To ypogeio.gr

Hoi-Poi Farplane Wind

Basement Goes To Schoolwave

 
The Basement Goes To Schoolwave Vol. 2 ημέρα δέκατη τρίτη. Το αφιέρωμα του Υπογείου στο μεγάλο μαθητικό-φοιτητικό φεστιβάλ συνεχίζεται με τη συνέντευξη των Hoi-Poi Farplane WInd (Post Hardcore, φοιτητικό σχήμα).
 
 
To Yπόγειο: Παιδιά καλώς ήρθατε στο Υπόγειο! Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το line-up της μπάντας, ποιες είναι οι ηλικίες σας, αλλά και το πώς και το πού δημιουργήθηκε το συγκρότημα?
Λοιπόν: Ανδρέας Γαβριήλ Αμπατζίδης, 23 – πλήκτρα, κιθάρα, κραυγές
Κώστας Γραμμάδας, 23 – κιθάρα, φωνή (και κραυγές)
Θοδωρής Δοδούσης, 23 – μπάσο, φωνή
 Άλεξ Γραικός, 23 – ντραμς
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2011 στον ένδοξο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης (τεχνικά στον Άγιο Παύλο αλλά οι Συκιές νικάνε) από τους Άλεξ, Τέο και Κώστα με σκοτεινούς σκοπούς. Αργότερα εισήλθε επίσης από τα δυτικά (Σταυρούπολη) ο Αντρέας. Βασικά από τα βόρεια γιατί είναι μισός Πολωνός.
To Yπόγειο: Πείτε μας λίγα λόγια για το όνομα της μπάντας. Πώς προέκυψε;
Προέκυψε από το ότι αυτή η μπάντα δε μασάει πουθενά. Οπότε βάλαμε (όπως μας έχουν πει κατά καιρούς) «το χειρότερο όνομα […]» για το έξτρα handicap και ορμήσαμε.Πηγάζει από τα άνιμες και τα βίντεο παιγνίδια που μας αρέσουν και στα οποία βάζουμε αναφορές κάθε τόσο, είτε στα artworks μας είτε σε διασκευές.
 
To Yπόγειο:  Πως θα περιγράφατε τον ήχο σας ?
Ο ήχος της μπάντας αυτή τη στιγμή θα περιγραφόταν καλύτερα ως emotive punk, εννοώντας post-hardcore (όπως τα album του κινήματος Revolution Summer του 1985 που ξεκίνησαν αυτό που ονομάστηκε emotive hardcore [emo]) σε συνδυασμό με τα indie/alternative στοιχεία που μας έμειναν κληρονομιά από τις προηγούμενες δουλειές μας. Το μείγμα αυτό άλλοτε εκφράζεται σε πιο επιθετικά και σκοτεινά τραγούδια (όταν τη μουσική γράφει ο Κώστας) και άλλοτε σε πιο μελωδικά και φαινομενικά «χαρωπά» στα οποία όμως πάλι υφέρπει η ίδια ψυχολογική σύγχυση (όταν γράφει ο Αντρέας).
 
To Yπόγειο: Ποιο θεωρείτε σαν το πιο δυνατό σημείο της μπάντας σας και ποιο σαν το πιο αδύναμο - πού θεωρείτε πως “πονάτε” και θα θέλατε περισσότερη δουλειά και εξέλιξη;
Τα παλικάρια δεν πονάνε. Για το πιο δυνατό μας σημείο δε μπορούμε να αποφασίσουμε ανάμεσα στο songwriting και τις ζωντανές μας εμφανίσεις, αλλά ως σημείο που χωράει βελτίωση θα λέγαμε σίγουρα τα social skills της μπάντας στα οποία μπάζουμε λίγο. Δεσμευόμαστε να γίνουμε πιο συμπαθητικοί στο άμεσο μέλλον.
 
To Yπόγειο: Ποιες θεωρείτε ως βασικές μουσικές επιρροές σας;
Dinosaur Jr, Misfits, And Protector, NMH είναι η ανίερη τετράδα αυτή τη στιγμή, γιατί όλες αυτές οι μπάντες έχουν αφήσει βαθιές ουλές στο τι φτιάχνουμε. Από κει και πέρα ο καθένας από μας τρώει κολλήματα κάθε τόσο με πάρα πολλές μπάντες οπότε, ποιος ξέρει, ίσως κάτι έχουμε και από Kids See Ghosts και Disney Pixar’s COCO Original Soundtrack.
 
To Yπόγειο: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να έχετε την μουσική ως επαγγέλμα; Ειδικά δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία της χώρας...
Μουσική ως επάγγελμα ρεαλιστικά θα σήμαινε 5ωρα σετ από διασκευές ή εμφανίσεις σε ελληνάδικα, δηλαδή αμέσως –αμέσως αγγαρειομαχίες κάθε Σ/Κ. Κανείς μας δε θα έλεγε όχι στο να μπορεί να ζήσει από τη μουσική που μας αρέσει να φτιάχνουμε και να παίζουμε ζωντανά αλλά τα πράγματα έχουν ως έχουν. Οπότε οι σκέψεις μας για το μέλλον: όσα album μπορούμε (ευελπιστούμε όλο και καλύτερα), όσα live και tour μπορούμε (ευελπιστούμε όλο και περισσότερα) μέχρι να καεί το μυαλό και το σώμα μας ή να κατακτηθεί ο κόσμος. Όποιο και να συμβεί πρώτο θα είμαστε ευχαριστημένοι. 
 
To Yπόγειο: Θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε  από το μέλλον  της χώρας, δηλαδή εσάς, πώς βιώνετε την κρίση και τι σκέφτεστε για όλη αυτή την κατάσταση...
Αν το μέλλον της χώρας είναι οι Hoi-Poi, «ο ουρανός του μέλλοντός [της] έχει χρώμα κατάμαυρο» (Σεζάν). Η κρίση έχει γίνει πλέον ένα μπαγιάτικο meme. Είναι μια κατάσταση που ζούμε από τότε που ήμασταν Γυμνάσιο. Είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε κάτι συγκεκριμένο για τα τελευταία >δέκα χρόνια της ζωής μας. Όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να πειστούμε ότι «είναι στο χέρι μας» η αλλαγή αυτής της κατάστασης, μοιάζει όλο και περισσότερο να είναι κάτι που θα κάνει την πορεία του άσχετα από το τι κάνουμε εμείς ή οποιοσδήποτε.
 
To Yπόγειο: Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε καλλιτέχνη, νεκρό ή ζωντανό, ποιον θα διαλέγατε και γιατί ;
Θα ψηνόμασταν πάρα πολύ να κάνουμε κάτι με τους And Protector, ή (στον ύπνο μας…) τους Hot Water Music και τους Dinosaur Jr. To Super Grand Collab όμως θα ήταν Hoi-Poi με Scatman John (R.I.P.). 
 
To Yπόγειο: Το Schoolwave έχει πάντα πολύ κόσμο...Θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε μπροστά σε τόσο κοινό; Πώς νιώθετε;
Θα είναι η δεύτερη φορά γιατί παίξαμε και στο Schoolwave του 2016. Νιώθουμε ανυπομονησία να παίξουμε το σετ που έχουμε ετοιμάσει γιατί πιστεύουμε ότι θα μας κάνει να ανταλλάξουμε τεράστια ποσότητα ενέργειας με το ήδη μπριζωμένο και απίστευτο κοινό που τραβάει κάθε φορά το Schoowave. Κάθε φορά που παίζουμε θέλουμε να διαλύσουμε τα πάντα, και όταν αυτό γίνεται με χιλιάδες κόσμο από κάτω, έχει ακόμα περισσότερη πλάκα.
 
To Yπόγειο: Θα θέλαμε ένα Top-5 Ελλήνων μουσικών/συγκροτημάτων και ένα αντίστοιχο με ξένους...
Λοιπόν σε καμία σειρά: The Overjoyed, Black Soul Choir, The Random Way, Bandage, Moa Bones.
Ξένοι: And Protector, Waterweed, One Hidden Frame, Iron Chic, Off With Their Heads.
 
To Yπόγειο: Ευχαριστούμε πάρα πολυ!!! Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο live σας στο Schoolwave. Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρετε ο,τιδήποτε που ενδεχομένως εμείς δεν σας ρωτήσαμε και θεωρείτε σημαντικό.
Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να πούμε τα δικά μας. Να αναφέρουμε ότι έχουμε βγάλει ένα “mini album” (Αντρέα είναι απλά ένα EP, ποιον προσπαθείς να πείσεις) φέτος με τίτλο Dread and Vision, και είναι η πιο ακριβής εικόνα της μπάντας μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο Bandcamp μας για streaming αλλά και σε ένδοξη φυσική μορφή CD με bookletάκι και όλα τα καλά. Ακούστε το και ελάτε να τα πούμε Αθήνα! 
 
Facebook Page: https://www.facebook.com/hoi.poi.farplane.wind/
Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Αρετή Κοκκίνου
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Παράξενη Μπάντα
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Cheek By Jowl
(The Basement Goes To Schoolwave)
(17/06/2017)
ypogeio.gr
Cafrock Assus
(The Basement Goes To Schoolwave)
(25/06/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ