To ypogeio.gr

Marva Von Theo

Μάρβα Βούλγαρη


 

Το electro ντουέτο της Μάρβας Βούλγαρη και του Θοδωρή Φοινίδη ονόματι Marva Von Theo μας είχε απασχολήσει από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας (check nice to meet you), με αφορμή την ακρόαση της μαγικής τους διασκευής στο "Deranged" του μεγάλου David Bowie. Εξίσου έντονα ήταν και τα συναισθήματα που νιώσαμε ακούγοντας και τα πρώτα κομμάτια του σχήματος, τα πανέμορφα και γεμάτα έμπνευση "Unconcern" και "What Is About Me That You Love". Στις αρχές του νέου έτους, οι Marva Von Theo μας έδωσαν το debut album τους "Dream Within A Dream" και αποδείχθηκε αυτό που είχαμε διαισθανθεί εξαρχής: Η Μάρβα και ο Θοδωρής φτιάχνουν εξαίσια μουσική, βασισμένη σε πρωτότυπες συνθέσεις και ευρηματικούς στίχους, με τη φωνή της Μάρβας να δεσπόζει και να σκεπάζει επιβλητικά τους ηλεκτροφόρους -άλλοτε απόκοσμους και άλλοτε φωτεινούς- ήχους που κατακλύζουν καθένα από τα 12 κομμάτια του δίσκου. Το "Dream Within A Dream" είναι ένα συμπαγές αριστοτεχνικά δομημένο και σμιλεμένο διαμάντι, μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες κυκλοφορίες του είδους τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια παραγωγή.

Με αφορμή τη σημερινή εμφάνισή τους στο Woman Festival (check details here), η Μάρβα Βούλγαρη μίλησε στο Υπόγειο και εδώ η πολύ ενδιάφερουσα συζήτηση που είχαμε μαζί της.


Dream Within A Dream (release date 16/1/2018)


 

Το Υπόγειο: Μάρβα, καλώς ήρθες στο Υπόγειο. Αρχικά, θα θέλαμε να μας πει πώς πρωτοξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική και το τραγούδι και ποια ήταν τα πρώτα σου ακούσματα...
Kαλώς σας βρήκα! Η ενασχόλησή μου με την μουσική ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία, κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στο κλασσικό πιάνο μόλις στο Δημοτικό. Στο λύκειο, σχεδόν παράλληλα με την απόκτηση του πτυχίου μου στο κλασσικό πιάνο, ξεκίνησα να ακούω τζαζ, κάτι που με ακολούθησε για αρκετά χρόνια μετά. Έκανα κάποια μαθήματα τζαζ πιάνου αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα πως με γοήτευε περισσότερο το τζαζ τραγούδι. Κάπως έτσι, ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα τραγουδιού και ακολούθησαν και κάποιες συνεργασίες μου με τζαζ σχήματα.
 

Το Υπόγειο: Πώς προέκυψε η γνωριμία σου και η συνεργασία σου με τον Θοδωρή; Πώς γεννήθηκαν με άλλα λόγια οι Marva Von Theo;
Γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού γνωστού μας, όπως φαίνεται την κατάλληλη στιγμή. Ενώ είχα αρκετές συνεργασίες με διάφορα σχήματα, παίζοντας διασκευές κυρίως, είχα νιώσει την ανάγκη να δοκιμάσω καινούργιους τρόπους έκφρασης, να βρω τον εαυτό μου (ή μια άλλη εκδοχή του εαυτού μου) και να γράψω τη δική μου μουσική. Είχα ξεκινήσει ήδη να ανακαλύπτω τον μαγικό κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής και εξερευνούσα τότε πώς μπορώ να φτιάξω μουσική μέσω του υπολογιστή, με Loops και Samples. Έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση στην μουσική κατάρτηση του Τεό, και, αφού εκείνος διέμενε στην Βιέννη, αναζητούσα συχνά τις πολύτιμες συμβουλές του μέσω internet. Έβρισκα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το άκουσμα των μουσικών του, που καλύπταν ένα ευρύ φάσμα από pop, funk μέχρι ηλεκτρονική και contemporary μουσική. Δεν μπορώ να θυμηθώ με ποια σειρά έγιναν τα πράγματα, πάντως, ξεκινήσαμε μαθήματα μουσικής παραγωγής, κάποια στιγμή ενορχήστρωσε κάποιες ιδέες μου και σταδιακά, και εντελώς φυσιολογικά, βρεθήκαμε να ετοιμάζουμε μαζί ένα project.  
 

Το Υπόγειο: Στις αρχές του έτους ήρθε και ο πρώτος σας -εξαιρετικός!- δίσκος, "Dream within a Dream". Θα θέλαμε να μας μιλήσεις λίγο για την πρώτη σας κυκλοφορία, τους συντελεστές και τους συνεργάτες σας, αλλά και για την ατμόσφαιρα και τις γενικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε. 
Ο δίσκος ηταν ήδη έτοιμος απο το καλοκαίρι του 2017. Τους μήνες όμως πριν απο την κυκλοφορία αναζητούσαμε κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει και να προωθήσει την μουσική μας πέρα απο τις δικές μας δυνάμεις και προσπάθειες. Οι συνθήκες της ηχογράφησης των κομματιών δεν ηταν ιδανικές. Ο Τεό βρισκόταν στην Βιέννη και εγω στην Αθήνα, ο εξοπλισμός της ηχογράφησης δεν ηταν σταθερός ενώ υπήρχαν οικονομικές και διάφορες άλλες δυσκολίες. Αυτές όμως ακριβώς οι αντιξοότητες μας «έδεσαν» καλλιτεχνικά με έναν πλούσιο και δημιουργικό τρόπο. Την παραγωγή του Album την έκανε εξ ολοκλήρου ο Τεό. Το Mastering όμως έγινε στο Artracks Studio απο τον Γιώργο Πρινιωτάκη, ο οποίος «έντυσε» ονειρικά την μουσική μας με άψογο επαγγελματισμό και μουσικότητα πέρα απο τις προσδοκίες μας. Τον ευχαριστούμε μέσα απο την καρδιά μας.  

Το Υπόγειο: Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας και το δίσκο σας σε έναν ανυποψίαστο επίδοξο ακροατή σας;
Θα μου ηταν πιο εύκολο να περιγράψω με νότες τις λέξεις. Ο δίσκος είναι αυτοβιογραφικός και οι εμπειρίες αποτυπώνονται στην μουσική μας, οχι με τρόπο περιγραφικό αλλα κυρίως συναισθηματικό. Ο στίχος γεμίζει τον ελεύθερο χώρο που αφήνει η μουσική για αμεσότητα. Ταυτόχρονα μπορεί κανείς να «διαβάσει» και τις μουσικές μας επιρροές. Αν φυσήξει κανείς την σκόνη που ρίξαμε πάνω στα κομμάτια θα δεί απο κάτω σίγουρα τίτλους όπως Darkwave, Soul, EDM, Pop κλπ .Όσο ανοιχτή είναι η καρδιά μας για συναισθήματα τόσο μεγαλύτερη είναι και η μουσική μας περιέργεια.

   
Το Υπόγειο: Το "Dream Within A Dream" είναι μία self-released κυκλοφορία. Συνειδητή επιλογή ή δεν βρέθηκε η κατάλληλη εταιρεία να στηρίξει το project σας;
Ενας ποιητής είχε πεί κάποια στιγμή στο κοινό που τον άκουγε να απαγγέλει... «I give you my soul, you give me your money». Η μουσική μας είναι η ψυχή μας. Μας ήταν δύσκολο να την εμπιστευτούμε την δεδομένη στιγμή και με τους όρους που μας προτάθηκαν, σε κάποια εταιρία. Μπορεί στο μέλλον οι συνθήκες να είναι πιο ευνοικές, μπορεί και όχι. 
 

Το Υπόγειο: Κινείστε στον ευρύτερο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Πώς κρίνετε την κινητικότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου genre όσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή; Υπάρχουν κάποια ονόματα που ξεχωρίζετε;
Η διαπίστωσή μου, και οχι κρίση, είναι πως υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα σχήματα. Η προτίμησή μου όμως είναι η αυθεντικότητα. Αυτό εκ των πραγμάτων μικραίνει τον κατάλογο των καλλιτεχνών. Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, μερικά ονόματα όπως Σεραφείμ Τσοτσώνης, Kostadis, Menta, Ice Eyes.  

Το Υπόγειο: Θεωρείς πως υπάρχει "επαρκές" ελληνικό κοινό να στηρίξει το συγκεκριμένο ήχο; Σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση και εμπειρία, σε ποιο βαθμό πιστεύεις πως οι έλληνες μουσικόφιλοι αγαπούν την ηλεκτρονική μουσική;
Στην Ελλάδα το κοινό είναι επαρκές για την ελληνόφωνη μουσική σκηνή. Στα υπόλοιπα γίνεται απλά προσπάθεια να πιούμε νερό αλλα πάντοτε μένουμε διψασμένοι. Οι μουσικόφιλοι αγαπούν γενικά την μουσική, όποιο είδος και αν υπηρετεί. Έχουν ανοιχτά τα συναισθηματικά τους πνευμόνια και αναπνέουν τον καλλιτεχνικό αέρα χωρίς να φοβούνται για τον αισθητικό τους θάνατο. Το κοινό δυστυχώς παρακολουθεί με όρους μαζικότητας ό,τι του σερβίρεται ως «καλό». Αυτο δεν σημαίνει βέβαια πως το μενού είναι κακό. Απλά διαπιστώνω μια ασθενική κριτική ικανότητα και μια πλήρη εμπιστοσύνη στον σεφ. Μεγάλη και δύσκολη κουβέντα. 
 

Το Υπόγειο: Γενικότερα, ποιους μουσικούς και ποια σχήματα θεωρείς σαν τις πιο σημαντικές σας επιρροές;
Οι επιρροές μου/μας καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα ειδών μουσικής και καλλιτεχνών, οι οποίοι μας έχουν διαμορφώσει μουσικά, κάπως «υπόγεια».  
Liane La Havas, Kimbra, Bat for lashes, James Blake, Bonobo, Trentemoller, Siouxsie, Joy Division, The Cure, Cocteau Twins, Velvet Underground, Tangerine Dream, Boards of Canada, Aphex Twin, Autechre.
 

Το Υπόγειο: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα όνειρα των Marva Von Theo;
Να μπορέσουμε να θρέψουμε τον εαυτό μας με την μουσική. Να ξυπνάμε με την μουσική, να κοιμόμαστε με την μουσική, να αναπνέουμε μουσική, να ζούμε απο την μουσική. Το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο όνειρο. Αλλα όπως γράφουν και οι Cure...“To wish impossible things“. 


Το Υπόγειο: Με τι άλλο ασχολείσαι πέραν της μουσικής; 
Μέχρι να γίνει το παραπάνω όνειρο πραγματικότητα, έχω πρωινές (και βραδινές) δουλειές. Στον ελεύθερο χρόνο μου, και όταν δεν ασχολούμαι με το να ακούω και να μελετάω μουσική, μου αρέσει να διαβάζω ποίηση, να βλέπω ταινίες, να πηγαίνω σε εκθέσεις και στο θέατρο. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι μου αρέσει να χορεύω και ξεκίνησα μαθήματα σύγχρονου χορού.
 

Το Υπόγειο: Αύριο θα ανέβετε στη σκηνή του Death Disco στα πλαίσια του Woman Festival. Τι να περιμένουμε; 
Θα παίξουμε τραγούδια απο το Album μας «Dream Within A Dream“. Συνήθως δίνουμε μια σκοτεινή χροιά στο πρόγραμμά μας. Αυτή την φορά θα παίξουμε σε πιο φωτεινό και χορευτικό ύφος. Διαλέξαμε κομμάτια μας όπως το “Fame and Gold”, “What is it about me that you Love” κα, τα οποία εκφράζουν δικούς μου «γυναικείους» προβληματισμούς.
 

Το Υπόγειο: Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοίξατε τη συναυλία της εξαιρετικής Molly Nilsson. Ποιες οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες από εκείνη τη βραδιά;
Ηταν η πρώτη φορά που ανοίξαμε μια Soldout συναυλία. Η ενέργεια και η ζεστασιά της βραδυάς θα μας μείνει αξέχαστη. Ως εμπειρία καταγράφεται η Molly, μόνη της επι σκηνής να καθηλώνει το κοινό. Δεν είναι εύκολο. Μικρά σεμινάρια. 
 

Τα 5 καλύτερα live που έχεις δει ever;
Θα αναφέρω τα πιο πρόσφατα που θυμάμαι ότι με εντυπωσίασαν, για διαφορετικούς λόγους το καθένα:  Trentemoller, Woven hand, Selah Sue... 
 

Το Υπόγειο: Μάρβα ευχαριστούμε πάρα πολύ! Ευχόμαστε τα καλύτερα για σένα, το Θοδωρή και τις μουσικές σας. Τα λέμε το βράδυ στο Death Disco!

 

Marva Von Theo official website: https://marvavontheo.com/


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Βίνα Σέργη
(08/07/2023)
ypogeio.gr
The Vaxtones
(30/06/2023)
ypogeio.gr
Lower Cut
(19/10/2017)
ypogeio.gr
Dury Dava
(20/05/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ