To ypogeio.gr

Echo Tides


Από τις 10 του περασμένου Μαρτίου, εκπέμπει ο "Ανδρομέδα FM". Εκπέμπει σε συχνότητες διαστημικές. Εκπέμπει ενέργεια. Εκπέμπει συναίσθημα. Εκπέμπει μουσική. Και, για πρώτη φορά, μιλάει ελληνικά.

Ο τρίτος δίσκος των Echo Tides είναι ένα τρυφερό και γοητευτικό δημιούργημα, που με εφαλτήριο τα πλήκτρα του Παναγιώτη Πανταζή (Pan Pan) και του Γιάννη Αναγνωστόπουλου, το αιθέριο τραγούδισμα της Καλλιόπης Μητροπούλου και το αλάνθαστο τέμπο του Γιώργου Λυγουριώτη (που συμπληρώνεται από δαιμόνιες μπασογραμμές του Αναγνωστόπουλου), καταφέρνει να απογειώνεται ψηλά, προσπερνώντας genres και εποχές και αφήνοντας πίσω του πολύχρωμες φλόγες και πανηγυρικές εκρήξεις. Και λέξεις. Καλοβαλμένες δυνατές λέξεις που ζωγραφίζουν ολοζώντανες εικόνες, άλλοτε φωτεινές και άλλοτε μελαγχολικές...

Το 3ο album των Echo Tides εξερευνά με τρόπο ποιητικό και διεισδυτικό μια "νέα εποχή", αυτήν που ζούμε τώρα υποθέτω, την εποχή που όρισαν (και ορίζουν) τα κάπως βίαια και σίγουρα περίεργα 20's. Το πάντα ενδιαφέρον σχήμα των Echo Tides φαίνεται πως εδώ, στη νέα κυκλοφορία του, βρίσκει την ως τώρα καλλιτεχνική κορύφωσή του και την πιο άρτια και ολοκληρωμένη έκφρασή του. Ένας εξαιρετικός δίσκος ο "Ανδρομέδα FM", ακούγεται νερό ξανά και ξανά.

Την Παρασκευή 19 Μαϊου, στο Six Dogs, θα έχουμε την ζωντανή παρουσίαση του δίσκου(check event here). Άχαστο. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Turboflow 3000. Τα λέμε εκεί, αλλά πριν το ραντεβού μαζί τους στη σκηνή, εδώ η συνέντευξη που είχαμε μαζί τους...

 



Ανδρομέδα FM (out 10/3 via United We Fly) - Δελτίο Τύπου

Γεννημένο κατά την περίοδο της καραντίνας και επηρεασμένο από το ανάλογο post-apocalyptic κλίμα, το άλμπουμ Ανδρομέδα FM αποτελεί ένα σύνολο σουρεαλιστικών και sci-fi αφηγήσεων που συγκροτούν την τρίτη δισκογραφική αποτύπωση της μουσικής και ποίησης των Echo Tides. Εδώ συνθέτουν πιο ελεύθερα από ποτέ, τραγουδάνε στα ελληνικά και μας χαρίζουν το πιο εσωτερικό και ρομαντικό album τους ως τώρα. Ένα σημείο συνάντησης synth pop ηχοχρωμάτων και post punk ξεσπασμάτων κάτω από ένα, πανταχού παρόν, new wave πρίσμα.

Τα 9 κομμάτια του Ανδρομέδα FM, σε μερική αντιδιαστολή με τον DIY χαρακτήρα των προηγούμενων albums, ηχογραφήθηκαν από τον Νίκο Τριανταφύλλου στο Sonic Playground Studio, το mastering τους επιμελήθηκε ο Ηρακλής Βλαχάκης και κυκλοφορούν ψηφιακά και σε βινύλιο από την United We Fly.
 


 


 


Το Υπόγειο: Echo Tides, σας καλωσορίζουμε στο Υπόγειο και σας συγχαίρουμε για τον νέο σας δίσκο. “Ανδρομέδα FM”, και θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από το όνομά του - πώς προέκυψε ο τίτλος;

ΓΑ: Ο τίτλος «Ανδρομέδα FM» είναι το όνομα ενός φανταστικού ραδιοφωνικού σταθμού, που ακούγεται από το αυτοκίνητο του artwork του δίσκου, στο οποίο στέκονται οι ηρωίδες του εξωφύλλου, ατενίζοντας τον κόσμο, τις ζωές τους, τη Γη και το κενό, όπου κάπου εκεί βρίσκεται και ο αστερισμός της Ανδρομέδας.


Το Υπόγειο: Είναι ο τρίτος κατά σειρά, αλλά ο πρώτος ελληνόστιχος. Πώς προέκυψε η μετάβαση;

ΓΑ: Ο ελληνικός στίχος έδωσε περισσότερη αμεσότητα σε ό,τι θέλαμε να εκφράσουμε, ενώ την ίδια ώρα κάνει και το κοινό να δεθεί πιο πολύ με την κάθε λέξη ή φράση. Ήταν μια ανάγκη που εξέφρασε ο Παναγιώτης λίγο πριν τελειώσουμε τον δευτερό μας δίσκο, ανάγκη που μας βρήκε όλους σύμφωνους απ’ την αρχή.

ΠΠ: Γι’ αυτό και αφήσαμε ένα υπονοούμενο στον δεύτερο, που το κλείσιμο του τελευταίου κομματιού γύριζε στα ελληνικά. Κάπως φυσική εξέλιξη, για να μην πω ότι το περίεργο είναι που γράφαμε αγγλικά στην αρχή.

ΚΜ: Όντως, πλέον μου φαίνεται περίεργο όταν ακούω τα αγγλόφωνά μας κομμάτια, αλλά και αυτά τα αγαπώ.


Το Υπόγειο: Πάντως, προσωπικά είμαι ευγνώμων από την αλλαγή, μιας και μέσα από αυτήν προέκυψε το στιχουργικά -αλλά και εν γένει- καθηλωτικό “Βενζίνη”. Ποιο είναι το back story της αρχικής σύλληψής του και ποιο το “δρομολόγιό” του ως την τελική του μορφή;

ΠΠ: Η αρχική μουσική ιδέα υπήρχε χρόνια, κι από την αρχή ξέραμε πως θα είναι το πρώτο κομμάτι κάποιου άλμπουμ. Όταν έφτασε η ώρα του, το βάλαμε κάτω με τον Γιάννη, του βάλαμε κι άλλα μελωδικά στοιχεία και πήρε σχετικά εύκολα την τελική του μορφή.


Το Υπόγειο: Παναγιώτη (μιας και είσαι ο στιχουργός), νομίζω πως στη “Βενζίνη” βρίσκουμε κάποια από τα πιο σκοτεινά λόγια που έχεις γράψει ever…

ΠΠ: Λες; Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι, δεν το είχα σκεφτεί έτσι ως τώρα. Σίγουρα έχει θυμό, έτσι το νιώθω εγώ τουλάχιστον. Δεν ξέρω ωστόσο αν έχει νόημα να εξηγήσω παραπάνω αυτά που γράφω, γιατί κάπου νιώθω ότι με τις εξηγήσεις ισοπεδώνονται οι προσωπικές ερμηνείες του κάθε ακροατή, που είναι πολύτιμες.

ΚΜ: Να πω εγώ που δεν έχω γράψει τους στίχους τι νιώθω; Φαντάζομαι έντονες εικόνες με αυτό το κομμάτι. Λάσπη, φωτιά, αυτοκίνητο με φώτα αναμμένα με βροχή, πολύ θυμό και κάπως σα να συμβολίζει μια βίαιη αλλαγή.


Το Υπόγειο: Γενικώς, ο δίσκος βγάζει μια (βαθιά γοητευτική) μελαγχολία και ένα απαλό σκοτάδι. Το ότι γράφτηκε στην εποχή της πανδημίας και των lockdowns παίζει ρόλο σε αυτό;

ΓΑ: Σίγουρα θα έπαιξε και αυτό κάποιον ρόλο, αλλά πιστεύω όχι μεγάλο. Η μελαγχολία και το απαλό σκοτάδι, όπως λες, θα μας ακολουθούν μόνιμα, δεν άλλαξε κάτι σε αυτό. Η πρώτη καραντίνα πιο πολύ ξύπνησε την ανάγκη για σύνθεση, παρά έδωσε κατεύθυνση στο ύφος της σύνθεσης.

ΚΜ: Ο δίσκος για μένα έχει σκοτεινά κομμάτια αλλά και πολύ φως. Όπως μου είπε και ο Ηρακλής, ένας αγαπημένος μας φαν, «ακούω τον δίσκο όταν είμαι θυμωμένος, όταν είμαι στεναχωρημένος και όταν είμαι χαρούμενος, πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό». 
 


H Αόρατη Κορδέλα Official Video - Director: Dimitris Tsakaleas, Lida Vartzioti


Το Υπόγειο: Μιλώντας για μελαγχολία, ας κάνουμε μια στάση και στο “Έξοδος”, το οποίο με γονάτισε… Ποιο είναι το δικό του back story;

ΚΜ: Και μένα από τα αγαπημένα μου.

ΠΠ: Δεν έχω κάτι πολύ συγκεκριμένο να αποκαλύψω. Οι στίχοι των κομματιών γράφτηκαν πολύ κοντά, επομένως είναι περισσότερο ένα πακέτο, μια γενική ματιά σε ένα σύνολο πράγματων που με απασχολούσαν και κάθε κομμάτι έχει τις γωνίες του να ξεχωρίζουν. Σα να κάνεις μια κουβέντα με έναν φίλο -καλά, αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς αυτός ο δίσκος-, όπου μπορείτε να θίξετε κάποια ζητήματα, αλλά θα υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που σας έφεραν εκεί για να αρχίσετε την κουβέντα. Στην «Έξοδο» ας πούμε ότι προσεγγίσαμε το θέμα μιας νέας αρχής μέσα σε μια τσακισμένη πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε ότι όλα γράφτηκαν μες στο πρώτο lockdown.


Το Υπόγειο: Ηχητικά, με τα genres στα αυτιά μου να μπερδεύονται υπέροχα και να “θολώνουν” το ένα μέσα στο άλλο, πού θα κατατάσσατε εσείς τον δίσκο; Ή -αλλιώς- πώς θα τον περιγράφατε σε κάποιον που δεν θα είχε ιδέα για τη μουσική σας;

ΓΑ: Παίρνοντας ως βάση όσα έχουμε γράψει μέχρι τώρα, αλλά ξέροντας και τι έρχεται στον επόμενο δίσκο, υπάρχει μια σαφής post punk βάση, που πάνω της απλώνονται synth pop μελωδίες.

ΠΠ: Δεν μας απασχόλησε ποτέ να υπηρετήσουμε ένα συγκεκριμένο genre, γιατί είμαστε τετράδα και αγαπάμε χίλια πράματα, αλλά όσο παίζουμε live και συνεχίζουν να διαμορφώνονται τα κομμάτια βγαίνει αυθόρμητα αυτή η κατάσταση που περιγράφει ο Γιάννης. Έχει πλάκα, γιατί δεν το είπαμε ποτέ συνειδητά, αλλά όλο κάτι μας τραβάει προς τα εκεί.

ΚΜ: Εγώ λέω ΠΟΠ και ξεμπερδεύω. Όχι, εντάξει, συμφωνώ με αυτό που λέει ο Γιάννης - synth pop, post punk, με ηλεκτρονικά στοιχεία.

ΠΠ: Και στο ΠΟΠ γυρνάμε.


Το Υπόγειο: Το “Ανδρομέδα FM” είναι απόλυτα φροντισμένο και ξεχωριστό και για την εικόνα του, και αναφέρομαι στα videos που συνοδεύουν τα τρία singles, σκηνοθετημένα από εξαίρετους σκηνοθέτες. Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα videos για την επικοινωνία και την προώθηση της μουσικής και ποια είναι τα κριτήρια της δικής σας αισθητικής;

ΓΑ: Αναπόφευκτα ο καθένας όταν ακούει ή διαβάζει κάτι, πλάθει και μια εικόνα γι’ αυτό. Όταν κάτι παρουσιάζεται μέσα από μια εικόνα ή ένα βίντεο, αυτόματα αποκτά μια επιπλέον ανάγνωση. Στα συγκεκριμένα singles ο σκοπός μας ήταν εξαρχής να δώσουμε στον κάθε καλλιτέχνη το ελεύθερο να εκφραστεί όπως αυτός θέλει, πάνω στη μουσική που ακούει.

ΠΠ: Έχω τις αμφιβολίες μου για την αποτελεσματικότητά τους ως promo, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνολική πρόταση που μπορούμε να παρουσιάσουμε είτε σε πράγματα που ελέγχουμε (σχεδιασμός artwork, merch κ.λπ.) είτε σε πράγματα που με χαρά παραχωρήσαμε τον έλεγχο (videos). Το κριτήριο είναι η ανθρώπινη συνεννόηση κι η αίσθηση ότι παλεύουμε για κάτι παρόμοιο που δεν εξηγείται απαραίτητα με τεχνικούς όρους. Ο Γιώργος Γούσης, ο Δημήτρης Τσακαλέας, η Λήδα Βαρτζιώτη, η Ζακλίν Λέντζου είναι άνθρωποι που καταρχάς συνεννοούμαστε.

ΚΜ: Και για τα συγκεκριμένα κομμάτια θεωρώ πως κάθε βίντεο που έγινε, έδεσε πολύ αρμονικά με το τραγούδι.
 


ΤOYNEL Official Video - Director: Yorgos Goussis


Το Υπόγειο: Σας πετυχαίνουμε ύστερα από τις συναυλίες σας σε Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του In-Edit Festival. Ποιες οι εντυπώσεις από αυτές τις εμφανίσεις; Πώς τα περάσατε και ποιο το feedback που λάβατε από το κοινό;

ΓΑ: Στα live και γενικότερα στο tour μας περάσαμε φανταστικά, και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βρέθηκαν απέναντί μας τραγουδούσαν, κοιτάζοντάς μας με χαμόγελο. Υπάρχει πολύ ωραία ενέργεια μεταξύ μας και νιώθουμε πως αυτό διοχετεύεται και στον κόσμο.

ΠΠ: Αν δεν περνούσαμε εμείς ωραία μεταξύ μας, δεν θα περνούσε και κάποιος άλλος. Δυστυχώς, δεν έχω ή τον χρόνο ή τη χιλιομετρική εγγύτητα για να βλέπω τους φίλους μου όσο θα ήθελα, και το να παίζουμε παρέα μουσική είναι ο ποιοτικός μου χρόνος με φίλους. Ότι μου αρέσει κι ο συνδυασμός νοτών που πετυχαίνουμε παρέα είναι απλώς ένα ωραίο plus.

ΚΜ: Σε αυτά τα πρώτα live μετά από καιρό, κοιτούσα το κοινό στα μάτια, δεν το κάνω συχνά γιατί πολλές φορές μπορεί να χάσω τη συγκέντρωσή μου. Αλλά κάπως δεν γινόταν να μην τους κοιτάω, το κοινό ήταν τόσο εκφραστικό, ήξερε στίχους απέξω, μάθαινε εκείνη την ώρα στίχους, φιλιόταν, αγκαλιαζόταν, αναστέναζε σε σημεία… Ήταν μια διαρκής επικοινωνία, και περάσαμε φανταστικά.


Το Υπόγειο: Γενικώς, αισθάνομαι πως το εγχώριο μουσικό κοινό έχει αρχίσει να αποκτά μια δυναμική και να στηρίζει τους μουσικούς και τα συγκροτήματα πιο έντονα και ενεργά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σας βρίσκει σύμφωνους ένας τέτοιος ισχυρισμός - είναι κάτι που νιώθετε κι εσείς (και αν ναι, πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό);

ΓΑ: Το κοινό αλλάζει, όπως αλλάζουν και οι καλλιτέχνες. Ο ένας αλλάζει τον άλλον. Βρισκόμαστε σε φάση επαναπροσδιορισμού της μουσικής την τελευταία δεκαετία, και αυτό βασίζεται κυρίως στην προσβασιμότητα που έχει ο καθένας μας στη μουσική όλου του κόσμου. Όλο αυτό έχει φέρει μια απενοχοποίηση σχετικά με το τι ακούει ο καθένας. Όλα είναι ανοιχτά για όλους. Αυτή την ελευθερία νιώθει και το εγχώριο κοινό, να στηρίξει απλά κάτι που το αγγίζει. Παλιότερα ήταν πιο δύσκολο κάτι τέτοιο και για έναν ακόμα λόγο, αυτόν της ανάγκης της πόλωσης πίσω από ένα μουσικό είδος. Όσο περνάει ο καιρός, η ερώτηση «τι μουσική παίζετε;» τείνει να μην έχει και τόση σημασία πια. Όλοι τα ακούνε όλα και την ίδια ώρα αυτό δίνει το πάτημα στον εκάστοτε καλλιτέχνη να πάει παραπέρα τη μουσική του, πιο άφοβα σε σχέση με το παρελθόν.


Το Υπόγειο: Ακολουθεί το live - επίσημη παρουσίαση του “Ανδρομέδα FM”. Τι μας περιμένει στο six d.o.g.s. στις 19 Μαΐου; Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει το event, γίνεται αναφορά για εκλεκτ@ καλεσμέν@. Έχουμε κάποιο νέο επ’ αυτού; :)

ΕΤ: Θα δείτε τη live εκδοχή του «Ανδρομέδα FM», θα καταλάβετε γιατί μας νοιάζει τόσο η μουσική που παίζουμε, θα ανταλλάξουμε ενέργεια. Και τη βραδιά θα ανοίξουν οι Turboflow 3000!


Το Υπόγειο: Επόμενα συναυλιακά -και όχι μόνο- σχέδια;

ET: Θέλουμε να κάνουμε live σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη γίνεται. Αυτό δεν είναι φυσικά μόνο στο χέρι μας. Στο συνθετικό μέρος, έχουμε ήδη στήσει τον επόμενο δίσκο μας και στόχος είναι να φτάσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα στην ηχογράφησή του.
 

Το Υπόγειο: Echo Tides, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας ευχόμαστε τα καλύτερα, παντού! Τα λέμε την Παρασκευή 19 Μαΐου στο six d.o.g.s.!

 


Αρχάγγελος Official Video - Director: Jacqueline Lentzou

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Sound Jesters
(15/11/2023)
ypogeio.gr
Gimme A Hand
Moa Bones
Track by Track
(10/11/2023)
ypogeio.gr
Rotting Christ
(15/12/2015)
ypogeio.gr
Spell The Pain
(The Basement Goes
To Schoolwave)
(01/07/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ