To ypogeio.gr

Αποστόλης Αρμάγος

Με τον Αποστόλη Αρμάγο δεν είμαστε φίλοι. Και δεν είμαστε γιατί ακόμα δεν έχουμε προλάβει στο λίγο καιρό που γνωριζόμαστε. Κατά τα άλλα η πρώτη ύλη για να συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει, αφού ο Αποστόλης πέρα από ένας συμπαθέστατος τύπος είναι ένας αξιόλογος και σπουδαγμένος μουσικός, καθηγητής μουσικής στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ένας ανερχόμενος τραγουδοποιός που με συνοδοιπόρο την (εξαιρετική) τραγουδίστρια Ξένια Ροδοθεάτου έχουν βαλθεί (και καλά κάνουν) να μπουν σφήνα και να αφήσουν το στίγμα τουςστον ευρύτερο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του με τον τίτλο Απόσχιση, μία –κατά τη ταπεινή μου άποψη-  από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές της ελληνικής τραγουδοποιίας που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή λοιπόν αυτό το άλμπουμ, τις ζωντανέςεμφανίσεις αλλά και μια νέα δουλειά που ετοιμάζει, ιδού η «ανάκριση» που ετοίμασε το Υπόγειο για λογαριασμό του:

 

Το Υπόγειο: Αποστόλη καλώς ήρθες στο Υπόγειο! Για αρχή λίγα λόγια για το πρόσφατο άλμπουμ σας, τη δημιουργία του, τους συντελεστές και τους συνεργάτες.
Καλώς σας βρήκα! Ναι, πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μου δουλειά σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια Ξένια Ροδοθεάτου. Στίχους στα τραγούδιαέγραψαν, εκτός από ‘μένα, ο Μάρκος Κρητικός, ο Γιάννης Φίλιας και ο Ανδρέας Νικόλης. Επίσης, έπαιξαν σπουδαίοι μουσικοί, οι: Μιχάλης Καπηλίδης,  Νίκος Ξύδης, Νεοκλής Νεοφυτίδης ,Τάσος Παπαστάμου, Νίκος Παραουλάκης, Μιχάλης Καταχανάς, Θεόδωρος Κουέλης, Δημήτρης Μούσουρας, Γιάννης ΜπαΪρακτάρης, Ανδρέας Νικόλης και ο Δημήτρης Αρναούτης. Υπάρχει κι ένα τραγούδι το οποίο ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης μαζί με την Ξένια. Για τη δημιουργία του δίσκου βοήθησαν πολλοί άνθρωποι, φίλοι και γνωστοί, οι οποίοι μας παραχώρησαν το στούντιο τους για τις ηχογραφήσεις. Η επιμέλεια του ήχου έγινε από τον Γρηγόρη Κουτσιλιέρη. Νομίζω ότι τα είπα όλα.

Το Υπόγειο: Το άλμπουμ λέγεται Απόσχιση. Το ομώνυμο κομμάτι είναι μάλιστα το μοναδικό instrumental και η πανέμορφη μελωδία του αφήνει ανοιχτή την ερμηνεία του τίτλου.  Θες εσύ όμως ως δημιουργός του να μας απαντήσεις; Απόσχιση… από τι Αποστόλη;
Μια μέρα διαβάζαμε στο ίντερνετ με την Ξένια τη βιογραφία του ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρξε ιδρυτικό μέλος ενός κινήματος, της Απόσχισης της Βιέννης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, η Απόσχιση  αποτελούσε μία «μάχη για την πρόοδο των σύγχρονων καλλιτεχνών ενάντια στα γεράκια που αυτοαποκαλούνται καλλιτέχνες αλλά έχουν εμπορικό συμφέρον να παρακωλύουν την άνθιση της τέχνης». Διαβάζοντας την ιστορία για την Απόσχιση της Βιέννης νιώσαμε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα, συμφωνήσαμε και γι’ αυτό ονομάσαμε έτσι το δίσκο. 

Το Υπόγειο: Η Απόσχιση αν και φανερά ανήκει στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, με κάνει και διακρίνω ποικίλες έως και ετερόκλητες επιρροές και αρκετές πλούσιες ενορχηστρώσεις.  Ακούω rock υφολογία αλλά και παραδοσιακή μουσική, jazz πινελιές ακόμα και φλερτ με τη trip-hop. Τι είχες στο μυαλό σου όταν ξεκινούσες να συνθέτεις; Είναι συνειδητή επιλογή ή κάτι που προέκυψε στη πορεία ως αποτέλεσμα της τριβής με τους συνεργάτες σου;
Χαίρομαι που ακούς διάφορα στοιχεία σε αυτό το έργο. Τα ακούσματά μου είναι διαφορετικά με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και τις συνθέσεις μου. Πιστεύω πως η ενορχήστρωση παίζει σπουδαίο ρόλο σε μια σύνθεση. Το σπουδαιότερο ρόλο μάλλον. Μια μελωδία μπορείς να την ενορχηστρώσεις και να την εκτελέσεις με χίλιους τρόπους. Η μελωδία μπορεί να είναι απλή αλλά με μια ταιριαστή ενορχήστρωση το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύει τη σύνθεση με την ενορχήστρωση. Κοίτα, τραγούδια κάνουμε. Ο σκοπός είναι να μπορούν να τραγουδηθούν οι μελωδίες μας. Τώρα, το πώς θα τις ντύσεις είναι θέμα γούστου. Πολλές φορές προκύπτει στην πορεία, άλλες φορές είναι συνειδητή επιλογή. 

Το Υπόγειο: Σε κάποια τραγούδια έχεις γράψει εσύ τους στίχους αλλά στα credits βλέπουμε και άλλους στιχουργούς. Τι είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει αφορμή να πιάσεις στυλό και χαρτί εσύ ο ίδιος και τι είναι αυτό που μπορεί να σου κάνει «κλικ» στο στίχο κάποιου άλλου δημιουργού τόσο ώστε να σε «αναγκάσει» να τον ντύσεις με τη μουσική σου;
Κατ’ αρχάς με βολεύει να υπάρχει πρώτα ο στίχος. Η μουσική μού ‘βγαίνει’ πολύ εύκολα αλλά είναι πάντα πολύ δύσκολο να γράψω ένα στίχο που να μου αρέσει. Σε δυο τραγούδια αναγκάστηκα να ζητήσω από ένα στιχουργό να αντικαταστήσει τα λόγια μου που δε μου άρεσαν. Δε μπορώ να σου απαντήσω από πού εμπνέομαι πάντως. Μάλλον από τη ζωή, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι. Τα τραγούδια μου δεν είναι ιστορίες, κάποια έχουν κοινωνικό περιεχόμενο και άλλα ερωτικό. Έχω συλλέξει αρκετούς στίχους άλλων και καταπιάνομαιμε όσους μου κάνουν «κλικ». Αυτό το «κλικ» μπορεί να είναι η αλήθεια ή το ψέμα που περιέχουν. 

Το Υπόγειο: Στο τομέα των live -πάντα με τη Ξένια μαζί- σε βλέπω αρκετά δραστήριο τελευταία. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα παρουσιάσατε και επισήμως την Απόσχιση στο Rythmos Stage. Πως πήγε η συγκεκριμένη βραδιά; Και γενικά τι feedback εισπράττεις  μέχρι στιγμής σε αυτό το κύκλο εμφανίσεων; Ποιά τα μελλοντικά live σχέδια;
Τη βραδιά της παρουσίασης περάσαμε καταπληκτικά. Έως τώρα τα περισσότερα live ήταν ακουστικά οπότε καταλαβαίνεις πως όταν εμφανίζεσαι με μπάντα τα πάντα είναι διαφορετικά. Είσαι γεμάτος ενέργεια, τα τραγούδια φωτίζονται και όταν έχεις γεμάτο το μαγαζί από κόσμο, όλα είναι μια χαρά. Όπου παίξαμε φέτος τα σχόλια ήταν καλά. Όλοι μας είπαν «Μπράβο, συνεχίστε», γι’ αυτό και ‘μεις θα συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας και του χρόνου, πιο επιλεκτικά όμως. Επειδή αυτήν την εποχή ετοιμάζω ένα δίσκο με ένα νέο ερμηνευτή, σίγουρα από τη νέα σεζόν θα βγούμε να παίξουμε μαζί. Δε θα ήθελα να κάνουμε ακουστικές εμφανίσεις όμως. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε τα τραγούδια μας με γεμάτο ήχο.

Το Υπόγειο: Πως βλέπεις γενικά τη live πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2015 για τους νέους δημιουργούς; Υπάρχει κάποια θετική προοπτική ή τρακάρει μονίμως στο τοίχο της ευρύτερης κακής κατάστασης;
Ελα ντε! Αν λάβεις υπόψη πως κανένα μαγαζί δεν έχει το δικό του κόσμο, ο ήχος δεν είναι καλός και για αμοιβές, καλά, δεν το συζητάμε, τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι μαγαζάτορες παραπονιούνται πως δεν έχουν κόσμο αλλά δε βοηθούν κι αυτοί στην προώθηση του live ενός ‘μικρού’ καλλιτέχνη. Πολλές φορές δεν τυπώνουν ούτε μια αφίσα. Από μουσικής άποψης, εξαρτάται από τον καλλιτέχνη σε ποιό κοινό απευθύνεται. Εγώ δε θέλω να έχω ένα συγκρότημα που να παίζει διασκευές, που σημαίνει πως δε θα βγω να παίξω σε ένα μπαράκι που δε θα δώσει κανείς σημασία και απλά θα ακούει κάτι ευχάριστο. Δε με ενδιαφέρει πια αυτό. Θέλω να βγω να παίξω τα τραγούδια μου και θα πληρώσω το τίμημα.

Το Υπόγειο: Ελληνικό τραγούδι σήμερα και νέοι δημιουργοί. Οι σκέψεις σου…
Τι να πω; Υπάρχουν νέοι δημιουργοί αλλά δεν προβάλλονται αρκετά. Πολύς κόσμος πιστεύει πως ό,τι ακούγεται και προβάλλεται είναι το καλύτερο και το μόνο που υπάρχει αλλά δεν είναι έτσι. Δεν ξέρω ποιος φταίει περισσότερο για αυτήν την κατάσταση, ο κόσμος ή τα μέσα. Μάλλον ο κόσμος που αρκείται σε κάποια ονόματα και δεν ενδιαφέρεται να ψάξει για νέες μουσικές.  

Το Υπόγειο: Και γενικότερα Ελλάδα 2015… Ποιά είναι η άποψη σου για ό,τι συμβαίνει σήμερα;  Που βλέπεις να πηγαίνει τελικά η χώρα μετά και την (ακόμα) πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης;
Αχ! Μη μου μιλάς για πολιτική. Ίσως είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας είμαστε επιφυλακτικοί πάντως σε ό,τι ακούμε και σε ό,τι διαβάζουμε. Με τέτοια παραπληροφόρηση μπερδεύομαι και γω.

Το Υπόγειο: Εργάζεσαι ως δάσκαλος μουσικής στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ποιος νομίζεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσει κάποιος στα παιδιά την αγάπη για τη μουσική;
Κάθε μέρα αναρωτιέμαι και γω. Ο κάθε δάσκαλος έχει το δικό του τρόπο. Εγώ συζητάω με τα παιδιά και μέσα από τραγούδια που θεωρώ ταιριαστά και σημαντικά για κάθε τάξη, προσπαθώ να τους μεταδώσω αυτήν την αγάπη. 

Το Υπόγειο: Ποιος ο στόχος σου ως μουσικός από δω και πέρα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο απραγματοποίητο μέχρι στιγμής όνειρο σου;
Δεν έχει αλλάξει ο στόχος που είχα πάντα. Να γράφω τραγούδια που μου αρέσουν, να τα μοιραστώ με τον κόσμο και να αγαπηθούν. Απραγματοποίητο όνειρο...κάτσε να σκεφτώ...Να ανοίξω το ράδιο και να ακούσω από όλα τα ραδιόφωνα της πόλης ταυτόχρονα το ίδιο τραγούδι μου. Και εδώ τραγουδάμε: Αυτό δε θα συμβεί ποτέ... (σ.σ. το τραγούδι που έχει γίνει βίντεο κλιπ από την Απόσχιση)

Το Υπόγειο: Αποστόλη στο Υπόγειο λατρεύουμε τις λίστες! Θα θέλαμε από σένα τους 10 πιο αγαπημένους σου καλλιτέχνες ή συγκροτήματα από οποιοδήποτε μουσικό χώρο!
Με τυχαία σειρά σου αναφέρω 10 αγαπημένους μου και όχι τους πιο αγαπημένους γιατί είναι πολλοί και θα τους αδικήσω. Λοιπόν: Λένα Πλάτωνος, Δήμητρα Γαλάνη, Σωκράτης Μάλαμας Σπύρος Μάνεσης,  Θοδωρής Κοτονιάς και Μακρινά ξαδέρφια, Κώστας Μπίγαλης, Bon Jovi, Queensryche, Oscar Peterson, Bjork, John Dowland . 

Το Υπόγειο: Σε ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη! Τα τελευταία δικά σου λόγια και πως ή που μπορεί κάποιος να αποκτήσει την Απόσχιση.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Να συνεχίσετε να στηρίζετε τους νέους καλλιτέχνες γιατί το έχουμε όλοι ανάγκη. Το cd με τίτλο «Απόσχιση» είναι διαθέσιμο στον ΙΑΝΟ, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Music corner, Πανεπιστημίου 56, Αθήνα), στα καταστήματα Reload, στο δισκοπωλείο ‘Λωτός’ στη Θεσσαλονίκη καθώς και ψηφιακά. Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε από την εταιρία Re-Define Productions.


Η σελίδα του Αποστόλη Αρμάγου στο διαδίκτυο είναι:
apostolisarmagos.com

 

Στόχος

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Sigmataf Analyzed
(A Video Interview)
(11/09/2020)
ypogeio.gr
Keppler Is Free
(08/08/2020)
ypogeio.gr
Larry Gus
(Παναγιώτης Μελίδης)
(28/09/2015)
ypogeio.gr
Skinner Box (1)
(23/02/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ