To ypogeio.gr

Deaf Radio

Για τη δυναμική και το εξαιρετικό μουσικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το σχήμα των Deaf Radio, σας είχαμε προειδοποιήσει το περασμένο Καλοκαίρι από τη στήλη Nice To Meet You. Το να τους έχουμε στο Υπόγειο λοιπόν για μία συνέντευξη αποτέλεσε μεγάλη χαρά και τιμή για μας. Η Αθηναϊκή rock μπάντα ξεκίνησε πριν 3 χρόνια με το όνομα 12 Gafs, αργότερα όμως και για λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω μετονομάστηκε σε Deaf Radio, και απαρίζεται από τους Πάνο Γκλίνο (κιθάρα, φωνή), Δημήτρη Σακελλαρίου (κιθάρα, φωνητικά), Αντώνη Μάντακα (μπάσο), Γιώργο Διαθεσόπουλο (τύμπανα - ex Zebra Tracks, αντικατέστησε τον ηρωικό Βασίλη Πετρή που έφυγε για σπουδές στα ξένα). Έχουν κυκλοφορήσει ένα σκαλωματικό single, το Down On Her Knees / No Hay Banda κι εγώ προσωπικά αναμένω με ανυπομονονησία νέο υλικό. Μέρος του οποίου θα παρουσιάσουν και στις 22 Δεκεμβρίου στο SIX D.O.G.S μαζί με τους A Victim Of Society. Be there! Ιδού του interview: 

 

To Υπόγειο: Θα ξεκινήσω από εκεί που...έχετε φύγει: 12 Gafs, το πρώτο όνομα της μπάντας. Όπως μου είχε πει ο Πάνος τότε " Νιώσαμε κάπως την ανάγκη να αφήσουμε κάποια πιο 'πρώιμα' κομμάτια μας πιο πίσω. Και μαζί με αυτά νιώσαμε και την ανάγκη να αλλάξουμε όνομα και να επιλέξουμε κάτι πιο αντιπροσωπευτικό". Ποια πρώιμα κομμάτια της μπάντας θεωρήσατε απαραίτητα να μεινουν πίσω και με ποια έννοια το νέο ονομα Deaf Radio λογίζεται ως πιο αντιπροσωπευτικό; 
Κατ’αρχάς ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, εδώ στο Υπόγειο. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε δεν είχαμε καν στο μυαλό μας αν θέλουμε να καταλήξουμε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής, απλά τζαμάραμε. Μετά απο διάφορες δοκιμές στον ήχο και τη σύνθεση, το υφος μας ήταν μάλλον πιο κοντά στο garage, με γρήγορες και ευχάριστες μελωδίες. Στη συνέχεια, αυθόρμητα, βρεθήκαμε να παίζουμε και να εκφραζόμαστε από πιο «βαρύ» ήχο και πιο σκοτεινές μελωδίες και κλίμακες τόσο στα όργανα όσο και στις φωνές. Αυτή η μετάβαση νίωθαμε ότι δεν μπορούσε να υποστηριχτεί από την εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας για τους «12gafs». Έτσι μια σκέψη μας για τα κενά επικοινωνίας, για εναν πομπό χωρίς δέκτη έγινε το νέο μας όνομα, που μας εκφράζει πλήρως.

Το Υπόγειο: Κι αν πάμε λιγο πιο πίσω; Πώς δημιουργήθηκε η μπάντα και πώς γνωρίστηκαν τα μέλη της;
Γνωριζόμασταν από πολύ μικροί και είχαμε ήδη από μαθητές μπλέξει μεταξύ μας σε διάφορα μουσικά σχήματα. Όπως είπαμε δεν ήταν κάποια συνειδητή απόφαση να ξεκινήσουμε μια μπάντα και γι αυτό δεν είχαμε και συγκεκριμένο προσανατολισμό στο μυαλό μας, απλά μαζευτήκαμε στο υπόγειο του Βασίλη. Βασικά ακόμα αναρωτιόμαστε πότε το συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε όντως μπάντα.

Το Υπόγειο: Πρόσφατα βέβαια είχαμε αλλαγή στο line up. Πώς είναι η ζωή της μπάντας χωρίς τον Βασίλη Πετρή; 
Όταν μάθαμε οτι ο Βασίλης έπρεπε να φύγει ήταν μία δύσκολή στιγμή. Μαζί είχαμε ξεκινήσει ότι κάναμε και σίγουρα υπήρχε μία αβεβαιότητα για το που θα καταλλήξουμε. Ήμασταν όμως τυχεροί και την νύχτα που κάναμε το τελευταίο μας live με τον Βασίλη γνωρίσαμε τον Γιώργο (πρώην μέλος τών Zebra Tracks, Keyser Söze). Κολλήσαμε αμέσως μουσικά και σε προσωπικό επίπεδο.

Το Υπόγειο: Σας γράφω αυτές τις ερωτήσεις στον απόηχο του live στο Ρομάντσο μαζι με τους Zebra Tracks. Πώς τα περάσατε και ποιο το feedback που πήρατε από τον κόσμο;
Ήταν το πρώτο μας live με τον Γιώργο και πήγε πολύ καλά. Από όσα είδαμε και ακούσαμε, ο κόσμος το ευχαριστήθηκε. Επίσης γουστάραμε που παίξαμε παρέα με τις ζέβρες.

Το Υπόγειο: Απ’ό,τι διάβασα παρουσιάσατε και κάποια νέα τραγούδια. Νιώθετε έτοιμοι για το πρώτο full album? Να το περιμένουμε σύντομα; 
Δουλεύοντας αρκετά καινούργια κομμάτια, πλέον έχουμε πολύ υλικό στα χέρια μας. Το επόμενο μας βήμα μετά τα live που ετοιμάζουμε για τα Χριστούγεννα είναι να μπούμε στο studio να γράψουμε.
     
Το Υπόγειο: Και είναι φυσικά το υπέροχο single Down On Her Knees / No Hay Banda που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάη. Το είχα γράψει και τότε “ένιωσα στο πετσί μου τη σκόνη της ερήμου”... Είναι το desert rock κομμάτι της επιρροής σας και ο Josh Homme ένας από τους ήρωές σας; 
Σαφώς έχουμε αφομοιώσει κάποια στοιχεία από το desert rock και αποτελεί μια από τις επιρροές μας. Ωστόσο, πέρα από τη «σκόνη της ερήμου» μπορείς να εντοπίσεις στοιχεία από σκηνές όπως η grunge,η post punk και psychedelic rock.

Το Υπόγειο: Γενικά, πως θα περιγράφατε τους Deaf Radio σε κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει ποτέ;
Τελευταία έχουμε δώσει βάση στη διαμόρφωση του ήχου μας. Με ρυθμικές κιθάρες και μπασογραμμές πιο βαριές και παραμορφωμένες, συνοδευόμενες από σκοτεινά θέματα και βασικό στοιχείο τις φωνητικές γραμμές, χτίζουμε μια ατμόσφαιρα την οποία... «καταστρέφουν» τα ογκώδη τύμπανα.

Το Υπόγειο: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Down Her Knees; Πώς γράφτηκε και κάτω από ποιες συνθήκες “γεννήθηκε;”
Το “Down On Her Knees” είναι ένα κομμάτι, οι στίχοι του οποίου έχουν κάπως αντιφατική ή και συγκρουόμενη, αν θες, σημασία. Προέκυψε από μία προσωπική κατάσταση και αναφέρεται σε περιστάσεις στις οποίες σου προσφέρονται απλόχερα πολύ όμορφα πράγματα, κάτι που εσύ το αναγνωρίζεις, ωστόσο ένα κομμάτι του εαυτού σου δεν είναι έτοιμο να τα δεχτεί. 

 

 
 

Το Υπόγειο: Με αφορμή το No Hay Banda, δηλώσατε πρόσφατα πως θα σας έψηνε να κάνετε μουσική για ταινία. Τι είδους ταινία θα ήτανε και με ποιους πρωταγωνιστές;
Δε μπορούμε να το περιορίσουμε μέσα σε ενα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, απλά μας γοητεύει η σύνδεση της εικόνας με τη μουσική μας και όχι απαραίτητα με το ύφος που μας έχετε συνηθίσει. Θαυμάζουμε, για παράδειγμα, καλλιτέχνες όπως ο Brian Eno και θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα πιο μακρόσυρτο, ψυχεδελικό χαλί ή κάτι άλλο πειραματικό.

Το Υπόγειο: Πώς φαντάζεστε τους Deaf Radio σε 5 χρόνια; Ποια είναι τα όνειρά σας;
Τα 5 χρόνια είναι πολλά και δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα είμαστε. Ελπίζουμε να είμαστε ακόμα μαζί και να απολαμβάνουμε τη μουσική. Προς το παρόν προσηλωνόμαστε σε 2 live που ετοιμάζουμε την περίοδο των Χριστουγέννων: 22/12 με τους A Victim Of Society, στο SixDogs και 4/1 μαζί με τους Black Maze, στο Boiler.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηχογράφηση του πρώτου album μας.

Το Υπόγειο: Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν ακούτε και δεν παίζετε μουσική;
1002 πραγματα. Οι μισοί δουλεύουν, οι άλλοι σπουδάζουν και γενικά τις καθημερινές είμαστε σε μία...ανηφόρα. Όταν βρίσκουμε χρόνο μας αρέσει να φεύγουμε για εκδρομές στα βουνά ή άλλα ταξίδια, άλλοι αγαπάμε τις ταινίες και φυσικά να βγαίνουμε παρέα στην Αθήνα.

Το Υπόγειο: Και κλείνω με την εμμονή του Υπογείου: Λίστες. Top-10 Bands/Artists Of All Time.
Νομίζουμε ότι είναι πολύ υποκειμενικά αυτά και δεν μπορούμε εύκολα να κρίνουμε και να επιλέξουμε τους 10 καλύτερους μουσικούς. Θα προτιμήσουμε να σου πούμε τους 10 πιο αγαπημένους μας.
Doors, Joy Division, Nirvana, Velvet Underground, Arctic Monkeys, Cure, Godspeed You! Black Emperor, Queens of the stone age, Black angels, John Frusciante.

Ευχαριστούμε πολύ για τις ερωτήσεις. Ήταν πραγματικά μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη...

Το Υπόγειο: Κι εμείς!!! Καλή επιτυχία σε όλα! :)

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Sigmataf Analyzed
(A Video Interview)
(11/09/2020)
ypogeio.gr
Keppler Is Free
(08/08/2020)
ypogeio.gr
The Bonnie Nettles
(07/12/2016)
ypogeio.gr
The Noise Figures
(13/06/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ