέγη για να πάρει σάρκα και οστά. Το Impostule, στη διάλεκτο Desperado σήμαινε το σχήμα οξύμωρο για την απάτη που κρύβεται ακόμη και μέσα στις αγνές προθέσεις. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο studio B-93 του Παρισιού σε ενορχήστρωση της ίδιας και του μουσικού Ηλία Παντελιά.

Τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε αμέσως, ήταν το Drifter και το Coffee and Cigars. Το Drifter, που ακούτε από τον Republic 100.3, είναι μια δυναμική μπαλάντα που αν και αρχικά ανεβαίνει στο άρμα της folk στη συνέχεια ξεκαβαλάει, γίνεται Pop και τελικά με την ορθή τονικά φωνή της Αλεξίας, μεταμορφώνεται σε ένα κομμάτι γεμάτο παράπονο αλλά και αποδοχή για μια πραγματικότητα σκληρή, στενάχωρη. Μόλις δύο στροφές με τέσσερις στίχους έκαστη, γυροφέρνουν και επανέρχονται εναλλάξ στα 4 λεπτά του τραγουδιού για να διηγηθούν την ιστορία ενός άνδρα περιφερόμενου ή με την έτερη έννοια του τίτλου του τραγουδιού, μια ανεμότρατα αφημένη πλέον στον άνεμο. Επίσης, ξεχώρισαν τα μελωδικά Fall on Me και Paint and Colors αναδεικνύοντας την φωνή της Αλεξίας που εκτός από ταλέντο, εκπέμπει ολοφάνερα τον κόπο και την πολλή δουλειά που έχει γίνει.

Η Αλεξία ζεί εδώ και 4 χρόνια στο Παρίσι σπουδάζοντας Εθνομουσικολογία στο Paris 8 (ίδρυμα όπου δίδαξε και ο φιλόσοφος και ψυχολόγος Michel Foucault). Γνωρίζει κλασικό πιάνο, έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής στην Ελλάδα και πιάνο τζαζ στο Conservatoire Jean Wiener. Συμμετέχει τακτικά σε μουσικά live και δρώμενα με εικαστικούς και χορευτές σε Γαλλία και Ελλάδα. Μια φιλόδοξη και ορεξάτη καλλιτέχνιδα που γράφει με ειλικρίνεια έχοντας πάντα στόχο να αγγίξει το κοινό χωρίς πολλά εφέ και μακριά από μουσικούς εντυπωσιασμούς. 

Σε λίγες ημέρες, η τραγουδοποιός θα κάνει την πρώτη της live εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη με αρκετά αλλαγμένο ήχο, με την προσθήκη ηλεκτρικής κιθάρας και looping pedals εισάγοντας νέα τραγούδια στο ρεπερτόριο της, ενώ ήδη βρίσκεται στη σύνθεση της νέας της δουλειάς «L’enfant et l’adulte» που θα ηχογραφήσει και πάλι στο Παρίσι μέσα στο Σεπτέμβριο. Μαζί της, θα βρίσκεται η Γαλλίδα Ελληνικής καταγωγής Alex H. Alexopoulos aka Wild Anima, η οποία θα αναλάβει το δεύτερο μέρος της βραδιάς στο Fragile Bar, την Πέμπτη, 25 Ιουνίου. Ο ηλεκτρικός ήχος της Αλεξίας συναντά τα ηλεκτρονικά χρώματα της Wild Anima σε μια ατμόσφαιρα που θα θυμίζει Cat Power, Anouk Aiata και Cocorosie.


Παρακάτω, διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν τρεις Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν, γράφουν και εμπνέονται από τη Γαλλική πρωτεύουσα και τη μουσική της κουλτούρα. Ο τρίτος Αλέξανδρος της παρέας, είναι ο επίσης τραγουδοποιός Άλεξ Μέντης που σπουδάζει μουσική και θέατρο. Μιλήσαμε μαζί τους για τα κίνητρα, τους στόχους και τη μουσική τους. 

 

 

Το Υπόγειο: Τι μπορεί να ωθήσει έναν καλλιτέχνη ή ακόμη κάποιον που θέλει να σπουδάσει μουσική, να αφήσει την Ελλάδα ; Υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από το πολύ καλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει το εξωτερικό ;

Alexia: …ο δρόμος του καθενός είναι διαφορετικός άρα διαφορετικά και τα κίνητρα. Όταν αποφάσισα να φύγω λειτούργησα περισσότερο διαισθητικά παρά λογικά, ένιωσα ότι ήταν ένα βήμα που «έπρεπε» να κάνω. 

Alex Mentis: Το να πάει κανείς να μείνει στο εξωτερικό του προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης. Μπορείς να δεις τί κάνουν οι άλλοι λαοί και τι ψάχνουν σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Αυτό που είναι σίγουρο για τη Γαλλία για παράδειγμα είναι το ότι είναι ένας λαός πολύ ανοιχτός. Αυτό έχει και καλά και κακά. Δεν έχουν την κακεντρέχεια που βλέπω στη Ελλάδα και δέχονται το διαφορετικό με πολύ ενδιαφέρον. Από την άλλη υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτών που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Είναι νομίζω ευθύνη του καθενός να πάρει τα καλά της Ελλάδας και τα καλά του εξωτερικού.

Wild Anima: Νομίζω ότι όταν φεύγουμε από τη χώρα μας αναζητάμε μια περιπέτεια, το άγνωστο, την ικανοποίηση ενός ονείρου. Φυσικά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως οικονομικούς, όμως νομίζω ότι όλα ξεκινάνε από αυτό το πρώτο όνειρο. 

 

Το Υπόγειο: Προσδιορίστε μου το είδος της μουσικής που γράφετε. Είχατε εξ αρχής αυτό το αποτέλεσμα στο μυαλό σας ;

Alexia: Πάντα με μπέρδευαν οι ταμπέλες…ξεκίνησα γράφοντας μουσική στο στιλ του Impostule, την πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά που βρίσκεται στο bandcamp. Πλέον παίζω σχεδόν μόνο με ηλεκτρική κιθάρα και εφέ…είναι πάντα όμορφο να αλλάζεις και μέσα από εσένα να αλλάζει η μουσική σου. 

Alex Mentis: Δεν μπορώ να πω ότι αυτό που κάνω ανήκει σε κάποιο είδος. Λέω πάντα ότι κάνω τραγούδια και όχι ακριβώς μουσική. Το βασικό για μένα είναι το τι λέω μέσω του στίχου και η μουσική είναι το πακέτο του δώρου. Θα έλεγα ότι είναι pop γιατί είναι μια κατηγορία που περιέχει τα πάντα.

Wild Anima: Χαρακτηρίζω τη μουσική μου ως Trip Hop γιατί είναι ένα είδος που μου επιτρέπει να μπλέκω διαφορετικά στυλ. Γράφω στίχο, συνδυάζω electro στοιχεία,  beats από hip hop ή techno με ατμόσφαιρες και ήχους της φύσης. 

 

Το Υπόγειο: Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη μουσική σας ζωή στο Παρίσι, τι θα ήταν αυτό ; 

Alexia: ….μακάρι τα όργανα που κουβαλάμε όταν παίζουμε να ήταν πιο ελαφρά και οι αποστάσεις να ήταν μικρότερες. Όλα τα άλλα λύνονται! 

Alex Mentis: Περισσότερος κόσμος, στους καλλιτεχνικούς κύκλους που γνωρίζω, που τολμάει να εκτεθεί με μια προσωπική δουλειά. Και δεν εννοώ απλά να στήσει κάτι μόνος του αλλά να πάρει το ρίσκο, να δημιουργήσει και να πει εγώ είμαι ο τάδε και κάνω αυτό. Εννοώ ανθρώπους που παίρνουν μια θέση και την υπερασπίζονται.

Wild Anima: Το να ζει κανείς ως μουσικός στο Παρίσι είναι άλλοτε έμπνευση και άλλοτε αγώνας. Έχοντας ζήσει για 4 χρόνια στην Αγγλία νομίζω ότι η Γαλλική σκηνή είναι λιγότερο ελεύθερη σε επίπεδο επικοινωνίας διαφορετικών μουσικών στιλ και αυτή η ελευθερία είναι που μου λείπει. Θα ήθελα να μπορώ να βγω ένα βράδυ και να πάω να τζαμάρω σε ένα ηλεκτρονικό σετ για παράδειγμα.

 


To Υπόγειο: Σύνθεση μουσικής, Live εμφανίσεις και συνεργασίες. Τι διαλέγετε και γιατί;

Alexia: Μια εσωτερική διαδικασία, μια επικοινωνιακή διαδικασία και μια διαδικασία ανταλλαγής ιδεών, όλα είναι μέρος του μουσικού μας ταξιδιού και απαραίτητα για να προχωρήσουμε. 

Alex Mentis: Θα διάλεγα τη διαδικασία της σύνθεσης γιατί είσαι μόνος σου με τον εαυτό σου και μπορείς να κάνεις τα πάντα όπως τα θες. Νομίζω ότι είναι ο πυρήνας και η βάση όλης της δουλειάς.

Wild Anima: Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση καθώς εξαρτάται από την φάση στην οποία βρίσκομαι. Η σύνθεση είναι η πρώτη και μεγάλη μου αγάπη καθώς έρχομαι αντιμέτωπη με τον εαυτό μου. Τα live περιστρέφονται γύρω από τον άλλο, τον «τρίτο» που με ακούει καθώς το κοινό είναι ο πρωταγωνιστής των live μου που μετατρέπεται σε ένα είδος καθρέφτη ακόμη κι εάν είμαι εγώ που τραγουδάω. Η συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες είναι κάτι που επίσης αγαπώ γιατί μέσα από αυτό μαθαίνω. 

 

Το Υπόγειο: Τι πρόκειται να ακούσουμε με τον ερχομό σας στη Θεσσαλονίκη ; 

Alexia: Αυτό είναι και η δική μου απορία, θα λυθεί στις 25 Ιουνίου στην ταράτσα του Fragile !

Wild Anima: Θα παρουσιάσω την καινούργια μου δουλειά καθώς είναι η πρώτη φορά που θα ανεβάσω το project Wild Anima και θα ήθελα να μοιραστώ όλες τις πτυχές της μουσικής μου. Ένα ονειρικό ταξίδι στο οποίο θα μιξάρω ήχους της φύσης και ήχους της φωνής μου χρησιμοποιώντας κάθε τραγούδι ως ξεχωριστό μονοπάτι που μας οδηγεί σε ιστορίες συναισθημάτων. 

 

 

Το Υπόγειο: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ; 

Alexia: Τον Σεπτέμβριο θα ηχογραφήσω τον δεύτερο δίσκο μου στο Παρίσι, απλά μετράω τις μέρες αντίστροφα ! 

Alex Mentis: Τη ερχόμενη σεζόν ελπίζω να μπορέσω να μοιράσω το χρόνο μου σωστά μεταξύ της σχολής, κάποιων project που έχω με τη σχολή πάνω σε δικά μου κομμάτια και το να κλειστώ και να γράψω καινούργια κομμάτια πηγαίνοντας σε τελείως νέα κατεύθυνση από το Somnium, το πρώτο μου album.

Wild Anima: Συνήθως έχω στο μυαλό μου χιλιάδες ιδέες, συγκεντρώνομαι όμως στο να μπορέσω να εκφράσω πράγματα που θα εμπνεύσουν εμένα και όσους με ακούσουν ανεξάρτητα από τα τεχνικά μέσα που θα χρησιμοποιήσω και τα  project στα οποία θα εμπλακώ. 

 

Το Υπόγειο: Κάποιος καλλιτέχνης ή μπάντα του εξωτερικού ή της Ελλάδας που θα μας προτείνατε να ακούσουμε;

Alexia: Sufjan Stevens (Should have known better) και Anouk Aiata (L’arbre à plumes), τους ακούω ασταμάτητα εδώ και ένα μήνα. Το κοινό τους στοιχείο είναι η εύθραυστη αισθητική των φωνών τους και το γεγονός ότι δημιουργούν πανέμορφη μουσική με απλότητα. Καμιά φορά η πιο όμορφη μουσική βρίσκεται κρυμμένη στους πιο απλούς ήχους. 

Alex Mentis: Ακούστε Eliza Rickman, μια 100% DIY μουσικό που κάνει υπέροχα πράγματα. Ακούστε Melody Gardot γιατί ο τελευταίος δίσκος της Currency of Man, είναι αριστούργημα και ακούστε Cocorosie γιατί είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του ότι στην pop μουσική μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς κανόνες ειδών και παραδόσεων.

Wild Anima: Μου αρέσει πολύ το αγγλικό σχήμα Plaid, είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμένα λόγω του βάθους που έχει η μουσική τους, όσο περισσότερο τους ακούμε καταλαβαίνουμε την αξία του ήχου που μοιάζει να εισβάλλει στην ψυχή μας. Η μουσική είναι όμορφη και γεμάτη δύναμη. Μου αρέσει πολύ επίσης η τραγουδίστριαCamille, μετατρέπει τη φωνή της σε όργανο επικοινωνίας με το κοινό και με αυτό το τρόπο προσδίδει έμφαση σε αυτό που κάνει. 

 

*Η Αλεξία, θα βρεθεί στο στούντιο του Republic την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 18:30, για μια ζωντανή συνέντευξη στον Μιχάλη Αποστόλου, λίγο πριν την εμφάνιση της στο Fragile Bar (στην ταράτσα). 

 

Συντονιστείτε !

Alexia: Facebook, Bandcamp , Soundcloud

Wild Anima: Soundcloud

Alex Mentis: Facebook, Bandcamp

 

Κείμενα, συνέντευξη, Μιχάλης Αποστόλου.

Τον ακούτε καθημερινά, 19:00 – 20:00 στον Republic 100,3

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Goodbye Bedouin
(28/07/2020)
ypogeio.gr
Pan Pan
Παναγιώτης Πανταζής
(15/07/2020)
ypogeio.gr
Over 9000
Basement Goes To Schoolwave
(30/06/2018)
ypogeio.gr
Supernova
(The Basement Goes To Schoolwave)
(25/06/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ